- Project Runeberg -  Svenska Turistföreningens årsskrift / 1934. Jämtland /
99

(1886-1951)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Torsten Boberg: I odlingens utmarker

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has been proofread at least once. (diff) (history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång. (skillnad) (historik)

Innan Inlandsbanan för något mer än ett femtontal år sedan blev färdigbyggd till Strömsund, hade Jormborna att färdas i allt mellan femtiofem och sextio mil efter häst, delvis på knaggliga vägar och, sommartid, vissa sträckor i båt, varje gång de skulle fram till och åter från residensstaden Östersund. I det hela taget var en resa nedåt de större svenska bygderna ett mycket besvärligt och omständligt företag. Man knöt därför också ganska naturligt både i andligt och kommersiellt hänseende förbindelse med folket i de åtkomligare trakterna på norska sidan.

Nu går emellertid sedan 11 år tillbaka landsväg till Jorm. Men ej nog härmed. Vägen letar sig in i de forna ödemarkerna ända till Ankarede norr om Stora Blåsjön. Och tekniken har gjort rena, rama verkligheten av ett perspektiv, som, när det första gången för sju, åtta år sedan rullades upp, helt visst föreföll fjällborna däruppe i Frostviken som endast och allenast fria fantasier.

Jorm är nu ändpunkt för Sveriges näst längsta postala omnibuslinje. Varje dag, sommar och vinter, nystar den gula motorhästens hjul in de trettioen vägmilen från Sollefteå och ditupp på fjorton timmar. När snön fallit, skuffa omnibusens stålplogsvingar undan de mäktiga drivorna, strålkastarljuset borrar sin tunnel genom skogsdjupen och mörkret, och klockan tio på kvällen avlämnas passagerare och post med dagsfärska lokaltidningar i en av landets mest avlägsna fjällbyar. Sommartiden fortsätter bussen ända upp till Ankarede. — Bland alla de storverk, som med motorismens hjälp genomförts i vårt land, är detta ett av de mest beundransvärda.

Bakom följande knappa data, som meddelats av gästgivare Enar Jonsson, Jorm, ligger denna bys hela utvecklingshistoria från tiden för det laga skiftets genomförande och fram till våra dagar. Under detta betydelsefulla skede ha Jormborna hunnit alldeles lämna den gamla lanthushållningen med helt eller partiellt fäbodväsen och ströängsslåtter för att i stället inrikta sig efter nästan fullkomligt nya linjer såväl i fråga om jordbruket som den därmed sammanhängande kreatursskötseln.


<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Mon Dec 11 22:06:50 2023 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/stf/1934/0105.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free