- Project Runeberg -  Svensk Läraretidning / 43:e årg. 1924 /
950

(1891-1933)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Sidor ...

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has never been proofread. / Denna sida har aldrig korrekturlästs.

950

SVENSK LÄRARETIDNING.

Nr 48

hundratal uppgående volymer i främsta rummet ar frukten av ett av deras redaktör utfört livslångt hängivet arbete.

Att emellertid en framgångsfuli verksamhet, även om den ar av ideell art i likhet med den här berörda, behöver stödet av vissa materiella resurser, ar självfallet. Dess bättre har fru Hammarlund varit skickad att, på ett sätt som tillförsäkrat henne livligt och välförtjänt erkännande, tillgodose även denna sida av bolagets verksamhet. Härom råder icke heller mer an en mening bland dem, som äga kännedom om hithörande förhållanden. Vid förlagets årligen förekommande bolagsstämmor plägar detta erkännande komma till uttryck in amplis-sima forma och kraftigt understrykas av det allmänna bifallet. Med sin av rik erfarenhet skärpta blick rörande en klok och framsynt förvaltning av ekonomiska angelägenheter har fru Hammarlund lyckats att med fast och säker hand leda bolagets affärer fram till den goda och trygga ställning, bolaget nu intager, och detta har kunnat ske på samma gång som en del av bolagets kontanta tillgångar utgivits till ändamål, som avsett att i ett eller annat hänseende främja folk- och småskolans samt dess lärarkårers bästa. Som torde vara bekant, uppgår beloppet av dessa »anslag» till en summa, som f. n. icke obetydligt överstiger ett halvt hundratusental kr.

De stora förtjänster fru Hammarlund sålunda inlagt om bolagets sa väl ideella som praktiskt ekonomiska verksamhet, och vilka här endast i korthet kunnat beröras, har den förestående 70-årsdagen utgjort en osökt anledning att framkalla för erinringen. De förtjäna ock att framhållas såsom ett vältaligt vittnesbörd om vad ett levande intresse, ett ihärdigt fullföljande av föresätta mål och okuvlig energi i förening med framstående duglighet kan åstadkomma.

Då red. med det sagda velat bringa fru Hammarlund sin hyllning på 70-årsdagen, gör den det i förvissningen att ha på sin sida alla, som äga kännedom om och i det väsentliga följt hennes här berörda verksamhet, det vill i själva verket säga en mångtusenhövdad, över hela vårt land spridd skara, i främsta rummet alla vänner av Sasa-biblioteket och julpublikationerna, förutom naturligen fru Hammarlunds personliga vänner. I denna förvissning torde det ej anses förmätet, om vi vid detta tillfälle betrakta oss som talesmän för nämnda meningsfränder. Vi bringa därför till sist både i deras och vårt eget namn fru Hammarlund ett vördsamt och hjärtligt tack för vad hon hittills uträttat till den svenska ungdomens och även till dess lärares och lärarinnors fromma jämte ea uppriktig lyckönskan till de vunna framgångarna och en varm tillönskan av hälsa och krafter till fortsatt framgångsrikt arbete för det unga släktets bästa.

Fale Schöldéen 60 ar.

Då överläraren vid Göteborgs folkskolor Fale Schöldéen i morgon den 27 november, uppnår sin 60-årsdag, ar han att lyckönska till att hava blivit i sa anmärkningsvärt hög grad skonad av åren. Ännu märkes ingen avmattning i hans livliga verksamhetslust, stora arbetsförmåga och vakna initiativkraft. Fortfarande finner man hos honom ett oförminskat intresse för skolan och dess arbete, och hans bidrag till meningsutbytet i hithörande spörsmål tillvinna sig alltid uppmärksamhet, enär de få sin prägel av hans personlighets rika utrustning och esomoftast även av den impulsivitet, som ar sa utmärkande för hans kynne. Ingenting hos honom bär vittne om att han befinner sig vid den märkliga sextioårsgränsen, och man har därför svårt att riktigt förlika sig med det förhållandet, att han nu står färdig att träda in i pensionsåldern.

En granskning av hans tjänstförteckning giver emellertid vid handen, att han kan se tillbaka på en fyrtioårig arbetstid i skolan. Vid 17 års ålder utexaminerades han från småskolsemi-nariet i Halmstad och fick samma ar anställning som vikarie vid Frillesås folkskola i Halland. Under åren 1882- 1888 tjänstgjorde han vid mindre folkskolor i Enslöv och Hishult i Halland samt i Vårdnäs i Östergötland. Sistnämnda ar vann han inträde vid Linköpings folkskolseminarium och avlade folkskollärarexamen ar 1891. Han anställdes omedelbart som e. o. lärare i Göteborg och tillträdde följande ar ordinarie tjänst därstädes.

Länge dröjde det ej, förrän Schöldéen blev en av de mera bemärkta medlemmarna av Göteborgs lärarkår. I väsentlig mån härrörde detta förhållande därav, att han med en sa verksam och ihärdig iver ägnade sig åt arbetet för lösningen av frågan om lärarkårens inflytande på folkskolväsendets lokala ledning, ett spörsmål, som u der åren närmast fore och efter sekelskiftet var synnerligen aktuellt för Göteborgs vidkommande. Tanken på lärarkårens medverkan

vid folkskolärendenas behandling omfattades av lärarkåren med stor enighet men mötte hos folkskolstyrelsen ett bestämt motstånd. Den sålunda förefintliga åsiktsskillnaden angående det berättigade i det av lärarkåren företrädda reformsträvandet framkallade stridigheter, som ingalunda försiggingo utan skärpa. Schöldéen var en av dem, som därvid intogo en framskjuten ställning. Hans kraftiga insatser i arbetet för sakens främjande ha förskaffat honom åtskilliga bevis på kamraternas uppriktiga erkänsla och böra även nu bringas i erinran.
Lärarkårens samfällda, av målmedvetenhet och ansvarskänsla präglade deltagande i framstegsarbetet på folkskolans område har städse framstått för Schöldéen som en angelägenhet av utomordentlig vikt. Detta hans intresse har gjort honom till en övertygad och verksam anhängare av S. A. F:s program. Inom Göteborgs skolförening har han sålunda utfört ett omfattande arbete. Under tvänne perioder har han tillhört föreningens styrelse, åren 1901 -1903 som vice ordförande, åren 1909-1919 som ordförande. I sistnämnda befattning ledde han föreningens verksamhet på ett förtjänstfullt sätt, och den omvårdnad han därvid ägnade föreningens inre och yttre tillväxt och styrka har i hög grad bidragit till att föra denna sammanslutning fram till dess nuvarande stora anseende och inflytande. Beträffande Schöldéens många övriga uppdrag inom lärarkårens föreningsliv må blott framhållas, att han var den förste innehavaren av ordförandeplatsen i Göteborgs folkskollärarsällskap, vilket i honom har en av sina stiftare, samt att han sedan ar 1916 tillhört ledningen för de större städernas folkskollärarkon-gresser, de första åren som sekreterare, sedermera som ordförande. Hans utmärkta organisationsförmåga har tagits i anspråk vid anordnandet av flera lärar-möten. Sålunda var han ordförande i organisationskommittén för det allmänna svenska folkskollärarmötet i Göteborg 1919. I detta sammanhang kan även nämnas, att han tjänstgjort som byråföreståndare vid Göteborgs högskolas tre senaste sommarkurser.
Under hela sin tjänstetid har Schöldéen haft sitt skolarbete förlagt till en stadsdel, där det nutida storstadssamhällets sociala missförhållanden och deras inverkningar på skolans lärjungar göra sig starkt påminta. Han har därför blivit en intresserad medarbetare i åtskilliga institutioner med syfte att främja hjälpverksamheten bland skolbarnen, exempelvis bestyreisen för Barnens Dag.
Schöldéens ovan antydda verksamhet på skilda områden har oaktat sin omfattning icke haft till följd, att hans egentliga lärargärning blivit eftersatt. Han har alltid varit en uppmärksam iakttagare av de pedagogiska strömningarna och på olika sätt sökt vinna ökad utbildning, bland annat genom flera studieresor i Tyskland. Betecknar

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Tue Dec 12 00:46:58 2023 (aronsson) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/svlartid/1924/0958.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free