- Project Runeberg -  Berättelser ur svenska historien / Tredje bandet. Gustaf Wasa och hans söner /
605

(1885-1886) [MARC] Author: Carl Georg Starbäck, Per Olof Bäckström
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Förbund mellan Sverige och Ryssland - Krig med Ryssland

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has been proofread at least once. (diff) (history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång. (skillnad) (historik)


Men olyckan vid Klusina förändrade helt och hållet ställningen, så väl med afseende på de inre förhållandena i Ryssland som med afseende på Sverige. Czar Wasilej, ett föremål för ryssarnes hat till följd af mordet på knes Mikael, blef afsatt, rakad och insatt i ett kloster. Den falske Dmitri, som flytt till Kaluga och dit följts af sin gemål, hvilken klädd som karl i rödt sammet med stöflar och sporrar samt svärd vid sidan, ville dela sin herres öde, ryckte nu mot Moskwa, men blef dödad.

Härigenom fick Sigismund och polackarne fritt spelrum. Också valdes snart Uladislaus till czar. Faran växte för Sverige, och framtidsutsigterna blefvo så mycket mörkare, som nu äfven ett tredje krig stod färdigt att utbrista, nemligen med Danmark. Men icke ett ögonblick tvekade Carl att bjuda faran spetsen. »Lyckan kan lätt ändra sig genom Guds nåd, egen klokhet och bättre soldater» — svarade han De la Gardie, som skrifvit till honom, »att han icke ville undandraga sig i den onda dagen, då han varit med i den goda.»

Krig med Ryssland.



Kriget för Ryssland förvandlades nu till ett krig mot Ryssland. Enligt en plan, som De la Gardie uppgjort och som vunnit Carls bifall, skulle Ryssland delas, så att norra delen komme att utgöra ett särskildt rike med Nowgorod till hufvudstad och en svensk furste till czar. De la Gardie uppehöll sig under hösten och slutet af år 1610 i Viborg, ständigt sysselsatt att inöfva sitt folk och vänja det vid punktlighet och lydnad. Mindre tåg företogos inåt Ryssland för detta ändamål, äfvensom Keksholm började belägras. Detta intogs i Mars 1611 efter ett tappert försvar af ryssarne. Blott 100 man voro qvar af 3,000, när fästet uppgafs. Med den mest skärpta uppmärksamhet följdes under tiden hvad som tilldrog sig i Ryssland, der snart stort missnöje uppstod mot Sigismund och polackarne. Missnöjet öfvergick till våldsamma oroligheter, och till slut stodo ryssar och polackar mot hvarandra med lika stor bitterhet som någonsin.

Häraf begagnade sig De la Gardie och började uppmana Nowgorod att afskudda sig det i så lång tid burna oket och återtaga sin forna sjelfständighet och makt. Sjelf tågade han in i Ryssland och så småningom fram mot staden. Den 4 Juni befann han sig på ett afstånd af ett par mil derifrån. Några bojarer, anförde af en Wasilej Butturlin, kommo emot honom för att underhandla, och nu väcktes fråga om, att konung Carls yngre son, hertig Carl Filip, skulle utväljas till czar. Saken bedrefs under ömsesidiga tysthetslöften, och bojarerne tycktes icke vara obenägne för förslaget. Sålunda var allt till en början godt och väl, men så framlemnade De la Gardie ett bref från sin konung, hvari denne uppstälde sina vilkor för sitt understöd; han fordrade nemligen utom det eröfrade Keksholm städerna Augdow,

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Mon Dec 11 23:43:24 2023 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/sverhist/3/0623.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free