- Project Runeberg -  Svensk Läraretidning / 43:e årg. 1924 /
735

(1891-1933)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Sidor ...

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has never been proofread. / Denna sida har aldrig korrekturlästs.

Nr 37

SVENSK LÄRARETIDNING.

735

Personliga bemärkelsedagar,

J. DAHLBEKG.

A. STRÖMBEKG.

MATILDA STAAFF.

J. Dahlberg.

Den 17 september blir en högtidsdag för Askersunds landsförsamling, då församlingens uppskattade och värderade överlärare och organist John Axel Dahlberg ingår i .sitt andra halvsekel. D. har varit lärare inom församlingen i snart 25 jb och har under denna tid utfört en framgångsrik och gagnande verksamhet i skolans tjänst. Han ar en samvetsgrann och dugande lärare, som förstår att vinna sina lärjungars tillgivenhet och kärlek. Såsom församlingens överlärare har han nedlagt mycket arbete för förbättring av församlingens skolväsen. Som församlingens organist har han dokumenterat sig som en skicklig musiker och ar sedan 1900 musik- och sånglärare vid Askersunds samskola. Hans sånguppvisningar i stadskyrkan vid skolans årsavslut-ning äro högtidsstunder för såväl föräldrar som barn och bilda en värdig avslutning på skolans läsår. Hans livliga intresse för musik tog sig uttryck i bildande av Askersunds musikkapell 1905, vars dirigent han varit sedan dess början. Kapellet har vid många tillfällen med sina konserter berett askersundsborna mången njutningsrik stund.

Dis stora duglighet och arbetsförmåga har gjort, att hans krafter tagits i anspråk av kommunen för en mångfald uppdrag. Sedan 1923 ar han kommunalfullmäktiges ordförande.

Bland kamrater och vänner ar D. högt uppskattad för sina personligt vinnande egenskaper, sitt stora gemyt och en aldrig sinande humor. På högtidsdagen kommer D. säkerligen att bliva föremål for en storartad hyllning av släktingar, vänner och kamrater och kommunala myndigheter.

D. ar född den 17 september i Ramnäs församling. Han tog folkskollärarexamen i Uppsala den 20 maj 1895 och organist- och kyrkosångarexamen i Strängnäs 1898. Han har tjänstgjort som vikarie vid kyrkskolan i Munktorp läsåret 1895-1896, och vid kyrkskolan i Asker läsåret 1896-1897, vid Talby skola i Asker höstterminen 1897. Tillträdde ordinarie befattning vid Talby skola i Asker den l jan. 1898 och sin nuvarande befattning som lärare, organist- och klockare den l jan. 1900. Tjänstgör sedan 1900 som musik- och sånglärare vid samskolan i Askersund. Har tjänstgjort som timlärare vid elementarskolan för flickor i Askersund 1900-1905. Tjänstgör som överlärare sedan 1920 inom Askersunds landsförsamling. D. har varit lärarkårens representant i skolrådet, revisor av kommunens räkenskaper, ar ledamot av kommunalfullmäktige sedan dess början, och dess ordförande sedan 1923,pensionsnämndens ord-förände sedan 1917, bibliotekarie och kommunalstämmans vice ordförande sedan 1924.

A. Strömberg.

Den 9 september fyllde folkskolläraren och organisten Axel Strömberg i Solberga, Bo-

huslän, 50 ar. S. ar född bohuslänning i Harestads församling. Han utgick från Göteborgs seminarium ar 1901 och erhöll följande ar anställning som ordinarie lärare i Solberga. Sedan ar 1908 bestrider han även klockar- och organistbefattningen i S. Dugande och samvetsgrann i sitt skolarbete har han förskaffat sig ett gott anseende som skolman. Med sitt lugna och vinnande sätt har han haft lätt att vinna såväl lärjungars som kamraters och församlingsbors sympati. Under hela sin tjänstetid har S. varit verksam medlem av S. A. F. och under ett 10-tal ar varit ordförande i Södra Inlandskretsen.

S. har ock visat sin duglighet och sitt stora intresse som kommunalman. Sa var han under en följd ar kommunalstämmans ordförande och ar fortfarande uppbördsman för prästerskapets löner, god man för tillsyn av förmynderskap, pensions- och valnämndsordförande, ordf. i länssparbankens avdelningskontor m. m. Allt har han skött mönstergillt och till allmän belåtenhet.

S. har ock på olika sätt och vid skilda tillfällen fått. röna bevis på, hur avhållen han ar i sin församling.

-k.

Matilda Staaff-

Matilda Staaff föddes i Rönön, Jämtland, den 10 augusti 1864. Hon avlade examen vid seminariet i Umeå ar 1888. Efter att ha tjänstgjort vid flera folkskolor och två ar vid flickskola i Östersund, blev hon föreståndarinna vid landstingsseminariet i Lycksele. Där arbetade hon i 11 ar och kom därifrån till Lidingö folkskolor, vid vilka hon tjänstgjort 18 ar.

Den 10 augusti i ar fyllde hon 60 ar och uppnådde därmed pensionsåldern. Hon avgick dock ej från Lidingö folkskolor förrän l september, då tjänståren uppnåtts. Kamraterna hade den 2 september anordnat en avskedsfest för den avgående kollegan. Skolrådets medlemmar med fruar, sa väl som kamrater och föräldrar hade infunnit sig i Torsviks skolas festligt smyckade gymnastiksal för att säga farväl till Matilda Staaff. Prosten Hedmark höll ett hjärtligt anförande och framförde å församlingens vägnar ett djupt känt tack for ett verkligt förtjänstfullt arbete. Han önskade henne också en välförtjänt vila och menade, att den kunde hon trygg* nJu*ft i medvetandet att ha gjort ett gott arbete. Överlärare Helger framförde kamraternas tack och överlämnade en summa penningar i guld. Festföremålet framförde enkelt och värdigt sitt tack.

Må det nu vara mig tillåtet att till dessa data foga några ord om Matilda Staaffs lärargärning. ^Vid ett tillfälle som detta säges det ju sa många ord, som, snart sagt, mist sitt värde. Men vad som sades till henne vid denna avskedsfäst voro inga överord. Hon ar värd dem och mer an sa. Matilda Staaff var en lärarinna av ganska sällsport värde.

Utom det att hon ägde stora kunskaper, ägde hon också förmågan att meddela dem till andra på ett åskådligt och grundligt sätt. Hennes arbete har varit präglat av en sam-vetsgrannhet och ett nit, som jag vågar påstå, inte hör till det alldagliga. Därför äro hennes krafter nu vid avgången från skolan också ganska strängt medtagna. För oss yngre, som ofta ryggat tillbaka för de många svårigheter, vilka hopa sig ibland för alla lärare, har hennes enastående viljestyrka varit en verklig predikan. Hon gav aldrig tappt. Väl den som sa gör! Matilda Staaff har gjort ett gott arbete, och vårt tack och vår vördnad följe henne.

E. O.

allmänna

Centralstyrelsevalet.
11.
På samma gång som jag tackar Gästrikelärare för de vänliga ord, som fällts om mig i Eder insändare, ber jag få meddela, att jag ej önskar ifrågakomma som kandidat vid höstens centralstyrelseval.
Bäckebro, Gävle 3% 1924.
Alb. Lövgren.
12.
Då tre ledamöter av centralstyrelsen för S. A. F. undanbett sig återval, ar det givetvis önskvärt, att de ersättas med sådana personer, som icke blott äro besjälade av ett varmt intresse för S. A. F. och dess uppgifter utan även besitta förmåga att för föreningens räkning utföra det arbete, som ovillkorligen kräves av en centralstyrelseledamot. Som alla föreningsmedlemmar säkerligen veta, vilar det mest maktpåliggande arbetet på centralstyrelsens verkställande utskott. Utskottet har ju, bi. a., ständigt att utföra omfattande utredningar av olika slag. Då detta utskott nu går miste om en av sina mest dugande ledamöter, nämligen undervisningsrådet S. Nylund, synes det böra vara föreningens allra förnämsta omsorg att tillföra centralstyrelsen en arbetskraft, av vilken verkställande utskottet kan påräkna det bidrag i dess arbete, som ar alldeles oundgängligt, för att det skall kunna fylla sin uppgift.
En sådan kraft har föreningen att tillgå i en av de förutvarande redaktörerna för Svensk Läraretidning, överläraren Frans Lindvall i Stockholm, vilken gjort sig känd särskilda såväl för sin framstående duglighet i allt, som tillhör folkskolans och folkskol-kårens angelägenheter, som ock för den varmaste hängivenhet för S. A. F. och dess uppgifter. Ur synpunkten av det arbete, som påvilar verkställande utskottet, skulle föreningen således göra sig själv en synnerligen stor tjänst genom att nu i centralstyrelsen invälja överläraren Frans Lindvall, Stockholm.
Detta behöver tydligen icke hindra, att även andra intressen bliva vid valet tillgodosedda, då, såsom förut nämnts, tre nya ledamöter i centralstyrelsen måste väljas.
Föreningsmedlem.
13.
Som vanligt denna tid av året kan man i Sv. Ltg få läsa talrika insändare i fråga om centralstyrelsevalet, och det kan icke annat an glädja en gammal S. A. F.- vän att se intresset vara livligt för att få in ledamöter bland våra basta krafter. Det gäller ju ock ingenting mindre nu an att välja ersättare för sådana kända förmågor som t. ex. Sven Nylund och Per Borgh.

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Tue Dec 12 00:46:58 2023 (aronsson) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/svlartid/1924/0743.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free