Full resolution (TIFF)
- On this page / på denna sida
- Häfte 36. 8 sept. 1934
- Det utrikespolitiska kvartalet, av Rütger Essén
<< prev. page << föreg. sida << >> nästa sida >> next page >>
Below is the raw OCR text
from the above scanned image.
Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan.
Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!
This page has been proofread at least once.
(diff)
(history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång.
(skillnad)
(historik)
Teknisk Tidskrift
HÄFT. 36 | UTGIVEN AV SVENSKA TEKNOLOGFÖRENINGEN | 8 SEPT. |
ÅRG. 64 | HUVUDREDAKTÖR: CARL KLEMAN | 1934 |
INNEHÅLL: Det utrikespolitiska kvartalet, av Rütger Essen. - Viktor Kaplan + - Tidskriftsnytt inom
mekaniska och elektriska facken. - Notiser. - Sammanträden. |
DET UTRIKESPOLITISKA KVARTALET.
Av Rütger Essén.
Det nya uppsvinget och de politiska farorna: risken för Tysklands ekonomiska isolering. - Tysklands inre läge: maktstriden inom den härskande gruppen, 30-juni-uppgörelsen. - Dess innebörd; försvaret för aktionen. - Det misslyckade nazistupproret i Österrike, mordet på Dollfuss, tal om Habsburgrestauration. - Hindenburgs död. - Hitler även statschef: plebiscitet av den 19 augusti. - Tysklands yttre läge: betungande betalningsbalans, transferförhandlingar. - Det nya talet om europeisk krigsfara: Tyskland isoleras, ny fransk-rysk allians, Ryssland till N. F., Barthou’s Balkanresa, Englands tvekan, Polens och Tysklands motstånd mot "öst-Locarno". - Den förestående omröstningen i Saar. - Regeringen Doumergue’s hotade enighet. - Diktaturregering i Bulgarien. - Roosevelts New Deal tvekar. - Ökad spänning i Fjärran östern.
Stockholm den 28 augusti 1934.
Under de senaste månaderna ha åtskilliga uppseendeväckande händelser av politisk natur inträffat, vilka i viss mån dragit den allmänna uppmärksamheten ifrån den fortgående världsekonomiska förbättringen. Denna förbättring kan emellertid nu betecknas som ett obestridligt faktum. Den har även på många punkter bidragit att lätta det politiska trycket. Emellertid gör sig denna förbättring mycket ojämt gällande. Relativt snabbast har den försiggått i England. I de stater, vilka i valutahänseende räknas till det s. k. sterlingblocket, är förbättringen även av betydande omfattning och har medfört en påvisbar minskning i arbetslösheten. I viss mån annorlunda förhålla sig guldländerna.
Frankrike är sålunda ett av de få länder, där den registrerade arbetslöshetssiffran den 30 juni 1934 var högre än ett år tidigare. Även Tyskland har som bekant sina särskilda bekymmer, yttrande sig bl. a. i ett växande importöverskott och därmed följande svårigheter att transferera räntorna å de tyska utlandslånen. Å andra sidan är en varaktig förbättring av världsekonomien svårligen tänkbar utan en sund betalningsbalans i ett europeiskt land av så central ekonomisk betydelse som Tyskland. Det är därför ett allmänt världsintresse att det tyska transfereringsproblemet erhåller en åtminstone provisorisk lösning. Över huvud är den ekonomiska och finansiella isoleringen av betydelsefulla länder den största fara, som hotar det nya uppsvingets varaktighet.
Dessa förhållanden sammanhänga på det närmaste med de skarpa politiska motsättningar, som göra sig gällande och hindra de ekonomiska utvecklingstendenserna att få fritt spel. Självfallet ökas dessa motsättningar ytterligare genom det avsiktliga eller framtvingade bortvändande från den världsekonomiska gemenskapen, som nästan alla länder genomfört under de senaste fyra à fem hårda depressionsåren. År 1928-29 var det sålunda endast Sovjetunionen, som i ekonomiskt hänseende i högre grad isolerat sig själv. Numera är detta mer eller mindre fallet med så gott som alla länder. I och med konjunkturförbättringen pekar, visserligen även tendensen mot en livligare mellanfolklig ekonomisk gemenskap, men denna tendens kan ej väntas verka alltför snabbt.
Vid en återblick på de senaste månadernas världsutveckling är det därför naturligt att i främsta rummet uppehålla sig vid de politiska händelserna, då dessa just under dessa månader varit utomordentligt betydelsefulla, särskilt i det centrala Europa. Huvudparten av intresset har utvecklingen i Tyskland och Österrike ådragit sig, men för Europas framtid utomordentligt betydelsefulla äro även strävandena att återknyta den gamla fransk-ryska alliansen med en påtaglig antitysk inriktning samt de därmed i samband stående planerna på Sovjetunionens inträde i Nationernas förbund.
Tysklands inre utveckling har under de senaste månaderna varit krisartad. Det första året efter nazistregimens genomförande hade allmänt gett intryck av en inre stabilisering, och detta intryck hade väl också i de flesta hänseenden fullt fog för sig. Särskilt hade den trots propagandaöverdrifterna dock oförnekliga förbättringen i arbetstillgången haft en avspännande verkan. Däremot uppväxte en ny krisfara inom själva det maktägande partiet. Under den långvariga kamp, som föregått den 1933 vunna segern hade här på många håll förhoppningar väckts, vilkas infriande efter segern visat sig vara en faktisk omöjlighet. Vid sidan av de mestadels ärliga fantaster, som hängivit sig åt dessa drömmar, funnos också, såsom fallet alltid är inom en med revolutionära medel kämpande rörelse, en hel del tvivelaktiga element, för vilka själva delaktigheten i maktutövningen såsom sådan varit det väsentliga syftet.
<< prev. page << föreg. sida << >> nästa sida >> next page >>
Project Runeberg, Fri Oct 18 15:30:12 2024
(aronsson)
(diff)
(history)
(download)
<< Previous
Next >>
https://runeberg.org/tektid/1934a/0359.html