- Project Runeberg -  Svensk Läraretidning / 43:e årg. 1924 /
736

(1891-1933)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Sidor ...

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has never been proofread. / Denna sida har aldrig korrekturlästs.

736

SVENSK LÄRARETIDNING.

Nr 37

Bland de hittills framförda kandidaterna har jag förgäves letat efter ett par, som jag för min del anser vara sa gott som självskrivna: ordföranden i Göteborgs skolförening Axel Hedfors och överläraren Martin Liander i Jularbo.

Att folkskollärarinnorna i stället för Bertha Fjellström, som avsagt sig, vilja ha en kvinnlig ledamot, ar ju självklart, och de lära inte släppa den föreslagna kandidaten Jenny Wahlman - ett utmärkt förslag förresten. Men Göteborg, rikets andra stad, står orepresenterad. Ar det månne endast blygsamhet av den största skol f ören in gen i landet att icke lancera något namn?

Slutligen skulle det rena landsbygdsintresset bliva ypperligt tillgodosett, om till Per Borghs efterträdare valdes ovannämnde Liander. - Inom parentes ber jag få påpeka, att överlärare Liander tjänstgör samtidigt i folkskola.

Lokalfrågan, som för många spela sa stor roll vid centralstyrelsevalen, bleve ju på detta sätt löst nästan av sig själv: en från Göta land, en från Svea land och en från Norrland.

Kamrater! Jag tar mig friheten föreslå, att vi i stället för Sven Nylund, Per Borgh och Bertha Fjellström välja Axel Hedfors i Göteborg, Martin Liander i Jularbo och Jenny Wahlman i Gävle.

Landsortsbo.

14.

Vilken bör efter Berta Fjällström väljas såsom folkskollärarinnornas representant i centralstyrelsen? Finnes en möjlighet för kåren att få ytterligare en representant vald?

Att Göteborg skall hava sin representant, synes naturligt. Måhända kräver detta samhälle nu en manlig representant. Hänvisande till de ärenden, som nu närmast kräva sin lösning inom kåren - särskilt lärarutbildningen och den ifrågasatta indragningen av kvinnliga seminarieklasser, en i högsta grad viktig och krävande lösningsuppgift - av vitalaste intresse sa ur samhällelig som framför allt pedagogisk och kvinnosakssynpunkt (se S. A. F:s årsskrift haft. II sid. 107) -framgår det tydligt, att våra representanter detta ar få lika viktiga som vanskliga uppgifter att värna.

Väljarna å sin sida måste därför se till att representanten besitter både erfarenhet och insikt såväl som offervilja och mod att hävda kårens och sin synpunkt.

Inom kåren finnes säkert många, som skulle motsvara dessa krav. I »S. F.» torde väl ändå knappast någon vara sa allmänt känd att sitta inne med dessa egenskaper som vår central styrelsemedlem Eva Wetterholm, som även tvänne gånger förut stått som kandidat till S. A. F:s centralstyrelse.

Hos sin krets åtnjuter hon det högsta förtroende - ett förtroende, som hon allt hittills städse fullt ut motsvarat. Jönköpingskretsens medlemmar våga därför hemställa till samtliga väljare att till medlem i Centralstyrelsen invälja Eva Wetterholm, Jönköping, vars insikter i kallet, pedagogiska intressen och duglighet gör henne till en i alla avseenden duglig representant.

Adéle Wetterling.

Jönköpingskretsens av Sveriges folkskol-lärarinneförbunds ordf.

Svar till fröken Elin Lundevall.

Tacksam för det rättvisa bedömandet av undertecknads insändare i »Lärarinneförbundet», vilken återfinnes här ovan, ber jag att få försäkra: Ingen underskattning, vare sig av den föreslagna kandidaten eller av deras motiv, som föreslagit henne orsakar, att vi här i Eva Wetterholms krets såväl i S. A. F:s som kårens och eget intresse fasthålla vid att Eva Wetterholm nu bör inväljas. Hon har redan tvänne gånger förut varit föreslagen till detta uppdrag just för de kvalifikationer, som nu för hennes kandidatur fram-

hållits och som av hennes kårkamrater äro väl kända och erkända. Vi anse, att dessa i centralstyrelsearbetet äro viktigare an orten för kandidateris verksamhetsfält. Säkert komma S. A. F:s centralstyrelsemedlemmar att besanna detta, om Eva Wetterholm in väljes. Jönköping den 4 sept. 1924.

Adéle Wetterlind.

15.

S. A. F:s centralstyrelseval stundar. - Varje mänsklig institution måste vinna på att vara sammansatt av kvinnligt och manligt i rättvisa, jämnstarka proportioner. Det ar ju ett enkelt och naturligt sätt att undvika ensidighet. - Följaktligen måste det ligga i hela kårens intresse att få en lämplig kårmedlem på den tomma platsen efter fröken Berta Fjellström, som undanbett sig återval. Eva Wetterholm, Jönköping, lär nog här vara ratta namnet.

En ovanligt rätlin ig, sund och klok människa träder en i möte i fröken Eva Wetterholms person; det vet envar, som haft förmånen av personlig beröring med henne, och i nr 8 av Lärarinneförbundet fick hon av det högt aktade namnet Adéle Wetterlind följande vitsord: »hennes insikter i kallet, pedagogiska intresse och duglighet gör henne till en i alla avseenden duglig representant».

Härmed föreslås fröken Eva Wetterholm, Jönköping, för inval i centralstyrelsen.

Göteborgslärarinnor.

16.

Till de insändare, som föreslagit fröken Ewa Wetterholm i Jönköping som kandidat till den genom fröken Fjellströms avsägelse lediga platsen i centralstyrelsen för S. A. F. be undertecknade att få ansluta sig. Att den av fröken Lundewall sa varmt förordade Norrlandslärarinnan har alla de goda egenskaper, som framhållas, och utan tvivel kan komma att göra goda insatser för föreningens bästa, ar givetvis sant, men samma egenskaper tillkomma även den andra framförda kvinnliga kandidaten, fröken Wetterholm. Därtill kommer även, att fröken Wetterholm genom mångårig verksamhet inom kåren visat sig vara i besittning av en stor fond av erfarenhet och insikt samt av ett mindre vanligt förutseende och en klarhet och reda i sina anföranden, då däremot den av ^röken Lundewall framförda kandidaten ännu ar relativt oprövad och för kretsarna föga känd. Såväl inom sin krets som inom kåren i övrigt åtnjuter fröken Wetterholm stort och välförtjänt förtroende, och det kan med all säkerhet förutspås, att centralstyrelsen i henne får en ypperlig medlem. Då hon dessutom förut varit föreslagen till representant, men av giltiga skäl avsagt sig kandidaturen då, och då mellersta Sverige ar utan representant för folkskollärarinnorna - ty Gävle och Falun torde väl båda kunna räknas till norra Sverige och fröken Lundewall ar hemmahörande i Falun - kunna vi för vår del icke finna någon lämpligare att föreslå och bedja därför att få till centralstyrelseledamot i S. A. F. efter fröken Fjellström föreslå fröken Ewa Wetterholm i Jönköping.

Malmö och Halmstad den 3 sept. 1924.

Matilda Holmgren. Helga Allinger.

17.

tid

I den diskussion, som sedan någon pågått angående efterträdare till de tre i ar avgående ledamöterna av centralstyrelsen, synes man mest ha tagit sikte på kravet, att det norrländska ortsintresset skulle bli tillgodosett. Mot detta krav torde knappast något vara att invända, helst som de från det hållet framförda kandidatnamnen synas ha stor utsikt att samla väljarna kring sig. Emellertid ha även sådana kandidatlistor framförts, vilkas godtagande skulle leda till att Göteborg och Västsverige icke finge besätta den plats i centralstyrelsen, som med fröken

Bertha Fjellströms avgång blir ledig, och därmed blir utan representant i S. A. F:s centrala ledning. Det kan under sådana förhållanden vara befogat att erinra, att Göteborgs skolförening alltifrån S. A. F:s tillkomst varit företrädd inom centralstyrelsen av en rad av sina mest dugande krafter. Redan den omständigheten, att Göteborgs skolförening utgör den till numerären största av S. A. F:s kretsar med bortåt ett 900-tal medlemmar, får val anses utgöra ett starkt skal för bibehållandet av den hittillsvarande anordningen. Som bekant ha de båda närmast i storlek kommande kretsarna i Stockholm och Malmö representanter i centralstyrelsen. Om sålunda flera rent yttre skäl tala för att Göteborg alltjämt blir företrätt i centralstyrelsen, sa får givetvis den avgörande synpunkten vara den, huruvida ett bärande namn därifrån kan föras fram. Göteborg ar i det läget att vid detta val äga tillgång till en kraft, som har alla förutsättningar att kunna i centralstyrelsen utföra ett gagnrikt och vederhäftigt arbete. . Vi syfta på läraren vid Göteborgs folkskolor Gust. O. Olsson. Han har på många sätt dokumenterat sig såsom en synnerligen intresserad, kunnig och verksam skolman. Sålunda har han under en följd av ar tillhört Göteborgs skolförenings styrelse, där han under en längre tid fungerat som vice ordförande. Därjämte har hans kraft flitigt tagits i anspråk i utredningar och kommittéarbeten, som under de senare åren utförts inom Göteborgs skolförening. Såsom lärarkårens representant i Allmänna folkskoisty-relsen sedan 5 ar tillbaka har han haft tillfälle att stifta intim bekantskap med skolfrågor av skilda slag, såväl sådana, som beröra lärarkåren och dess ställning, som ock spörsmål av pedagogisk art. Hans energi och arbetsförmåga, hans varma intresse för folkskolan och dess angelägenheter, hans omfattande erfarenheter å skilda områden av skolans fält torde borga för att centralstyrelsen genom hans inval skulle tillföras en synnerligen värdefull arbetskraft. Vi tillåta oss därför vädja till kamraterna landet runt att å sina valsedlar vid årets centralstyrelseval upptaga bi. a. namnet Gust. O. Olsson, Göteborg. Göteborg den 8 september 1924.

Axel Hedfors, Klara Jonsson,

Dagny Wenzel.

Förrättade val.
Allbokretsen.
Centralstyrelseledamöter: Värner Rydén (21 röster), G. Björkman (20), Sigrid Bredberg (21), J. P. Johansson, Hornsberg (23), Frans Lindvall, Stockholm (18), Jenny Vahl-man, Gävle (18).
Revisor: J. P. Lindén; suppl.: C. N. Hedlund.
Livförsäkringsrevisor: Per Borgh.
Hammarkindskretsen.
Centralstyrelseledamöter: Värner Rydén (22), Sigrid Bredberg (22), Gottfr. Björkman (21), Per Borgh (18), Berta Fjellström (17), Frans Lindvall (10).
Revisor: J. P. Lindén; suppl. C. Nath. Hedlund.
As- och Gäsenekretsarna.
Centralstyrelseledamöter: Värner Rydén, G. Björkman, Sigrid Bredberg, J. P. Johansson i Hornsberg, Jenny Wahlman i Gävle, E. G. Risberg i Revsund, Frans Lindvall i i Stockholm, J. Rommedal i Skultuna.
Revisor: J. P. Lindén; suppl. C. Nath. Hedlund.

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Tue Dec 12 00:46:58 2023 (aronsson) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/svlartid/1924/0744.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free