Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Sidor ...
<< prev. page << föreg. sida << >> nästa sida >> next page >>
Below is the raw OCR text
from the above scanned image.
Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan.
Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!
This page has never been proofread. / Denna sida har aldrig korrekturlästs.
ORGAN FÖR SVERIGES ALLMANNA FOLKSKOLLÄRARFÖRENING.
N P 34. (2220.)
STOCHOLM, 2O AUGUSTI 1924
43:eårg.
Prenumerationspris :
Vi ar 10 kr., 8/4 ar 8 kr.,
Redaktion :
Barnhusgatan 8, n. b.
Redaktör och ansvarig utgivare: J. FRANZÉN
Expedition : Barnhusgatan 8, n. b. Tel . 30 00 Norr 60 00
Annonspris :
för 1 millimeter å yttersida 30 öre, å innersida 25 öre ;
J/2 ar kr 6: 50, */4 ar 8 kr. Lösnummerpris 25 öre.
Telefon : Norr 37 00. Redaktören träffas
Redaktionssekreterare: KARL-ERIK KARLSSON
Kontorstid: 10-5.
vid införande även i Småskolan ett tillägg av 10 öre
Prenumeration sker alltid å närmaste postanstalt.
Utgivningsdag: onsdag.
Förläggare: Svensk Läraretidnings Förlags A.-B.
Stockholm 1924. Kungl. Hovboktr. Iduns Tryckeri A.-B.
Annons skall vara inlämnad lördagen närmast före utgivni ngsdagen .
S. A. Fis sångkurs i Stockholm.
Någon har sagt, att den bästa delen av en mans uppfostran ar den, som han ger sig själv. När man tänker på den svenska folkskolans lärare såsom kår betraktad, känner man sig skyldig att åtminstone for dess vidkommande ge honom rätt i detta påstående. Otillfredsställda med den utrustning, seminarierna kunnat giva dem, ha folkskolans lärare beslutsamt tagit sin fortsatta utbildning i egna händer sa att säga och genom kurser, anordnade av deras egen organisation, sökt sig i kontakt med det bästa, som på undervisningens och uppfostrans område rör sig i tiden - allt enligt den riktiga principen, att endast det bästa ar gott nog åt barnen.
En länk i denna kedja av kurser ut-
gjorde den nu avslutade sångkursen i Stockholm, som pågått 7-26 juli med musikdirektören Olof Holmberg som ledare. Ett i hög grad enkelt och tilltalande framställningssätt, förenat med stor grundlighet och en aldrig svikande energi, ha varit de utmärkande dragen för undervisningen. Kursen har, efter inledande föreläsningar om röstorgan, andning, artikulering och tonbildning - allt i förening med praktiska övningar för deltagarna - omfattat samtliga de kurser, som enligt den nya undervisningsplanen skola genomgås i små-och folkskola, samt slutligen körsång. Särskilt har ledaren bemödat sig att praktiskt påvisa, att en god tonbildning vilar på riktig andning och distinkt
artikulation, samt att genom trägna övningar ge rösterna den böjlighet i förhållande till texten, som gör, att sången blir full av levande liv.
Deltagarna ha uppgått till 41, ett antal, som, i betraktande av att intet statsanslag beviljats detta ar, torde kunna få vittna om den »fortbildningsentusiasm», som nyligen omtalades i denna tidning. Ar det för djärvt av skolans vänner att hoppas på större frikostighet under kommande ar, sa att ännu flera kunna se sig i stånd att besöka dessa kurser? De ha en stor mission att fylla. Sången har varit och ar nog fortfarande i många skolor styfmoderligt behandlad. Mången lärare, som annars har goda förutsättningar för detta ämne, skattar alltför mycket åt kärvordna vanor och gammal slentrian och nöjer sig med att arbeta mera på måfå. Vi, som deltagit i denna sångkurs, gå härifrån med ett nytt intresse för och en ny syn på sångundervisningen och sanda med dessa rader en uppmaning till våra kamrater landet runt att besöka sångkurserna. Icke många av skolans ämnen mäkta i samma grad som sången locka glädjens solsken in i skolsalen och ge lyftning åt vardagslivets mödor. Och när barnen gå ut i livet med intresse för och kärlek till god och vacker sång, sa tro vi, att även detta i sin mån skall bidraga till att det går sa, som vi sjunga i direktör Holmbergs egna tongångar: Fosterlandet blir, vad du gör det till, blir sa ljust och fagert och rikt, du vill! Hanna Ström.
<< prev. page << föreg. sida << >> nästa sida >> next page >>