- Project Runeberg -  Svensk Läraretidning / 43:e årg. 1924 /
758

(1891-1933)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Sidor ...

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has never been proofread. / Denna sida har aldrig korrekturlästs.

758

SVENSK LÄRARETIDNING.

Nr 38

HovaJcretsen.

Centralstyrelseledamöter: Värner Rydén (18), G. Björkman (18), J. P. Johansson (18), Frans Lindvall (18), Jenny Wahlman (18).

Bankekind-Skärkindskretsen.

Centralstyrelseledamöter: V. Rydén, G. Björkman, Berta Fjellström, Sigrid Bredberg, J. P. Johansson och E. G. Risberg.

Revisor: J. P. Lindén; suppleant C. N. Hedlund.

Ydrekretsen.

Centralstyrelseledamöter: V. Rydén, Per Borgh, G. Björkman, Berta Fjellström, Sigrid Bredberg och J. P. Johansson.

Revisor: J. P. Lindén; suppleant C. N. Hedlund.

Mellersta Östergötlandskretsen.

Centralstyrelseledamöter: V. Rydén, P. Borgh, G. Björkman, Berta Fjellström, Sigrid Bredberg och J. P. Johansson.

Revisor: J. P. Lindén; suppleant C. N. Hedlund.

Blekinge östra krets.

Centralstyrelseledamöter: V. Rydén, G. Björkman, J. P. Johansson, Sigrid Bredberg, Frans Lindvall och Jenny Wahlman.

Revisor: J. P. Lindén; suppleant C. N. Hedlund.

Från kretsmötena. Tunalän-Sevedekretsen av S. A. F.

hade årsmöte i Pelarne nya skolhus den 29 september.

Ordföranden överlärare I. Ängquist, Vimmerby, erinrade i sitt hälsningstal, att på platsen hållits kretsmöten åren 1877 och 1894 och gjorde en jämförelse av skolväsendet dar då och nu. Där en lärare vid dessa tillfällen verkat t. o. m. med större arbetsfält an Pelarne socken verka nu 7 lärare. Pelarne i smått ar en avspegling i stort av skolans utveckling i vårt land. Trots tröghetslagar och reaktion rör det sig framåt.

Vidare erinrades, att medlemsantalet sjunkit inom föreningen. Minskningen ar dock endast skenbar, enär den förorsakats av utbrytning och nybildning av Marianelunds-Ingatorpskretsen. Tal. uppmanade till mangrannare anslutning, sa att samma medlemsantal som före separeringen kunde uppnås. Slutligen hälsades bi. a. särskilt folkskolinspektör E. Moberger, Västervik, som bevistade mötet, välkommen.

Av centralstyrelsen o utsända ärenden behandlades härefter. Åt centralstyrelsen och dess kassaförvaltare beviljades ansvarsfrihet. Arvodet till centralstyrelsens sekreterare bestämdes till 5,000 kr., och till kassaförvaltaren beviljades 1,000 kr.

Skolbiblioteksfrågan inleddes av folkskolläraren Ebbe Ängquist, Vimmerby. I huvudsak godkände han centralstyrelsens uttalande och motivering i frågan. I diskussionen ställde talarna sig på inledarens ståndpunkt. Kretsen besvarade samtliga punkter utom den 7:e och 9:e med ja. Punkt 7 besvarades med nej. I punkt 9 uttalade kretsen,

att enkla utbildningskurser borde på statens bekostnad anordnas för bibliotekarierna.

Kyrkomusiker- och klockarfrågan inleddes av kantor Sig. Norman, S. Vi. Tal. ansåg, att frågan bäst varit löst före Gustav Vasas tid samt föreslog det uttalande, som sedan kretsen antog. Diskussion förekom ej. Med några få röster besvarades punkterna l och 3 med ja. Punkterna 2 och 4 besvarades med den motivering, som förekommer i tidskriften Föreningens utredning i frågan. 5 kantorer voro närvarande, av vilka en ej ville göra något uttalande alls.

Sa behandlades kretsens egna ärenden. Ansvarsfrihet beviljades. Folkskollärarinnorna Gertrud Fröberg och Anna Johansson, Vimmerby, omvaldes till revisorer och förre överläraren i Hultsfred, hr C. J. Vibeck kallades till hedersledamot i kretsföreningen.

Med anledning av att föreningen nästa ar kan fira minnet av dess bildande i jämna 50 ar skisserades ett program för dess värdiga högtidlighållande. Styrelsen fick uppdrag att närmare utforma och ombestyra detsamma.

Efter mötets slut intogs gemensam middag, då musik och sång även presterades.

Hovakretsen hade ordinarie höstmöte i Hova kyrkskola lördagen den 6 september.

Föredrag hölls av fröken L. Kellan-der, som i livliga drag skildrade en sommarkurs å Kloster. Därefter behandlades centralstyrelsens ärenden.

Skolbiblioteksfrågan inleddes av J. Almgren. Mötet uttalade den önskan, att skolbibliotek snarast måtte komma till stånd inom varje skoldistrikt, och att staten måtte bidraga med 2/3 av va<^ som på annat sätt kan erhållas.

Kyrkomusikerfrågan inleddes av E. Karlsson. Mötet enades om att uttala sig för 1920 års förslag.

Vemmenh5gskretsen hade den 30 aug.

ordinarie möte i Rydsgård.

Till medlemmar i kretsstyrelsen omvaldes L. Holmgren ordf., H. Lindgårdh v. ordf. och A. Esping sekr. Revisorer blevo J. Trulsson och O. Ådberg.

Skolbiblioteksfrågan inleddes av A. Esping. Med avseende på 5:e frågan om centralisering av skolbiblioteksverksamheten svarade kretsen: Ja, men endast under förutsättning att lärarpersonalen gemensamt verkställer bokurval och uppgör plan för bokcirkulationen.

Klockarfrågan föranledde icke kretsen att göra något uttalande, enär ingen förenad tjänst finns inom kretsen.

Frimärken mottagas icke i likvid

for annonser och rekvisitioner av våra förlagsartiklar. Bästa och bekvämaste sättet för likvidering ar postanvisning.

föreningar

Dalarnes småskol lärarinneförbund har

i samband med den pågående fortbildningskursen hållit årsmöte i Hedemora. Ett 50-tal lärarinnor deltogo. Efter ett kort anförande om studiearbetet av förbundets ordförande höll fröken Ester Wikander från Tyfors ett intressant föredrag, vari hon redogjorde för de försök på småbarnsundervisningens område, som gjorts av den italienska läkaren Maria Montessori, samt den kritik, som mött dessa nya idéer. Vid föreningsmötet talades vidare om lärarinnornas lönefråga av Anna Lisa Pettersson, Bergsgården, och Anna Maria Olsson, Sollerön.

Den avgående styrelsen omvaldes.

På eftermiddagen höll folkskolinspektör E. G. C. Brandt i missionshuset ett med sedvanlig bravur framfört föredrag om »Sanning och pedagogik», och på kvällen, då samkväm var anordnat i församlingshemmet, talade f olkskplinspek-tör K. V. Lundström, Ludvika, om »Diverse iakttagelser under besök i småskolor», en framställning, som utmynnade i en uppmuntran till lärarinnorna att icke förtröttas i den ofta otacksamma strävan att ge skolrum etc. ett vårdat och hemtrevligt utseende.

Vacker musik och sång utfördes både i missionshuset och församlingshemmet av framstående Hedemora-förmågor.

Kyrkomusikerna.
Kantorsfrågan.
(Forts. fr. nr 37.)
Landsbygdslärarna kunde genom de föreslagna lönerna nått en avsevärd biinkomst, ofta den enda som står dem till buds, och haft möjlighet till ett slags befordran, om kantor slagen gått igenom. De sammanlagda kyrkolönerna skulle enligt förslaget tillförsäkrat dem ett tillskott av cirka l Va mill. kr. pr ar, då däremot om den lagliga tjänstföreningen avskaffades i stället för att reformeras, en väsentlig del härav ginge till utomstående. Enär förmånen enligt hävd ansågs reserverad för manliga lärare borde man väntat, att dessa själva ej skulle medverkat till, att tjänsterna i stället mer och mer komma att anförtros åt kvinnor. Till oppositionen hörde även ett fåtal stadsorganister (de samma som förstörde utsikterna beträffande 1908 års förslag). Dessa ogillade det lilla expeditionsarbete, som lagförslaget ålade självständiga kantorer, och önskade § 27 i folkskolstadgan upphävd för att icke folkskollärarna måtte monopolisera tjänsterna! Pilatus och Herodes samarbetade nu av alldeles motsatta skäl.
Medan lagförslaget i febr. 1921 som bäst behandlades av första lagutskottet, ställde de förbundna till en omröstning angående förslaget men endast bland sådana kyrkomusici och kantorer, som

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Tue Dec 12 00:46:58 2023 (aronsson) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/svlartid/1924/0766.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free