Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - De inre förhållandena, 1793-1796
<< prev. page << föreg. sida << >> nästa sida >> next page >>
Below is the raw OCR text
from the above scanned image.
Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan.
Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!
This page has been proofread at least once.
(diff)
(history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång.
(skillnad)
(historik)
senor? — Om den första och enda sanna makt på jorden, som heter folket, har jag aldrig i verldens historia läst att någon konung förmått göra sig ett begrepp. — Gode och ädle furste, var fäderneslandets hjelte och gud. Gör sanningen till lag! Se icke på former, akter och statuter! Ty i själens grund erkänner ingen klok och ärlig man någon annan grundlag än det mest rätta, enligt det mest fria bevis. Tänk i stället på Sveriges ädla allmoge, så vårdslösad af den galna politiken, att den än i dag är i förståndet hedningar, i hjertat slafvar, i det borgerliga vildar (!), som lika lätt kunna hetsas mot som med en regering. — Dessa fyra rikets stånd, visar icke vår historia genom tidehvarf af våld, svek och elände, att de äro de fyra rikets obestånd? Eröfra dessa fyra barbariska nationer, gör oss till ett folk! — Gif icke äran åt namn och ljud, utan uppenbart åt förstånd och dygd. Gif oss då det allmänna förståndets frihet, ärligen och rent, innan den med blod och våld tages», o. s. v.
Så oförtäckta uppmaningar att omstörta grundlagarne och sådana hotelser, i fall denna omstörtning uteblefve, hade man dittills ej vågat i svenskt tryck framkasta, och de syntes så mycket betänkligare, som författaren genom sitt snille och sitt öfverspända, af de nya samhällslärorna genomträngda framställningssätt egde många beundrare och på många kunde inverka. Också skyndade Liljensparre redan samma dag, denna skrift blef synlig i bokhandeln, till hertigen och besvor honom att icke längre blifva en overksam åskådare af sådana tilltag, såframt han icke ville blottställa den unge konungens tron, nationens lugn samt sin egen ära och säkerhet. Samma afton hölls ock en öfverläggning hos Reuterholm, som för tillfället var af sjukdom hindrad att lemna sina rum, och här yrkade Liljensparre, att hertigen måtte ofördröjligen utfärda en förklaring, innefattande den högtidligaste försäkran att inom fyra år regeringen skulle till den då myndig blifne konungen öfverlemnas, jemte en varning mot tryckfrihetens missbruk, upptagande straffbestämmelser för öfverträdelser af densamma, hvilka i den Reuterholmska författningen saknades, samt att Thorild måtte häktas och åtalas. Ehuru Reuterholm icke ville ingå på dessa åtgärder, åtminstone icke i dess helhet, bestämde sig dock hertigen derför, och redan följande dagen, den 21 December, utfärdades en »Varning mot öfverträdandet af förordningen om en allmän skrif- och tryckfrihet den 11 Juli 1792», upptagande samma straffbestämmelser för tryckfrihetsbrott, som i tryckfrihetsförordningen den 26 April 1774 voro stadgade. Samma dag blef Thorild arresterad, och den 22 December utfärdades en »Varning till samtliga rikets inbyggare att icke låta förleda sig af falska rykten och ogrundade omdömen».
I varningen mot missbruk af tryckfriheten hade tillika blifvit föreskrifvet, att boktryckaren derefter skulle anses lika med författaren, om den tryckta skriften innehölle försök till grundlagarnes tadlande och angripande, hvilket i sjelfva verket var att återställa den censur öfver skrifter lemnade till tryckning, som i tryckfrihetsförordningen af den
<< prev. page << föreg. sida << >> nästa sida >> next page >>