- Project Runeberg -  Svenska Turistföreningens årsskrift / 1934. Jämtland /
194

(1886-1951)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Carl-Julius Anrick: Till Jämtland

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has been proofread at least once. (diff) (history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång. (skillnad) (historik)

den första sommaren, då turisterna fraktades gratis på grund av ännu uteblivet trafiktillstånd. Skada blott att när Sverige nödvändigt skulle begåvas med en bergbana den icke skulle bli fullt utbyggd, så att den verkligen förde upp förbi branterna, upp över skogsgränsen. Även om banan därför ej kom att få den betydelse som den annars skulle ha fått, har den varit en stor faktor i utvecklingen av Åre. Hotell ha vuxit fram både nere i dalen och på höjderna, promenadvägar ha anlagts och allehanda åtgärder vidtagits till besökares trevnad. Redan på 90-talets slut ansåg sig en »Hjälpreda för turister» kunna berätta, att i Åre hade företagsamma personer på ett förtjänstfullt sätt styrt om att ingenting skall saknas av den komfort dessa bortskämda kulturbarn från våra större städer och centralare orter när som helst och allestädes göra anspråk på. Dessa profetiska rader blevo sanning under de första årtiondena av 1900-talet. Hotellen växte till och komforten steg.

Här fick ett undrande fosterland lära att det ej var nödvändigt att fara till främmande land för att uppleva en fläkt av internationellt nöjesliv. Åre blev inte bara en rekreations- och turistplats, det blev även en idrottsplats. Med fart susade bobsleighs, skeletons och kälkar nedför den kilometerlånga, i spännande kurvor anlagda backen, bejublade skidlöpare rusade i störtlopp ned från Skutans topp, skridskokonsten firade triumfer på anlagda banor och curlingostarna gledo på välsopad blankis, slungade av spelets erkända mästare från när och fjärran. Under glam och dans förrunno sommar- och vintersäsonger, krigsår och krisår och många trodde rent av att fjället och dess under skulle helt förglömmas häruppe. Mondäniteten gjorde sig bred. — De hetsiga åren ha dock tagit slut och åter känner man att det också i Åre är till fjälls man drar. Som så ofta låta nöjets överdrifter mer tala om sig än de äro värda och med orätt har mången därför behållit tron på Åre som en lyxens och rikedomens hemvist.

Åre är rätt och slätt vårt lands största turistplats i Norrland, utrustad med både komfortabla och enklare anläggningar, en ort med stora naturliga förutsättningar för den som vill söka vila eller förströelse i ståtlig fjällnatur. Det finns stora och goda hotellanläggningar i Åre, men även bondgårdarnas gästhem och de enkla pensionaten där och i Björnänge och Duved sätta sin prägel på orten och ge sitt inslag i bilden. Än liksom i turistväsendets barndom äro utflykterna i stort sett de samma, om de också

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Tue Oct 11 12:42:27 2022 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
http://runeberg.org/stf/1934/0200.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free