- Project Runeberg -  Svensk Läraretidning / 43:e årg. 1924 /
461

(1891-1933)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Sidor ...

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has never been proofread. / Denna sida har aldrig korrekturlästs.

ORGAN FÖR SVERIGES ALLMÄNNA FOLKSKOLLÄRARFÖRENING.

N P 24. (2212.)

STOCKHOLM, 12 JUNI 1924

43:e årg.

Prenumerationspris :
Vi ar 10 kr., 3/4år8 kr.,
l/ ST- IT y ^’ Krt l/ ST- Q IT- T»
Redaktion:
Barnhusgatan 8, n. b.
Redaktör och ansvarig utgivare: J. FRANZÉN
Expedition :
Barnhusgatan 8, n. b.
T(*\ . 30 On "Mnrr fiO 00
Annonspris :
for 1 millimeter å yttersida 30 öre, å innersida 25 öre;

Lösnummerpris 25 öre.
Telefon : Norr 87 00. Redaktören träffas
Redaktionssekreterare: KARL-ERIK KARLSSON
Kontorstid: 10-5.
vid införande även i Småskolan ett tillägg av 10 öre

Prenumeration sker alltid å närmaste postanstalt.
i regel 12 - 1 o. m. Utgivningsdag : onsdag.
Förläggare : Svensk Läraretidnings Förlags A.-B.
Stockholm 1924. Kungl. Hovboktr. Iduns Tryckeri A.-B.
Annons skall vara inlämnad lördagen närmast före utgivningsdagen.

Nytt skolhus i Kolsva.

Behovet av ökade skollokaler har de senaste åren gjort sig allt mer påmint i Kolsva, men detta behov ar nu synnerligen väl fyllt i och med tillkomsten av den skola, vars invigning nyligen firats. Redan 1913 beslöts byggande av skolhus men genom motigheter av olika slag har först under de allra senaste åren beslutet bringats till verkställighet. Dessa motigheter ha dock aldrig haft sin grund i ovillighet mot skolan utan, glädjande nog, har det alltid varit sa, att alla beslut, som rört skolhusbygget, fattats enhälligt. Som byggnaderna nu stå, utgöra de ett synligt bevis för Malma sockens intresse för sitt skolväsende. Kostnaderna, som ar 1914 beräknades till 85,000 kr., gå nu på närmare 223,000 kr. Därvid ar dock att märka, att genom försäljning 1917 av den norra skolan i Kolsva ersättning för dennas lokaler måste beredas i det nya bygget.

Skolan innehåller 4 lärosalar med till-

hörande korridorer, biblioteksrum, rum för naturkunnighetsundervisningen, slöjdsal, badrum med avklädningsrum och ångpannerum. Uppvärmningen i såväl skolhus som lärarbostäder sker med varmvatten. Bostäderna äro inrymda i tvänne flyglar, av vilka den ena innehåller en lägenhet om tre rum och kök och två lägenheter om två rum och kök jämte skolkök och källarutrymmen. Den andra flygeln innehåller en lägenhet om fyra rum och kök, en om två rum och kök och en om ett rum och kok. Därjämte tvättstuga och källare. I vardera bostaden finnes dessutom ett reservrum. Planen till bygget har uppgjorts av arkitekt E. Hahr, Västerås, men har sedan väsentligt omarbetats, särskilt vad inredningen beträffar, av ingenjör E. Werner, Kolsva. Ena lärarbostaden har uppförts av byggmästare Vilh. Jansson, Guttsta, och den andra av byggmästare J. O. Johansson, Ytterberga, allt övrigt

arbete har församlingen själv genom sin byggnadskommitté utfört. Ledningen av arbetet har legat hos elektrikern A. O. Oskarson, som här utfört ett synnerligen gott arbete. Värmeledningen i skolan och anordningarna i badrummet ha utförts av Västerås kooperativa rörledningsaffär, värmeledningen i bostäderna av A. E. Janssons rörledningsaffär, Köping.

Vid invigningen av den nya skolan representerades skolöverstyrelsen av undervisningsrådet K. E. Sandberg. Dessutom närvoro folkskolinspektör P. E. Lindmark samt övriga särskilt inbjudna och representanter för kommunala myndigheter samt en allmänhet, som fyllde både salar och korridor.
Kyrkoherde Tengman höll invigningstalet. Efter en historik över byggnadens tillkomst framförde han byggnadskom-mitterades tack till alla, som medverkat till husets tillkomst. I sitt varmhjärtade tal framhöll kyrkoherden, att denna byggnad skulle tjäna ett byggnadsarbete i barnasjälarna. Här skulle uppbyggas vördnad och kärlek till natur, hembygd och fosterland. Till slut lyste talaren välsignelse över skola och samhälle.
Sedan en barnkör sjungit Grauers skol-invigningssång och Härliga land, bestegs talarstolen av undervisningsrådet Sandberg, som höll ett synnerligen gediget föredrag om skola och samhälle. Skolan ar en mätare på hurudant samhället ar. Växelverkan måste råda mellan skola

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Tue Dec 12 00:46:58 2023 (aronsson) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/svlartid/1924/0469.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free