- Project Runeberg -  Svenska Turistföreningens årsskrift / 1924. Västergötland /
311

(1886-1951)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Sidor ...

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has been proofread at least once. (diff) (history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång. (skillnad) (historik)

Genom Åre Turistförening uppfördes sommaren 1923 en liten tvårumsstuga i den för alla Årebesökare så välbekanta Ullådalen. Dess läge, omkr. 6—7 km från Åre, gör den till ett ypperligt mål för dagsutflykter från denna plats, vare sig det gäller den mera enkla färden väster om Skutan fram till stugan, eller den värdefullare leden över berget. Närmare uppgifter om denna stuga återfinnas å sid. 312.

Den andra Jämtlandsanläggningen har uppförts vid Storlien. Här är vinteridrottens centrum och hit förläggas med fördel skolungdomens skidfärder under påskhelgerna. Trots alla åtgärder som vidtagits för att bereda logi åt de skaror av ungdom, som då under erfaren ledning föras hitupp, har det blivit allt svårare att härbärgera resenärerna. Föreningen för skidlöpningens främjande har därför trätt i förbindelse med Svenska Turistföreningen, som lämnat sitt understöd för uppförande av en skidstuga på platsen. Stugan, som då den blir fullt inredd rymmer 25 personer, kommer till användning redan påsken 1924. Dess skötsel omhänderhaves av en nämnd med representanter från Föreningen för skidlöpningens främjande i Sverige, Svenska skiddelegationen och Svenska Turistföreningen.

SYTERSTUGAN.
Under år 1923 har Föreningens första stuga i Västerbottensfjällen blivit uppförd. Den tjänar såsom övernattningspunkt för vandrare i Västerbottens förnämsta fjällområde, Norra Storfjället, och har uppförts på östra sidan av fjället Stuorevare invid Svärfarsbäcken, knappa 3 km från Tärnasjön, vilken av Föreningen även försetts med roddbåtar. En ypperlig tur, som möjliggöres nu efter stugans tillkomst, är färden från Norra Fjällnäs över Bångfjällets sluttningar samt med roddbåt över Tärnasjön till Syterstugan; härifrån över Stuorevare (Västerbottens högsta fjäll, 1 764 m) och ned över dess glaciär på västsidan genom Syterdalen fram till gården Klippan. Stugan är av Stensdalsstugutyp, alltså med två rum, vartdera med fyra sängplatser. En liten erinran om dess läge tätt invid högfjället fick man i ett meddelande, som nådde Föreningen på hösten 1923, endast några månader efter uppförandet, nämligen att stugans vedbod av de hårda fjällstormarna bokstavligen blåst från platsen och kullvräkts. Den är nu återuppförd och väl stagad med wire för att kunna motstå fjällstormen.

NY STUGA VID VAISALUOKTA.
Föreningen har sedan många år hyst planer att genom anläggningar i de inre fjälltrakterna skapa en turistled över Luleälvens fjällsjöar Vastenjaure och Yirihaure. Planen har emellertid fått vila på grund av andra mera nödvändiga utbyggnadsarbeten, men den har likväl icke varit bortglömd.

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Mon Dec 11 22:03:32 2023 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/stf/1924/0361.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free