- Project Runeberg -  Robert och Harald eller De unga jägarne i Amerikas vildskogar /
7

(1870) [MARC] Translator: Georg Swederus - Tema: Hunting and wildlife
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Sidor ...

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has been proofread at least once. (diff) (history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång. (skillnad) (historik)

åtta år. I afseende på betjening gjorde det ingen skilnad, ty fastän familjen var rik, hade barnen fått lära sig att vara oberoende af andras uppassning; de betjenade sig nämligen alltid sjelfva. Föröfrigt var Marie redan påräknad att göra mycken nytta i hushållet, emedan hon, för sin mammas sjuklighet, fått ganska mycken öfning med dithörande göromål och omtanka. Frank var för liten att göra någon nytta, men han var en liten snäll gosse, omtyckt af alla, så att han var treflig för hela kretsen. Tillsynen öfver honom och hans små behof skulle här bli detsamma som Marie förut haft i hemmet.

Robert var nära fjorton år, och var mycket vettgirig. Han hade blifvit eggad dertill af fadren, hvars omfattande insigter och lätta sätt att gagna med dem, satte honom i tillfälle att tillfredsställa gossens lyckliga håg för vetande. Han hade påtagligen en filosofisk fallenhet, men var icke lika fallen för athletiska öfningar som kunnat härda hans, af modern ärfda, ömtåligare kroppsbeskaffenhet.

Harald Mac Intosb, som också var ett halft år äldre än kusinen, var mycket olik denne; han var stark, både till naturen och barndomsvanor, men hade icke någon synnerlig lust för boken. Hans uppfostran hade blifvit mycket försummad emedan fadren satt mera värde på manlig utbildning än på själsodling. Hans undervisning hade varit särdeles bristfällig, och den enda driffjäder han haft att lära sig något var den att göra sin moder hugnad, ty henne älskade han med varmaste ömhet. Flera år före fadrens död hade hans största nöje bestått i att gå till en gammal Indian som bodde i hans föräldrars

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Mon Dec 11 16:24:08 2023 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/robert/0013.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free