- Project Runeberg -  Svensk Läraretidning / 43:e årg. 1924 /
220

(1891-1933)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Sidor ...

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has never been proofread. / Denna sida har aldrig korrekturlästs.

220

SVENSK LÄRARETIDNING.

Nr 12

som praktiserande läkare. Men därför att en person ar läkare, ar han icke därrned utan vidare specialist på skolhygien, ännu mindre på olika skolformer, och sa mycket torde redan nu vara klart, att några Skolhygieniska auktoriteter hava de genom sina nu anförda yttranden icke visat sig vara.

Vi skola återkomma till deras auktoritet då vi i det följande övergå till frågan om skolvägarna.

Folkskolan under den borgerliga kommunen.

Skolöverstyrelsens utlåtande.

I nr 10 redogjorde vi i korthet bi. a. för vad skolöverstyrelsen anfört rörande skoldistriktets nuvarande självständiga ställning vid sidan av den kyrkliga och den borgerliga kommunen. Vi övergå nu till överstyrelsens yttrande rörande

5. Skoldistriktsindelningen.

Överstyrelsen erinrar först, att den lagstiftning angående kommunal och ecklesiastik indelning, som överstyrelsen förut berört (se Sv. Ltg nr 10) och som kom till stånd efter förslag av kommittén för kommunala nybildningar, hade till närmaste syfte att åstadkomma större rörlighet beträffande den kommunala och ecklesiastika indelningen och att skapa mera ordnade förhållanden på detta område. Beträffande detta syfte anför överstyrelsen:

Det framgick av kommitténs betänkande, att det i särskild grad var behovet av större frihet i fråga om skoldistriktsindelningen, som gjort den ifrågavarande lagstiftningen påkallad. Före dennas tillkomst fanns det blott två möjligheter till avvikelse från regeln, att skoldistrikt skall territoriellt sammanfalla med kyrkoförsamling, nämligen dels möjlighet för köpingskommun att efter medgivande av k. m:t bilda eget skoldistrikt, dels möjlighet för församlingar inom samma pastorat eller stad att förena sig till gemensamt skoldistrikt. Genom den nya lagstiftningen har större frihet på förevarande område åvägabragts. Församling kan nu delas i två eller flera skoldistrikt, och församlingar eller delar av församlingar kunna oberoende av pastoratsindelningen förenas till ett skoldistrikt.

Överstyrelsen påvisar vidare, att frihet i förevarande avseende ar, såsom ock av kommittén för kommunala nybildningar med styrka framhölls, av synnerligen stor betydelse för skolväsendets sunda utveckling.

Därigenom vinnes större möjlighet att ordna folkskolväsendet på ett ändamålsenligt sätt, och kostnadsbesparingar kunna göras. Folkskolväsendet torde mer an någon annan kommunal angelägenhet vara beroende av bebyggelseförhållandena. Skolorna måste sa långt som möjligt förläggas sa, att dels skolvägarna icke bliva för langa, dels barnantalet i förhållande till lärarkrafterna blir sa stort, att kostnaderna hållas inom rimliga gränser men ändock en ur uppfost-rings- och undervisningssynpunkt ändamålsenlig anordning av skolan kan åstadkommas. För ett lämpligt tillgodoseende av dessa olika önskemål lägga ofta de gällande sockengränserna hinder i vägen, och avvikelser från dessa bliva därför av nöden.

Därefter erinrar överstyrelsen, att de sakkunniga vilja genom sitt förslag egentligen tillintetgöra den frihet beträffande skoldistriktsindelningen, som sedan lång tid tillbaka arbetat sig fram och som genom 1919 års lagstiftning blivit utvidgad och reglerad, då de starkt betona, att skoldistriktet bör sammanfalla med kommunen. En fullständig sammanslagning av den borgerliga och kyrkliga kommunen skulle, såsom de sakkunniga själva angivit, nödvändiggöra en omfattande omreglering av den administrativa indelningen. Om de praktiska olägenheter, som skulle följa av denna omreglering, yttrar överstyrelsen bi. a.:

Därest det, såsom de sakkunniga föreslå, bleve bestämt, att vid en viss tidpunkt borgerlig kommun och skoldistrikt måste till sitt område sammanfalla, komme tydligen en sådan ordning att beröra många skoldistrikt i vårt land och därigenom förhållanden, som under kanske många ar bestått och visat sig vara till båtnad och tillfredsställelse för inbyggarna i orten i fråga, komma att brytas. - - - Genom den lagstiftning, de sakkunniga föreslå, bleve det överallt, där skoldistriktet icke nu sammanfaller med den borgerliga kommunen, fråga om ett tvångsupphävande av en förut gällande skoldistriktsindelning. I det stora flertalet av dessa fall skulle en uppdelning av nu förefintliga skoldistrikt komma att inträda. Erfarenheten har givit vid handen, att det vid en sådan uppdelning ar synnerligen svårt att få till stånd en uppgörelse i ekonomiskt avseende, vilken verkligen blir rättvis och kan tillfredsställa alla parter. Det torde därför ej kunna undvikas, att en avveckling i enlighet med de sakkunnigas förslag måste komma att medföra ett tidsödande utredningsarbete och framkalla slitningar och missnöje å många orter, och detta allt utan något motsvarande gagn.

Enligt överstyrelsens mening måste det väcka undran, att de sakkunniga, då de föreslagit sa genomgripande förändringar beträffande skoldistrikt-

indelningen, icke alls sökt motivera detta med hänsyn till skolväsendets intressen och behov, vilka dock väl i dylikt fall böra vara avgörande. Den enda motiveringen ligger i de allmänna önskemålen om likformighet och enhetlighet på det kommunala området. Med anledning härav utvecklar överstyrelsen ytterligare med stöd av sin vunna erfarenhet vad följden skulle bliva för skolväsendet, om den borgerliga kommunen skulle uppsluka skoldistriktet:
Från och med ar 1914 har överstyrelsen handlagt inemot ett hundratal ärenden angående ändrad skoldistrikts-indelning. I flera fall har det varit fråga om rätt för köping att bilda eget skoldistrikt. Därvid har överstyrelsen alltså haft anledning att med utgångspunkt från rent konkreta förhållanden överväga, huruvida det med hänsyn till skolväsendet vore lämpligt, att skoldistriktet finge sammanfalla med den borgerliga kommunen i stället för såsom förut med kyrkoförsamlingen. I vissa fall har överstyrelsen ansett sig kunna tillstyrka framställningar i förevarande avseende men i andra fall funnit sig böra avstyrka, enär den ifrågasatta indelningsförändringen skulle lända till men för skolväsendet.
Som exempel på det sistnämnda anför överstyrelsen flera typiska fall, av vilka vi dock referera endast ett.
Ar 1916 hade överstyrelsen att yttra sig om en framställning från Skurups köping om rätt att bilda eget skoldistrikt och således att i skolhänseende avskiljas från det med Skurups församling sammanfallande skoldistriktet. Av överstyrelsen verkställda undersökningar ådagalade, att förändringen skulle bliva till skada för skolväsendet. Det nya skoldistriktet, som skulle sammanfalla med kommunen, komme att ligga ungefär mitt i det distrikt, som skulle bildas av församlingens återstående del, och å alla sidor omgivas av detta. För köpingen skulle visserligen barnantalet i dess skola minskas, men de redan förefintliga läraravdelningarna voro ej oskäligt stora, vadan ändringen skulle medföra ökade kostnader för skolväsendet, om dessa mättes efter kostnaderna för varje särskild lärjunge. För det andra av de nya distrikten skulle stora olägenheter uppstått. I detta distrikt hade det blivit nödvändigt att i närheten av köpingen uppföra byggnader för en ny skola. De barn i denna skola, vilka förut tillhört skolan i köpingen, skulle kommit att gå i en skola av lägre typ, och åtskilliga av dem skulle fått väsentligt längre skolväg, i det att de hade måst gå genom köpingen. Det ar uppenbart, att stora ökade kostnader härigenom skulle uppstått. Framställningen avslogs av k. m:t.

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Tue Dec 12 00:46:58 2023 (aronsson) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/svlartid/1924/0228.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free