- Project Runeberg -  Carl von Linnés lefnadsminnen Tecknade af honom sjelf /
121

(1877) [MARC] Author: Carl von Linné, Arvid Ahnfelt
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (JPEG) - On this page / på denna sida - VII. Linnés Orestes och brefvexlingen med honom. Linnés sista dagar. Hans familjeförhållanden

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has been proofread at least once. (diff) (history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång. (skillnad) (historik)

amerikansk samling af de raraste örter gå ur sitt land, för 100 plåtar. Hvad jag nu har att göra, kan m. k. Br. sig lätt föreställa. Här finner jag alla de rara växter, som jag såg hastigast hos Rolander, och alla som sal. Löfling beskrifvit. Dessa sätta mig så att göra, att jag glömmer vänner, anhöriga, hus och fädernesland.

                                Upsala 17 juli 1761.

Jag ligger inne i Upsala och leds så mycket med ferier, som jag förut tröttnat vid arbete. Får jag något godt sällskap, skall jag resa på en, högst två dagar till Stockholm, fast jag icke har det minsta att göra der. Men att resa till Stockholm och ej finna m. k. Br. der, vore att gå till sjös utan att få någon fisk.

                                Hammarby 1 januari 1765.

Aldrig har jag i min hela lifstid haft angenämare jul än denna. Hans K. M. var så oändeligt nådig och skänkte mig 16 stora kistor med örter, inlagda uti spiritu vini, till växtblommor och frukt, der de lågo så väl bevarade som om de samma stund varit plockade. Dem har jag just i dag genomgått till slut; alla voro ifrån Södra Amerika, ganska många nya genera och species. Det är helt annat att se växterna torkade i herbariis än att se dem uti sin naturliga växt.

                                Upsala 25 juli 1766.

Jag bor nu ständigt öfver sommaren på landet, har 5 stycken studenter hos mig i nästa gård, för hvilka jag läser 3à 4 timmar i sender ett par gånger om dagen, äter smultron och botaniserar samt arbetar med mitt systema naturæ, som tryckes nu för sista gången till slut.

                                Upsala 22 september 1769.

Öfvermåttan tack, min hjertans Broder, som vill hysa mig; det är förtretligt komma till Stockholm, utan att veta hvar man får hamna, synnerligen om aftnarna. Nog vet jag att m. k. B. ej är rädd om en måltid mat, nog vet jag att min Bror har råd, dock skall jag skona m. k. Bror om middagarna, allenast jag får om aftnarna språka. Om m. k. B. fägnar mig härligt, så

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Sat Dec 9 01:50:57 2023 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/ahnflefn/0127.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free