- Project Runeberg -  Bilder ur Nordens Flora /

(1917-1926) [MARC] Author: C. A. M. Lindman - Tema: Reference, Nature
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   
Bilder ur Nordens Flora: Apel Förra Nästa Index Innehållsförteckning

283. Apel, Pyrus malus L.

N. Vildapel. F. Omenapuu ("äppelträd").

Med apelsläktet börja vi den stora familj, som blivit kallad "rosväxter" (i vidsträckt bemärkelse) av det skälet, att blomhyllet, särskilt blomkronan, har samma form som hos de vilda, enkla rosorna, således 5 fria, likformiga, oskaftade kronblad av omvänt äggrund form (se i detta arbete nr 283-314). Från ranunkulaceerna och deras släktingar är en rosblommig växt tydligt skild genom den skivlika utbredningen av blomaxeln, varigenom ett litet mellanrum uppstår mellan ståndarnas fäaste och pistillernas.

Hos släktena Pyrus, sorbus, Cratægus, Votoneaster (nr 283-287), som man stundom betecknar som underfamiljen Pomoidæ (eller Pomaceæ), är denna utbredda blomaxel av så betydlig storlek, att den som en skål eller bägare omsluter fruktämnena och med sina kanter mer eller mindre fullständigt sluter sig tillhopa ovanför dem. Hos sl. Pyrus sker detta så fullständigt, att fruktämnena på alla sidor beklädas av blomaxeln, fig. 2. Här kan man därför lika gärna säga, at blomman har ett undersittande fuktämne, jämförligt med t. ex. Ribes (nr 279-282), Campanula, Rubiaceæ, Compositæ m. fl. Om sedermera detta fruktämnes yttre del, d. v. s. själva blomaxeln, blir köttig, saftig, färgrik och ätlig (eller med ett ord bärlik), medan själva frukterna därinom äro torra, så uppkommer en "äpplefrukt". Hos sl. Pyros äro de inneslutna fruktrummen 5 och deras väggar pergamentartade.

Den vilda apeln förekommer här i norden tämligen allmänt i lövdungar och hagar inom s. och mell. Sverige och Norge (upp till Gästrikland och Trondhjemsfjorden) samt sydvästliga Finland. Den finnes dessutom på skogskullar över hela Europa och Nordasien. Mankan urskilja varieteter med kala och med gråludna blad och fruktämnen.

Äppleträden utgöra talande exempel på den stora förändring och rika formväxling, som det odlade tillståndet kan medföra hos en växtart. De vilda formerna äro ofta höga träd (ända till 10 m), med en del kvistar utbildade till kraftiga tornar. Vildaplarna utgöra därigenom ofta en stor del av de törnsnår, som frodas på torra ställen i lundar och skogsbryn, fredade som de genom sin beväpning äro mot människans och de större djurens angrepp. Även vildäpplena bliva därigenom svåra att komma åt, så länge de ännu kvarsitta på trädet. Dessa vilda frukter äro för övrigt även som mogna föra inbjudande, så kärva eller beska, att människan helst försmår dem, men på marken uppsökas de dock av några allätande djur, såsom svinet, grävlingen och kråkan. Jämför härmed de låga, yvigt greniga äppleträden i en fruktträdgård och deras saftiga äpplen med sin friska syra och angenäma doft, utan tvivel den värdefullaste, mest användbara och hälsosammaste frukt, som trädgårdarna i vårt klimat framalstra! Det uppgives, att man har under odling mer än 1,000 olika äpplesorter. I Sverige och Finland skördas mogna trädgårdsäpplen ända upp till 63° n. br. (ungefär vid Sundsvall och Kuopio), i Norge ännu nordligare. Redan i förhistorisk tid fanns apeln i Europa både som vild och som odlad. Man har upptäckt, att pålbyggnadsfolken vid s, och mell. Europas sjöar använde vildäpplen och gömde dem, skurna på längden och torkade, som vinterförråd. Vildäpplena äro användbara till äpplevin (cider). "Svensk botanik" omtalar, hurusom i England 50,000 fat cider under ett år vunnos av vilda äpplen på ett område av halvannan svensk kvadratmils storlek. -- Apelns ved lämnar ett gott virke för träsniderier, hårt och segt, av fin yta och blekbruna eller gulaktig färg.

Tavl. 283. Fig. 1 kvist med blad och blommor, 2 blomma i längdsnitt (3/1), 3 äpple av den vilda apeln, avskuret på tvären, 4 d:o i längdsnitt, 5 frö av en odlad form (2/1), 6 d:o i längdgenomskärning (2/1), visande det bruna fröskalet och det raka, benvita växtnlaget, vars ena hjärtblad bortskurits.
Förra Nästa Index Innehållsförteckning


Project Runeberg, Fri Jun 27 21:05:18 1997 (aronsson) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/nordflor/283.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free