- Project Runeberg -  Svenskt biografiskt handlexikon /
1. De la Gardie, Pontus

(1906) Author: Herman Hofberg, Frithiof Heurlin, Viktor Millqvist, Olof Rubenson - Tema: Reference, Biography and Genealogy
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

1. De la Gardie, Pontus,

fältherre. Född på La Gardie i Languedoc 1520. Föräldrar: Jacques herre till godsen Roussol och La Gardie och Catherine de Sainte Colombe.

Af föräldrarna bestämd för det andliga ståndet, erhöll Pontus De la G. sin uppfostran i Montlieu i stiftet Carcassonne. Men hans lifliga lynne förde honom med omotståndlig makt till krigaryrket. Han gjorde sitt första fälttåg under marskalk Brissac i Piemont och deltog i flera af de europeiska staternas inre strider. De La G. landsteg sedan i Skottland med de trupper, hvilka Henrik II ditsände för att understödja Maria af Guise, och ingick efter freden i Château-Cambresis i dansk krigstjänst. Skickad af sin nye herre med en fänika franska och skotska »halsjärnsknektar» att undsätta Varberg, blef han af Nils Boije därstädes tillfångatagen och röjde alls ingen obenägenhet att utbyta den danska krigstjänsten mot den svenska. Genom klokhet, mod och skicklighet steg han snart högt i Erik XIV:s ynnest, och bibehöll sig däri, i trots af Göran Perssons föreställningar till kungen att sända De la G. till sitt land igen, »där hans släkt inte är att skräppa och skryta med». Att Göran Perssons misstroende icke var alldeles utan grund, visade sig, då De la G. öfvergick på hertigarnas sida och hufvudsakligen ledde det företag, som beröfvade Erik krona och rike. Han intog därefter en gunstlingsplats hos Johan III och belönades af honom med förläningar och utmärkelser samt användes i flera viktiga beskickningar till hansestäderna, Frankrike, Nederländerna, Neapel och påfven Gregorius XIII, med hvilken han förde underhandlingar om villkoren för svenska kyrkans återförening med den katolska.

När kriget utbröt mot Ryssland, utnämnde Johan III De la Gardie till fältöfverste 1580 och sände honom väl utrustad öfver till Finland. Den tappre krigshöfdingen begynte sitt uppdrag med intagandet af Keksholm 1580, hvarefter han på den starka isen öfvergick Finska viken från Viborg till Ingermanland och intog Wesenberg och Tolsburg i Estland 1581. I mars gick han åter öfver till Finland, besökte Sverige, anlände i aug. åter till Estland och anföll ånyo Ingermanland. Narva stormades d. 6 sept. Därpå gåfvo sig Ivangorod, Jama och Koporje, hvarmed hela Ingermanland var i svenskarnas våld och ryssarna stängda från Östersjön. Genom dessa lysande bragder injagade han en sådan räddhåga hos ryssarna, att de i litanian satte De la Gardies namn bland allt det onda, för hvilket de bådo Gud bevara sig. 1582 blef han generalfältherre och öfverste-befallningsman vid konungens krigsmakt. Själf insåg han likväl osäkerheten af en vapenlycka, som skulle uppehållas på andra sidan hafvet, i ett främmande land och mot en mäktig stat, hvarför han rådde konungen till fred på de fördelaktiga villkor ryssarna erbjödo. Men Johan ville icke höra talas härom, utan beredde sig att på det kraftfullaste fullfölja kriget mot Ryssland. Emellertid kom det 1583 till ett stillestånd, som vid nya sammanträden förlängdes. De la G., som var svensk ståthållare i Livland (Estland) och Ingermanland, deltog i underhandlingarna. Då han d. 5 nov. 1585 skulle begifva sig från platsen för rådplägningen och i en båt rodde utför Welikafloden mot Narva, kantrade den bräckliga farkosten och De la G., som ännu var svag efter en nyss genomgången sjukdom, omkom tillika med aderton personer.

Han hade 1571 blifvit upphöjd till friherre, med Ekholmen till stamgods, och gifte sig 1580 med Sofia Gyllenhielm, en naturlig dotter till Johan III.


The above contents can be inspected in scanned images: I:229, I:230

For more information about this person, see Project Runeberg's Nordic Authors.

Project Runeberg, Mon Sep 9 11:13:37 2002 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
http://runeberg.org/sbh/delagpon.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free