- Project Runeberg -  Fridas andra bok /
Inledning

(1929) Author: Birger Sjöberg
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Like | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   
5

Birger Sjöberg skrev när Fridas bok kom ut följande om uppkomsten av denna krets av visor:

Det fanns en gammal gitarr i mitt hem, vilket för resten var beläget i den lilla, mycket tysta staden Vänersborg, och denna gitarr började jag treva på vid 18 års ålder. Tidigare hade jag, som så många andra unga herrar och damer, nödgats taga pianolektioner, men pianot slarvade jag med, mest spelande efter gehör och blev snart ganska ledsen på det instrumentet. När jag lärt mig ackompanjera på gitarren, tänkte jag en gång att det kanske kunde lyckas mig att göra en visa, som var min egen till text och musik. Så skedde. Min mamma och pappa tyckte naturligtvis att den var utmärkt, liksom ock vår gamla goda hushållerska, som varit restauratris på ångfartyget Laxen och som svor smått på östgötadialekt. Sedan jag sålunda av de tre enda auktoriteter, vilka för tillfället funnos att tillgå, erhållit en frisk lagerkrans för ifrågavarande visa, som visst var skriven på uselt och falskt klingande västgötamål i den då mycket använda landsmålsgenren, gjorde jag snart flera visor. Slutligen fick jag några av dem publicerade i en skämttidning, dock utan musik.

Något egentligt allvar av visskrivningen blev det emellertid icke förrän under de senaste fyra åren. Det var så roligt att gå med gitarren i famnen och driva fram visor om kvällarna, en ganska barnslig glädje visserligen, men stark och äkta ändå. Så småningom länkade det sig till en småstadsserie, sådan den nu kan vara, och Frida blev häri huvudpersonen, sådan Frida nu kan vara. Eftersom jag, trots allt slarv, kunde spela en smula piano, blev det mig möjligt att själv arrangera visorna för detta instrument. Uppteckningen verkställdes emellertid av musikdirektör Hjalmar Johansson i Hälsingborg, som gav mig flera goda
6
råd och mycket bidrog till den musikaliska ansen och putsen vid överflyttningen. Det var rörande att under våra trevliga uppteckningsaftnar se den talangfulle och varmhjärtade vännen med sådant intresse och sådan uppoffring ägna sig åt detta arbete.

Det kan icke vara någon synd att framhålla den uppmuntran jag fått av mina vänner. Men ha verkligen mina små visor kunnat bereda dem någon glädje, ha de i alla fall berett mig själv den största.

De, som ej förut känna Fridafigurerna och deras stad, Lilla Paris, finna i inledningen till Fridas bok en fullständig presentation, som även förklarar allt som passerar i denna bok.


The above contents can be inspected in scanned images: 5, 6

Project Runeberg, Tue Dec 11 16:29:35 2012 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
http://runeberg.org/fridbok2/intro.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free