Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Sidor ...
<< prev. page << föreg. sida << >> nästa sida >> next page >>
Below is the raw OCR text
from the above scanned image.
Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan.
Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!
This page has never been proofread. / Denna sida har aldrig korrekturlästs.
Nr 26
SVENSK LÄRARETIDNING.
487
vår ungdom, någon som med den rätta förståelsen milt men bestämt och övertygande kunde giva dem en blick i betydelsen av att rätt vårda sin kropp. Han såg, hur klena barn dukade under, hur ungdom lades på bar och hur de, som ’Stodo i mannakraften av sin ålder, rycktes bort från familj och kära. Men han såg också, att det fanns ett botemedel mot fienden, och att detta botemedel låg nara till hands. Det gällde bara att på ratta sättet tillämpa detsamma. Och sa mognade tanken hos honom att i skolan på allvar söka taga upp kampen mot allhär j aren.
Efter en studieresa i Norge var han efter hemkomsten redo att börja kriget. Det blev ett nytt inslag i det kanske förut enahanda skolarbetet, ett inslag, som genast från början intresserade barnen själva. Han började tillämpa doktor C. Aug. Ljunggrens i Trälleborg system med viktkontroll och sökte medelst tävlingar i bokstavlig mening få barnen att äta i kapp for att få dem i finfin form. Skolans övriga lärare och lärarinnor ställde sig genast förstående för idén, och sa började i varje klass mätning och Vägning. De underviktiga sändes till läkaren, och denne kunde alltså på ett snabbt, tillförlitligt och bekvämt satt få sjuklingarna utgallrade for särskild behandling. Barnen vägas och matas 4 gånger om året, i september, januari, mars och i slutet av maj. Resultaten antecknas i s. k. vikttabeller, upptagande barnets namn, födelseår, ålder, längd, vikt och standard. Standarden, som visar barnets över- eller undervikt, jämfört med ett normalt utvecklat barn av samma ålder och höjd, tages på följande satt: Först bestämmes barnets ålder, som beräknas efter dess närmaste födelsedag, sa att barn, som äro 7 ar och i 7: e månaden t. o. m. 8 ar 6 man., äro alla att rakna som 8-åringar. Detta ar numera en internationell överenskommelse, förut brukade man i allmänhet räkna efter fyllda ar. Sodan efterses i normaltabellen for varje åldersgrupp den längd i cm., som motsvarar det uppmätta barnets längd och avläses vikt siffran i tabellen och jämföres med barnets viktsiffra. Ar t. ex. barnet, som skall undersökas, en 8-års gosse av 116 cm: s längd, skall han enligt normaltabellen ha en vikt av 21,0 kg., har han däremot endast 19,5 kg. antecknas standarden med - 1,5, var hans vikt i stället 21,5 kg., blir standarden + 0,5.
Ett barn ar emellertid inte att betrakta såsom undermåligt, om det avviker några hekto från normalvikten, ty den normala viktvariationen har man funnit röra sig inom en ganska bred zon, särskilt for de äldre barnen och större hos flickor an gossar. Som anmärkningsvärt underviktig betraktar man en gosse, som har 7 % undervikt eller mera under folkskolåldern. Sa t. ex. ar den förut omtalade 8-års gossen med en vikt av 19,5 kg. och stan-
dard - 1,5 att betrakta såsom un der -viktig, därför att 1,5 ar mera an 7 % av hans vikt, 19,5 kg.
For flickor gäller samma % i 7- och 8-års åldern, vid 9 till 11 ar höjes denna till 8 %, 11 till 13 ar 10 % och 14 ar till 11 %.
’Samtliga elever i Kosta folkskola, 140 st. (64 flickor, 76 gossar), ha vägts och matts fyra gånger under läsåret 1927-1928. I varje lärosal har förteckning Över elevernas matt och vikt varit anslagen. Med utgångspunkt från vägningarna ha tid efter annan små lektioner och samtal i enkla hygieniska spörsmål anordnats i klasserna.
Genom lärarnas propaganda mot missbruket av kaffe och sötsaker, har konsumtionen av dessa magförstörande produkter avsevärt minskats, och många barn sätta en ara i att aldrig dricka kaffe.
Renlighetsmönstring har ofta företagits. Under läsåret har det varit ytterst få, som behövt uppmaning att bättra sin renlighet.
Sa långt möjligt har försök gjorts att motarbeta bruket att ha for varma underkläder.
For att stimulera barnens intresse for daglig rengöring av tänderna har hr Herrlander hittat på något riktigt finurligt. Man ritar nämligen ett kors på svarta tavlan for varje gång ulla barnen i klassen borstat tänderna morgon och kväll. Tio små kors utbytas mot ett stort, och for varje sådant stort kors få barnen något extra roligt i form av en saga, en föreläsning etc. De stora korsen äro samtliga klassers stolthet.
Till alla barn, som anmäla sig, utdelas fiskolja gratis.
Det går naturligtvis inte ännu att bedöma resultatet av dessa försök, men man bor inte underkänna betydelsen av att barnens intresse for hygienen stegras. Sjukdagarnas antal har under det gångna läsåret varit påfallande litet. Då statistik över sjukdagarna föres, torde det om ett par ar bli av intresse att studera en klass under hela dess skoltid.
Vi nämnde förut, att barnen själva visa stort intresse for hälsoarbetet, och här låta vi en liten 12-åring själv berätta om vad hon vet i den saken. Uppsatsen ar skriven under en lektionstimme och lyder:
Vart hälsoarbete.
Det dyrbaraste man äger ar hälsan. Om man ’har den, sa går det bra i skolan. Men det ar nog sa, att anan inte uppskattar hälsan, sa länge man har den. I skolan ha vi fått lära oss, att man själv kan göra mycket’ for att i å vara irisk.
For att behålla hälsan behöver man framför allt frisk luft. Utan den blir det ej ordentlig iförbränning i kroppen. Vidare behöver man solsken, ty genom att vistas i solen blir man vackert solbränd, och solen dödar bakterierna. Renlighet ar också alldeles nödvändig, annars tilltäppas kroppens hudöppningar, porerna, och då kan ej svettningen bli ordentlig.
Vill man hålla sig (frisk, iår man inte äta vad som helst. .Bast mat ar sådant som gröt, potatis och bröd. For mycket kott ar inte bra, och kaffe ar riktigt skadligt, särskilt for den, som ej ar fullväxt. En del gossar och flickor ata mycket karameller och »slickepinnar». Det ar varken bra för hälsan eller for kassan.
Till kroppens vård hor också att hålla tänderna väl rena. Många människor slarva med den saken. De tänka inte på, att for var gång de äta, sa fastnar mat mellan tänderna. Denna ruttnar, och när man äter nästa gång, kommer en del ruttna ämnen ned i magen.
I skolan ha vi det sa, att for varje gång alla barn i klassen borstat tänderna morgon och kväll, ifå vi ett kors på tavlan. For varje stort kors, som betyder att vi i tio dagar ordentligt borstat tänderna, få vi något roligt i skolan.
Sia ha vi också mätningar och vägningar, sa att vi skall £å veta om vi växa bra. Ibland har det hänt att det blivit iotinspektion under gymnastiktimman, men det ar sällan någon ar smutsig om sina fötter.
Om man ar frisk, kan man bli till verklig nytta for landet. Toge alla människor i vart land vara på sin hälsa, skulle Sveriges ’folk säkert bli ett lyckligt folk.
Till sist ar att nämna, att ingenting av skolans lektionstid tagits i bruk för hälsoarbetet och att lärarnas arbete med förandet av journaler m. m. ar frivilligt. Hr Herrlander såväl som övriga lärare vid Kosta skolor äro därför väl värda en honnör for sitt intresse om de små, och barnen å sin sida ha all anledning att med glädje och tacksamhet minnas dem, som i ordets ratta mening icke lärde for skolan utan for hela livet, j
H. H.
dagen.
Lönfrågan.
I anslutning till vad som beslutades av folkskollärarkårens representantskap for lönfrågor vid sammanträden den 3 och 4 juni har den 19 juni följande framställning ingivits till ’statsministern:
Till Hans Excellens Herr Statsministern.
Folkskollärarkårens representantskap for lönfrågor, som består av delegerade för Sveriges allmänna folkskollärarförening, Sveriges folkskollärarförbund, Sveriges folkskollärarinneförbund och Sveriges småskollärarinneförening, har den 3 och 4 innevarande juni haft sammanträde for att överlägga om det läge, vari lönfrågan kommit i och med att årets riksdag beslutat i skrivelse till k. m : t anhålla, att k. m : t matte taga under övervägande, huruvida förslag till förbättrade lönförhållanden for lärare vid folk- och småskolor samt (högre folkskolor må kunna snarast framläggas for riksdagen. Under sammanträdet erhöll en deputation från re-presentantskapet företräde hos Eders Excellens, siom därvid på förfrågan med-
<< prev. page << föreg. sida << >> nästa sida >> next page >>