- Project Runeberg -  Samlade berättelser av Claude Gerard / Tredje delen. Onkel Benjamins album. /
239

(1872-1882) [MARC] Author: Aurora Ljungstedt
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - IV. Hastfordska vapnet.

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has been proofread at least once. (diff) (history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång. (skillnad) (historik)

omöjligheten att efterspana eller ens närma sig denne man, som ingaf honom en känsla af hemlighetsfull sinnesrörelse och bäfvan, och tyckte med detsamma, att Elina, hans lifs ljufvaste blomma, hjelplöst sjunkit i en afgrund, hvartill han icke förmådde nalkas; hon syntes honom nu förlorad för alltid.

*



"Jag tillstår, att sällan eller aldrig har jag på samma gång med mera intresse och mera ovilja upptagit till behandling ett brottmål sådant som det, hvilket Lenas anklagelse återväckte," sade onkel Benjamin, fortsättande sin berättelse.

Det första enskilda förhöret med kammartjenaren Balduin, anklagad för delaktighet i mordet på sin husbonde, stälde min moraliska öfvertygelse och mina handlingar i den skarpaste motsats till hvarandra, ty slutet deraf blef en befallning om hans häktande, oaktadt jag ansåg mig nästan fullkomligt säker om hans oskuld; misstankarne mot honom voro så svåra, bevisen, som det tycktes, så många och bindande, att den "juridiska öfvertygelsen", att jag så må säga, måste blifva rådande öfver den moraliska.

Redan vid det första korta sammanträffandet med mannen, för femton år sedan vid hans husbondes död, fattade jag den föreställningen, att han var en hederlig karl, med en bildning och takt vida öfver den vanliga i hans samhällsställning, och detta omdöme fann jag nu, åtminstone hvad det senare anginge, fullkomligt bekräftadt.

En viss osäkerhet och hemlighetsfull oro undgingo mig likväl icke då i hans sätt och utseende, och äfven detta återfann jag nu.

Hans uppsyn och tonen i hans röst, den smärta och djupa ovilja han visade öfver anklagelsen vittnade starkt till hans fördel, men hans tydliga förskräckelse och häftiga öfverraskning, då jag meddelade honom hvad som nu gifvit anledning till Lenas förnyade misstankar och målets återupptagande, tycktes

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Sun Dec 10 15:48:13 2023 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/ljungste/3/0239.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free