Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Häfte 43. 27 okt. 1934 - Ingenjörsvetenskapsakademiens högtidssammankomst - Kommerserådet Enströms föredrag - Den nya aluminiumfabriken
<< prev. page << föreg. sida << >> nästa sida >> next page >>
Below is the raw OCR text
from the above scanned image.
Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan.
Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!
This page has been proofread at least once.
(diff)
(history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång.
(skillnad)
(historik)
410 TEKNISK TIDSKRIFT 27 OKT. 1934
bare och säkrare bestämma slutförjäsningsgraden hos vört. Bryggerijästens medicinska betydelse synes bliva ökad särskilt genom de nya upptäckterna rörande B- och D-vitaminer.
Den tekniska spriten, särskilt motoralkoholen, måste som bekant, vara nära vattenfri för att tåla inblandning i bensin, vilket ökat intresset för spriturvattningsmetoder. Nyare sådana, utom de azeotropiskt arbetande, grunda sig på kalium-natriumacetatets eller gipsens benägenhet att binda vatten såsom kristallvatten, vilket genom upphettning åter kan utdrivas. Det förra saltet användes vid den s. k. Hiagmetoden, det senare vid I. G. Farbenindustries förfarande, båda kontinuerligt arbetande, till skillnad från det tidigare allmänt använda urvattningsförfarandet med osläckt kalk.
Bland det viktigaste, som på mycket länge hänt inom det kemiska området, är upptäckten av grundämnenas isotoper. Så har väteatomen befunnits uppträda i till en början två huvudformer, den ena med dubbelt så stor massa som den andra. (Den allra senaste forskningen synes visa, att det finnes ännu en med tre ggr så stor massa). Det tunga vätet, och den därav bildade syreföreningen, det tunga vattnet, ha varit föremål för ett intensivt forskningsarbete i olika delar av världen. Amerikanarna Lewis och MacDonald ha framför andra inlagt förtjänst om utredande av de grundläggande begreppen. Det har befunnits, att det tunga vattnet anrikas i elektrolyten i elektrolysörer, och på denna upptäckt grundar sig en redan ganska omfattande tillverkning av detta nya ämne. Bland annat har Norsk Hydro kunnat upptaga en tillverkning i stor skala.
Det tunga vattnet har helt andra egenskaper än det vanliga. Det har specifika vikten 1,1, fryser vid + 3,2° och har ett ångvärme av 555 kcal pr kg. Det har utan tvivel andra inverkningar på levande organismer än det vanliga vattnet, även om man kanske icke kan kalla det direkt giftigt. Denna fråga är ännu ej fullt klarlagd.
Genom att väteatomen sålunda kan uppträda i två (eller t. o. m. i tre former) och som sådan inträda i olika molekyler, vidgar sig forskningsperspektivet inom den organiska kemien ut emot oändligheten. Tager man vidare i betraktande att även andra element, t. e. helium, syre m. fl., jämväl uppvisa olika isotoper, så kan man lugnt påstå, att vi stå inför en helt ny aera inom den kemiska vetenskapen.
De fysiska och kemiska vetenskaperna mötas i dessa studier av atomkärnorna. Fysikerna ha sålunda lyckats genom bombardemang med smådelar av stor hastighet realisera de gamla alkemisternas drömmar om grundämnenas överförande i varandra. På liknande väg har man lyckats överföra olika metaller i radioaktivt tillstånd. Utvecklingen går på dessa områden så fort, att epokgörande upptäckter framkomma från den ena dagen till den andra.
Tal. slutade med att erinra om några av de tekniska kongresserna som avhållits under året samt framförde allra sist akademiens tack till alla dem, som under det gångna arbetsåret berett akademien ett angenämt samarbete och lämnat akademien ett värdefullt stöd.
DEN NYA ALUMINIUMFABRIKEN.
Svenska aluminiumkompaniet invigde den 19 okt. sin nya aluminiumfabrik i Månsbo i närvaro av representanter för statliga myndigheter och förvaltningar - därav icke minst militära - samt för ett stort antal institutioner och företag, med vilka bolaget eller dess huvudmän stå i teknisk, kommersiell eller annan samverkan.
Invigningen inleddes med ett föredrag på Avesta biograf av bolagets chef, generaldirektör S. Kloumann, som i stora drag redogjorde för aluminiummetallens framställning och mångskiftande användning. Mänskligheten har, sade tal., genomlöpt många epoker: stenåldern, bronsåldern och järnåldern - i sistnämnda befinna vi oss för närvarande - men samtidigt befinna vi oss på tröskeln till ny ålder, lättmetallernas. Beträffande aluminiums framställning, användning m. m. hänvisa vi till direktör Kloumanns utförliga artikel i Teknisk tidskrift, häfte 15 o. 16, 1927.
![]() |
Den nya aluminiumfabriken vid Månsbo. |
<< prev. page << föreg. sida << >> nästa sida >> next page >>