Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Häfte 28. 14 juli 1934 - Elektriska smält- och värmeugnar för metallindustrien, av V. Christiansen
<< prev. page << föreg. sida << >> nästa sida >> next page >>
Below is the raw OCR text
from the above scanned image.
Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan.
Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!
This page has been proofread at least once.
(diff)
(history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång.
(skillnad)
(historik)
14 JULI 1934 TEKNISK TIDSKRIFT 289
befinner sig kan i Ajax-Wyattugnen med ekonomisk fördel endast smältas sådana metaller och legeringar, vilkas smältpunkt ligger under 1 100 à 1200°. Detta är sålunda anledningen till, att denna ugnstyp ej är användbar för t. e. stålsmältning.
Högfrekvensugnen.
Ajax-Wyattugnen har som ovan anförts vissa begränsningar med hänsyn till den metall som skall smältas, och därför har vid metallverken högfrekvensugnen kommit till användning.
Högfrekvensugnen är en modern uppfinning, möjliggjord tack vare framstegen i elektroteknik. Som smältugn erbjuder den för metallurgen många tilltalande egenskaper, främst emedan den möjliggör smältning under förhållanden ideellt lämpade för uteslutning av alla yttre orsaker till metallens förorenande. Då lättsmälta metaller med större ekonomisk fördel kunna smältas i andra ugnstyper, har högfrekvensugnen i huvudsak fått användning som smältugn för svårsmälta legeringar, främst för ståltillverkning men även för nickel och nickellegeringar. Ugnen är tyvärr mycket dyrbar i anläggningskostnad och förbrukar ungefär lika mycket kraft som en ljusbågsugn, vilket motverkat en mera omfattande användning av typen vid metallverken.
Fig. 3 återger en schematisk bild av en högfrekvensugnsanläggning. Själva ugnen har ett degel-formigt smältrum med en ledningsspole cylindriskt anordnad omkring smältrummet. Ledningsspolen är vanligen utförd av ett tillplattat kopparrör, inuti vilket vatten får strömma för spolens kylning. Genom spolen ledes en växelström, varigenom magnetiska fält alstras, och dessa magnetiska fält alstra i sin tur virvelströmmar i den metall, som finnes i ugnsdegeln. Vid ett tillräckligt starkt kraftlinjefält bringas metallen att smälta. I detta system kommer till följd av självinduktion en stor fasförskjutning att uppträda, och denna måste kompenseras för att erhålla rimliga dimensioner på generatorn för den högfrekventa strömmen. Kompenseringen åstadkommes av en motsvarande kapacitetsbelastning, som erhålles genom att inkoppla kondensatorer, vilka tillsammans med den induktivt verkande ugnslindningen bilda en svängningskrets. Kondensatorerna antydas schematiskt på fig. 3.
För matning av den cylindriska spolen användes växelström med ett relativt högt periodtal. Anledningen härtill är bl. a. följande: Värmeutvecklingen i en viss charge är proportionell mot kvadraten på det genomträngande magnetfältets styrka och direkt proportionell mot periodtalet. På grund härav blir man nödsakad, att sedan man ökat ampéretalet i ledningsspolen och därmed fältstyrkan så långt ske kan, även öka periodtalet i erforderlig grad för att få den önskade värmeutvecklingen. Emellertid användes ej det lägsta periodtal, som enligt teoretiska beräkningar eller praktiska försök befinnes vara nödvändigt för smältningens genomförande, utan
![]() |
Fig. 3. Högfrekvensugn. |
<< prev. page << föreg. sida << >> nästa sida >> next page >>