Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Sidor ...
<< prev. page << föreg. sida << >> nästa sida >> next page >>
Below is the raw OCR text
from the above scanned image.
Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan.
Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!
This page has never been proofread. / Denna sida har aldrig korrekturlästs.
328
SVENSK LÄRARETIDNING.
Nr 17
på språklig förebild alls intet sprak, och då efter åtta års skoltid undervisningen i modersmålet avslutas, kan det ännu icke med full behållning på egen hand läsa en för folket skriven bok. Och de flesta dövstumma komma under hela livet icke sa långt, att de kunna uppfatta innehållet i en vanlig populärvetenskaplig artikel.
Bristen i språklig utveckling hos det barn, som på grand av svag intellektuell begåvning icke kan undervisas tillsamman med normalt utrustade barn, torde icke heller fullt kunna avhjälpas under skoltiden.
Av allra största vikt ar emellertid, att både dövstumma och svagt begåvade hörande tillägna sig sitt modersmål sa tidigt som möjligt och i sa stor utsträckning, som utan skada kan ske. Det ar därför mycket viktigt, att denna språk-tillägnelse kan försiggå med minsta möjliga ansträngning, att alltså arbetet därmed kan åtminstone delvis gå som en lek.
Böcker, som äro skrivna för normalt utrustade barn, såväl sagoböcker som bilderböcker med text, hava oftast ett språk, som går långt utöver både de dövstummas och de svagt intellektuellt begåvade barnens fattningsgåva. Vidare ar språket i dessa böcker icke sällan sådant, att, även om dessa barn kunde fatta innehållet och sa lära några av de språkliga uttrycken, de dock hade föga användning för vad de läst, emedan dessa uttryck icke tillhöra det enkla vardags-dagsspråk, som dessa barn först och främst behöva behärska. De nämnda barnen lida därför en kännbar brist på nöjesläsning, som kan tillfredsställa deras estetiska behov, giva dem förströelse och utveckla deras språkförmåga.
För att avhjälpa denna brist har rektorn för dövstumskolan i Lund, fil. kand. Johan Bergqvist, författat text till vara vackraste och vanligaste bilderböcker. Under den för flera böcker gemensamma titeln »Lek och arbete» har nu utkommit en bok, som innehåller sagan om de tre gossarna Snipp, Snapp och Snurr. Ehuru denna bok utgör en del i en serie, ar den dock ett avslutat helt.
Boken, utgiven i stort format som en vanlig barnbok, innehåller följande 10 berättelser: Snipp, Snapp och Snurr ute på vandring; Snipp, Snapp och Snurr hos sockerbagaren; En olyckshändelse; Snipp, Snapp och Snurr som pepparkaks-gubbar; Pepparkaksgubbarna Snipp, Snapp och Snurr på vandring i staden; Prinsessan kommer i gullvagn; Barnen hemma hos prinsessan; Barnen åka hem från slottet; Snipp, Snapp och Snurr åter hemma hos sin mor; Barnen sova. Till var och en av dessa berättelser finnes en i livliga färger framställd helsidesplansch, genom vilken berättelsens innehåll blir i detalj åskådliggjort. Texten ar författad av rektor Bergqvist, och bilderna äro utförda av Maj Lindman-Jan.
Språket i boken ar ett enkelt och lättfattligt vardagsspråk, just ett sådant,
niska var dag kan komma att behöva för att kunna reda sig i livet. Illustrationerna åskådliggöra med största tydlighet vartenda ord och uttryck, som förekommer i texten, och därjämte äro de for barnen mycket roande. Jag ar därför fullt övertygad om, att boken skall med nöje läsas även av de allra svagast utrustade, om de blott äro mottagliga för någon undervisning, och vad intresset betyder icke blott for uppfattningen av innehållet utan också för tillägnandet av den språkliga formen, det vet varje erfaren pedagog.
Då denna från trycket utkomna bok och flera andra dylika, som äro färdiga för tryckning, säkert komma att bliva av allra största betydelse icke blött for främjande av dövstumundervisningen utan också for undervisningen i vara Sinnesslöanstalter och kanske allra mest för barnen i folkskolans hjälpklasser, om de där kunna komma till en mera allmän användning, vore det önskvärt, att denna nu utkomna första delen av bokserien finge sådan uppmuntran, att det i utsikt ställda utgivandet av flera delar av serien må kunna väntas bliva förverkligat. J. G. Malmer.
Av Skola och Samhälle ha årets två första häften utkommit, bjudande på ett i hög grad aktuellt och intresseväckande innehåll. Sålunda behandlas självstyrelse i skolan och samhällstanken i skolan av personer, som praktiskt genomfört de båda reformkraven. Prof. Jsederholm ger en uttömmande framställning av yrkesvalvägledning och yrkesvalrådgivning i Förenta staterna, och överlärare Smedberg avslutar sina märkliga råd och anvisningar för planmässiga iakttagelser på himlavalvet.
Tidskriften ar billig - 5 kr. för hel årgång. Vi rekommendera den varmt.
Nytt i bokhandeln.
R A. Norstedt & Söners förlag: Lärobok i fysik av Sven Em. Ohloiu I. Allmän fysik. 2 kr. 90 öre. IL Värmelära. 2 kr. 90 öre.
Albert Bonniers förlag:
Olsson går i land. Berättelser av Gustaf Hellström. 5 kr. 75 öre.
Silvermaljan. Roman av E. Norlind. 5 kr. 25 öre.
Det okända Sverige och andra skildringar av Ludvig Nordström. 6 kr. 75 öre.
Radio. Årg. 2. Nr 5. 50 öre.
Hugo Gebers förlag:
Sultanens slavinna av Louise Gerard. 3 kr. 50 öre.
" Resan till mars. Roman av Alexej Tolstoj. Översättning av Ernst Lundqvist. 3 kr. 50 öre.
Lindanserskan Dorothée. Roman av Maurice Leblanc. Översättning av Ernst Lundqvist. 3 kr. 50 öre.
Svenska Andelsförlaget:
Fönstret mot Seinen. Roman av Charles-Louis Philippe. 4 kr. 75 öre.
Den gyllene spegeln. Berättelser inom en ram av Jakob Wassermann. 5 kr. 75 öre.
Skolornas läroboksförlag:
Folkskolans kassabok. I enlighet med 1919 års undervisningsplan uppställd av N. Bäck och F. Kuhlin. 25 öre.
Björck & Börjessons förlag:
Biologins historia av Erik Nordenskiöld. III. Den modärna biologin. 12 kr.
Oskar Eklunds bokförlag:
Alexandersen* Historien..om en gäst i stoftet av Harald Bergstedt. Översättning av N. S. Norling. 5 kr.
Frimärken mottagas icke i likvid
for annonser och rekvisitioner av våra förlagsartiklar. Bästa och bekvämaste sättet för likvidering ar postanvisning.
Minneslista.
Fortbildningskurser, stipendier, skolmöten m. m.
Före den l maj skall ansökan ingivas om Nässtipendier till slöjdundervisare i Stockholms län. Se annons i Sv. Ltg nr 13.
Före den l maj skall ansökan ingivas om stipendier till skolkökslärarinnor i Stockholms län. Se annons i Sv. Ltg nr 13.
Fore den 10 maj skola ansökningar ingivas om deltagande i fortbildningskurs för småskollärarinnor vid Ateneums folk-skolseminarium. Se annons i Sv. Ltg nr 12 och 13.
Före den 10 maj skall anmälan göras om deltagande i Sveriges folkskollärarför-bunds fortbildniugskurser sommaren 1924.
Före den 15 maj skall anmälan göras om deltagande i språkkurs i Karlskoga den 26 juni-6 augusti. Se annons i Sv. Ltg nr 13 samt i övrigt nr 6 sid. 101 och 110 samt nr 13 sid. 242.
Före den 15 maj skall anmälan göras om deltagande i fortbildningskurs i samhällsvetenskap och pedagogik i Göteborg den l juli-5 aug. Se annons i detta nummer!
Före den 20 maj skall anmälan göras om deltagande i gymnastikkurses i Hamp-näs och Forssa’ for småskollärarinnor, Se annons i detta nummer!
Den 26-28 juni 4:e folkskolmötet för Västmanlands län. Inbjudning i Sv. Ltg nr 8 och Småskolan nr 10.
Den 16 juni-5 juli Svensk feriekurs i Jena Se annons i Sv. Ltg nr 14.
Den 30 juni-12 juli fortbildningskurs i experimentell fysik och kemi vid folk-skolseminariet i Uppsala. Se annons i Sv. Ltg nr 12 samt sid. 222 samma nr.
Den 2-4 juli 17:e allmänna svenska folkskollärarmötet. Ombudsmöte den l juli.
Den 10-12 juli l:a nordiska yrkesskolmötet i Stockholm. Se Sv. Ltg nr l sid. 9.
Den 10-18 juli och 24 juli-30 augusti sommarkurs på Näs. Se Sv. Ltg nr 7 sid. 123.
Den 31 juli-8 augusti Sigtunastiftelsens sedvanliga sommarkurser. Se annons i Sv. Ltg. nr 12 och sid. 222 i samma nr.
<< prev. page << föreg. sida << >> nästa sida >> next page >>