- Project Runeberg -  Samlade berättelser av Claude Gerard / Tredje delen. Onkel Benjamins album. /
278

(1872-1882) [MARC] Author: Aurora Ljungstedt
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - V. Skuggor från en natt vid Drottningholm.

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has never been proofread. / Denna sida har aldrig korrekturlästs.

278 ONKEL BENJAMINS ALBUM.
"Ack, jag bryr mig visst om den tjocka bryggaren och hans stora tunga båt! Det ar sa att man kan dö af ledsnad om sondagsqvällarne, att stekas i solmaset på vattnet under ett flaxande segel, medan far snarkar eller läser i en obegriplig bok och Kuntze säger dumheter, med munnen full af korf och lök, och båten glider fram sa sakta och långsamt som en kork i ett vattenämbar," mumlade den unga flickan för-trytsamt, under det hon hopsamlade öfverlefvorna af middagen.
En stund derefter satt hon åter vid sin söm i det lilla rummet med halmstolarne, men nålen fördes mycket långsamt, och snart låg arbetet på golfvet vid hennes fötter och hufvudet hvilade i handen.
Coranda var en älskvärd liten varelse, men hon var just icke särdeles väl uppfostrad; det vill säga, hon var just nätt och jemnt sådan naturen gjort henne. De mindre goda instinkter, som troligen hvar och en eger, hade fått utveckla sig lika väl som de bättre, och hon var sann eller falsk, mild eller vresig, sorgsen eller glad, allt som det föll sig for tillfället, utan reflektion, utan inskränkning eller öfverläggning och utan alla egentliga principer.
I detta ögonblick, då kärleken och den väckta svartsjukan herrskade i hennes hjerta, voro begreppen om redlighet, dotterlig lydnad och qvinlig försigtighet mycket klena och grumliga, och hennes samvete betungades icke särdeles genom den fasta f öresats hon redan förut fattat, att på hvad sätt som helst, trots faderns förbud, besöka denna granna och sällsamma fest, der hennes älskare kanhända solade sig i glansen af en annan qvinnas ömma blickar.
Då man begick det löjliga och dumma misstaget, att stänga in henne som en brottsling, eller en fångad fågel, sa gjorde hon blott hvad dessa skulle hafva gjort: när dörren var riglad, sa flydde hon genom fönstret.
Huru skulle hon likväl kunna utföra sin föresats? Huru skulle hon, den simpla handtverkaredot-

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Sun Dec 10 15:48:13 2023 (aronsson) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/ljungste/3/0278.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free