- Project Runeberg -  Svensk Läraretidning / 47:e årg. 1928 /
814

(1891-1933)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Sidor ...

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has never been proofread. / Denna sida har aldrig korrekturlästs.

814

SVENSK LÄRARETIDNING.

Nr 43

Sven Tornberg in memoriam.

S. A. Tornberg, grundaren av det för Sveriges skolor betydelsefulla affärsföretaget, Arlövs skriv- och ritboks-aktiebolag, ar ej mer. Det ar många minnen, som vid underrättelsen härom tränga sig fram hos dem, som haft förmånen att komma i beröring iped den bortgångne. För den, som skriver dessa rader, känns det som en bjudande plikt att giva offentlighet åt ett par av dessa minnen, vilka torde vara ägnade att belysa några av hans mera framträdande karaktärsdrag.

Det ena minnet knyter sig tijl året 1915. Malmö småskollärarinneförening förberedde en jämförelsevis omfattande kurs i det då nya och föga kända ehuru sa mycket allmännare misskända ämnet hembygdsundervisning med arbets-övningar. Motigheter av olika slag mötte emellertid, och möjligheterna för kursens tillkomst tedde sig allt annat an ljusa. BI. a. inställde sig frågan, hur den erforderliga övningsmateriel-len - som då ännu icke allmännare fördes i handeln - skulle kunna erhållas. Vid hänvändelse till dir. Tornberg förklarade denne sig emellertid genast villig att till självkostnadspris söka att, om sa visade sig nödvändigt, från utlandet -anskaffa den materiell, som behövdes. En mindre framsynt och förstående affärsledare skulle helt visst - med beklagande av att firman icke förde artiklarna i fråga - lagt armarna i kors inför våra bekymmer.

Framsynthet var just en av Tornbergs framträdande egenskaper, framsynthet parad med optimism. Han såg längre an de flesta, och han trodde på människorna, trodde på den svenska folkskolan och dess lärarkår. När det gällde denna kår, som han själv under många ar tillhört, kunde hans önskan att hjälpa och stödja taga sig storslagna uttryck. När Sveriges småskollära-rinneförening satte i gång med arbetet för skapandet av ett vilo- och rekrea-tionsheni för småskollärarinnor, var det till en början förenat med ej ringa svårighet att vinna gehör för denna plan utanför småskollärarinnornas egna led. Dir. Tornberg var en av dem, som tidigast i handling visade sig behjärta denna tanke. Ej nog med att han omedelbart tecknade ett hundra kronor till grundplåten, utan han lovade desslikes söka utverka, att styrelsen för bolaget skulle genom att skänka ett större belopp till grundplåten giva en god start åt företaget. Icke mindre an tre tusen kronor överlämnades sa på våren 1923 till Sveriges småskollärarinneförening från Skriv- och ritboksaktiebolaget i Arlöv för denna sak, som Tornberg sa välvilligt och förstående gjort till sin.

Jag har med dessa få och enkla rader velat giva ett uttryck för den tacksamhet, varmed vi småskollärarinnor minnas S. A. Tornberg. Utvecklingen av det företag, vars ledning han under

sa många ar omhänderhade, visar, att lian var en affärsman av stora mått. Men han var mera an en affärsman. Han var en personlighet, som genom sin handlingskraft och sin ljusa optimism verkade äggande och stimulerande på dem, som vände sig till honom med sina svårigheter.

Hans inflytande sträcker sig därför långt utöver den tid, som blev honom själv tillmätt.

Karda Pålsson.

Ny författning.

I Svensk författningssamling har utkommit följande cirkulär.

Nr 361.

Kungl. Maj:ts cirkulär till skolöverstyrelsen, domkapitlen, folk-skolinspektörerna samt rektorerna, föreståndarna, föreståndarinnorna och styrelserna för de under skolöverstyrelsens inseende ställda läroanstalterna rörande

ny kterhe tsundervi sning.

GUSTAF etc. etc. Var ynnest etc. Kungl. Maj:t har med upphävande dels av föreskriften i nådiga brevet den 10 februari 1888, att Magnus Huss’ »Varningsord mot brännvinsbruk och dryckenskap» skall anslås i folkskolornas och allmänna läroverkens lärosalar, dels av föreskrifterna i nådiga cirkuläret den 4 november 1892, i vad detsamma gäller undervisning om de rusgivande ämnenas natur och verkningar, funnit gott i fråga om nykterhetsundervisningen föreskriva följande.

I rikets folkskolor, fortsättningsskolor, högre folkskolor, anstalter för abnormiunder-visningen, folkhögskolor, skolor for yrkesundervisning, allmänna läroverk, kommunala gymnasier, kommunala mellanskolor, enskilda mellanskolor, .flickskolor, högre goss- och samskolor samt övriga läroanstalter, som genom beslut av Kungl. Maj :t blivit eller komma att bliva ställda under skolöverstyrelsens omedelbara inseende, skall meddelas en efter lärjungarnas uppfattningsförmåga lämpad undervisning om de alkoholhaltiga dryckernas verkningar på individ och samhälle.

Denna nykterhetsundervisning skall vara saklig, vederhäftig och objektiv. Den skall vara neutral i religiöst, politiskt och sålunda även i nykterhetsipolitislkt hänseende. Vid undervisningen må läraren, med iakttagande av vad nyss sagts, jämväl behandla nykterhetspolitiska frågor och for de unga framhålla betydelsen av personlig avhållsamhet från de alkoholhaltiga dryckerna, Till sitt innehåll skall nykterhetsundervisningen vara tillrättalagd efter de olika åldersstadiernas skilda förutsättningar. På ett lägre åldersstadium bor undervisningen ’företrädesvis avse alkoholens inverkan på individen, medan på ett högre stadium huvudvikten alltmer bör läggas på alkoholfrågans samhälleliga innebörd.

Nykterhetsundervisningen skall meddelas i naturligt sammanhang med andra undervisningsmoment. En viss koncentration av undervisningen bor eftersträvas. For den planmässiga, samlade nykterhetsundervisningen erbjuda i främsta .rummet följande läroämnen den naturliga ramen: på det lägre skolstadiet - motsvarande folkskolans åldersstadium - naturkunnighet och kristéndomsikunskap ävensom hembygdsundervisning och historia; på mellansrfcadiet - motsvarande fortsättningsskolans och realskolans åldersstadier - medborgarkunskap, respektive biologi med hälsolära, historia med samhällslära samt kristendomskunskap; på det högre stadiet - motsvarande gymnasiets »och folkhögskolans åldersstadier - samhällslära. I anstalter for yrkesundervisning meddelas dylik undervis-

ning i samband med undervisningen i yrkes-ekonomi och yrkeshygien. I övrigt hänvisas beträffande nykterhetsundervisningens förläggning till vad därom föreskrives i gällande undervisningsplaner för de olika läroanstalterna i riket.

Beträffande de under skolöverstyrelsens inseende ställda läroanstalterna for utbildning av lärare skall vid såväl den teoretiska som den praktiska utbildningen tillses, att nykterhetsundervisningens särskilda krav vederbörligen tillgodoses.

Handböcker, handledningar och andra hjälpmedel för nykterhet&undervisningen, vilka med understöd av statsmedel utarbetas och utgivas, böra i erforderlig utsträckning anskaffas. Främst avses här de av skolöverstyrelsen på Kungl. Miaj :ts uppdrag utgiva »Handbok i alkoholfrågan» och »Handledning for lärare vid nykterhetsundervisningen» ävensom sådan materiell for nykterhetsundervisningen, som finnes upptagen i skolöverstyrelsens förteckning över undervisningsmateriell. Vid antagandet av nya läroböcker i kristendomskunskap, naturkunnighet, respektive biologi med hälsolära, historia med samhällslära samt medborgarkunskap eller av nya upplagor av äldre läroböcker i dessa ämnen skall tillses, att desamma lämna en tillfredsställande framställning av respektive delar av alkoholfrågan.

Läraren bor giva sina lärjungar ett gott föredöme jämväl i sitt förhållande till de alkoholhaltiga dryckerna. Undervisningen om dessa dryckers verkningar skall han ägna vederbörlig uppmärksamhet. Kungl. Maj :t erinrar i detta sammanhang om den fortbildning för nyikterhetsundervisningen, vilken i form av kurser eller på annat satt anordnas med understöd av ’statsmedel.

De lokala skolmyndigheterna skola tillse, att nykterhetsundervisningen på rätt satt bedrives. Det tillkommer dem även att sörja for att materiell och andra for denna undervisning behövliga hjälpmedel anskaffas. Vid ämneskonferenser, sammanträden mellan skolstyrelser och lärare må jämväl frågan om nykter hetsom der visningen uppmärksammas, sa ock vid särskilda s. k. föräldramöten.

Folkskolinspektör skall beträffande de läroanstalter, som tillhöra hans tjänstutövning, öva tillsyn jämväl över nykterhetsundervisningen. Särskilt skall han tillse, att vid läroplanernas uppgörande nykterhetsundervisningen vederbörligen beaktas, att skolorna äro utrustade med tillräcklig och ändamålsenlig materiell for denna undervisning, samt övervaka, att föråldrad sådan materiell utmönstras eller i varje fall icke må komma till användning vid undervisningen. Han bör underrätta lärarna om förefintliga fortbildningsanordningar for nykterhetsundervisningen samt söka intressera dem for förvärvandet av fortbildning på detta område. Vid sådan inspektion, av folk- och skolbibliotek, som åligger f olikskolinspektör, skall denne verka for att biblioteken bliva försedda med förut omförmälda »Handbok i alkoholfrågan» och »Handledning för lärare vid nykterhets-undervisningen» ävensom med annan vederhäftig litteratur rörande alkoholfrågan.

Skolöverstyrelsen åligger att i enlighet med av Kungl. Maj :t for densamma utfärdad instruktion och övriga föreskrifter beträffande de under dess inseende stående läroanstalter öva tillsyn och ledning jämväl av nykterhets-undiervisningen. I detta hänseende tillkommer det skolöverstyrelsen särskilt att utöva inspektion över nykterhetsundervisningen, att vid behandling av ärenden rörande undervisningsplaner och läroböcker tillse, att nykterhetsundervisningens krav vederbörligen tillgodoses, samt att verka for att lämplig materiell for nykterhetsundervisningen finnes att tillgå.

I lämpligt sammanhang skall undervisning meddelas jämväl om tobaken och kaffet, deras natur och verkningar; och bor, i den man sa kan ske, vad i detta cirkulär föreskrivits

- ^^g^^^Agt.

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Tue Dec 12 00:47:56 2023 (aronsson) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/svlartid/1928/0822.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free