- Project Runeberg -  Svensk Läraretidning / 43:e årg. 1924 /
984

(1891-1933)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Sidor ...

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has never been proofread. / Denna sida har aldrig korrekturlästs.

984

SVENSK LÄRARETIDNING.

Nr 49

gångne av maka och fyra minderåriga döttrar. Vi le han i frid!

_____ . N. E.

Ingeborg Maria Fridh.

Den 11 nov. avled i sitt hem i Stocksbo, Färila, småskollärarinnan Ingeborg Maria Fridh samma dag hon fyllde 27 ar.

Eedan under seminarietiden 1919-20 började hennes hälsa bli vacklande, sedan en liten lungblodning visat tecken på begynnande tuberkulos. Återställd avlade hon dock sin examen och fick sedan plats vid småskolan i Stocksbo, där hon arbetade 3 ar. I våras sjuknade hon i influensa och intogs sedermera å Moheds sanatorium, där hon vistades några månader.

Vid begravningen i Färila kyrka den 23 nov. talade pastor A. Larsson, som förrättade jordfästningen, och folkskollärarinnan Signe Persson, som nedlade en krans från kamraterna inom Färila lärarkår och tackade för gott kamratskap. Stämningsfull sång utfördes av folkskolläraren Cambpell och lärarinnan fru Levin.

Signe Fridh var en stilla, och försynt personlighet, som vann vänner, vart hon kom, och var varmt avhållen av sina elever och deras föräldrar.

Hennes gamla föräldrar samt tre systrar stå sörjande vid den sa tidigt öppnade graven. Minnet lever i deras hjärtan, som älskat henne. _____ S. P.

Johanna Johansson.

F. d. folkskollärarinnan Johanna Johansson i Hedemora har avlidit 71 ar gammal.

Den avlidna, som var född i Garpenberg, avlade 1882 folkskollararinneexamen i Falun och erhöll samma ar anställning vid Hedemora folkskola. Ar 1913 avgick hon med pension. Sedan 1894 har fröken J. varit ledamot av stadens fattigvårdsstyrelse. Hon har även tillhört styrelsen för Hedemora jultomtar, pensionsnämnden, barnavårdsnämnden och 1-majblommekommittén samt varit ordförande i Vita bandets lokalavdelning. En tid var hon även medlem av stadsfullmäktige.

Emilia Sofia Ullstrand.

Den 21 nov. avled i Uppsala f. d. folkskollärarinnan Emilia Sofia Ullstrand.

Den bortgångna var född 1858 och avlade folkskollararinneexamen i Skara 1881. Två ar senare vann hon ordinarie anställning vid Uppsala folkskolor, där hon sedan under trettiotvå ars tid var anställd. Närmast sörjande äro syskon, svägerska och brorsbarn.

Hilma Sofia Norden.

I sitt hem i Vänersborg avled den 23 nov. lärarinnan vid Vänersborgs folkskolor fru Hilma Sofia Norden i en ålder av inemot 58 ar.

Fru N. föddes den 13 februari 1866. Redan 1882 kom hon första gången i tjänst vid Vänersborgs småskola, där hon då anställdes som vikarierande småskollärarinna under vårterminen. Under läsåret 1883 tjänstgjorde hon som biträdande slöjd lärarin na samt höstterminen 1884 och läsåret 1885 som vik. småskollärarinna vid samma skola. Efter avlagd småskollärarinneexamen erhöll hon stadigvarande anställning som småskollärarinna i Vänersborg ar 1886.

A. V. Winström.

I Kvarnby avled den 20 nov. förre folkskolläraren och kantorn i Södra Sallerups församling A. V. Winström, i en ålder av nära 85 ar. W. hade haft sitt föräldrahem i nämnda församling och tillhörde densamma under hela sin långa levnadstid. Han sörjes närmast av maka och barn.

jCitferatur.

Lärobok i geografi och naturkunnighet jämte hembygdskunskap av

Konst. L. Nordin. Del IL

För något ar sedan utgav seminarieläraren Konst. Nordin i Linköping från Östgöta Correspondentens förlag en lärobok i geografi och naturkunnighet jämte hembygdskunskap för folkskolan. Den omfattade hembygden och fosterlandet. Boken byggde på en i lärobokslitteraturen ej förut tillämpad princip, nämligen sammanförande av geografiskt och naturhistoriskt lärostoff till ömsesidig belysning. Om principens riktighet lär väl inte råda mer an en mening och knappast heller därom, att förf. lyckats på ett utmärkt sätt genomföra den i sin bok. Nu har andra delen av det påbörjade verket följt. Den omfattar 5:e årsklassens kurs och behandlar alltså Europa, Asien och Afrika, varjämte den innehåller ett kapitel om växternas liv och indelning samt ett om fysiska och kemiska företeelser.

En ledande synpunkt vid utformandet av den geografiska framställningen synes ha varit undvikande sa långt möjligt*av historiska, politiska och administrativa indelningar och användande i stället av indelningar i naturliga områden. På sa sätt kan ju också skildringen av ett lands såväl topografi som klimat samt växt- och djurliv bli naturligare och för barnen lättfattligare, varjämte sambandet mellan dessa faktorer och näringslivet blir mera framträdande. För de olika naturliga områdena kännetecknande växter och djur skildras fylligt och med tillbörlig enkelhet i framställningen. Den nödvändiga sovringen synes gjord med god urskillning både med hänsyn till vad som för varje område kan anses typiskt och till vad undervisningstiden medger att ta med. Texten stödes och belyses av ett stort antal val valda bilder, av vilka åtskilliga bland annat äga den förtjänsten att inte vara gamla bekanta från äldre liknande arbeten. Talrika hänvisningar till kartan ägga eleverna till självverksamhet.

På kapitlet om fysiska och kemiska företeelser synes författaren ha nedlagt särskild omsorg. De innehålla valda exempel ur värmeläran, något om vätskors och gasers egenskaper, om kemisk förening och sönderdelning, om vattnets och luftens beståndsdelar samt om förbränning. Framställningen grundas på talrika försök, som samtliga tydligen äro valda med tanke på att vara på samma gång belysande och sa enkla, att de skola kunna komma till utförande även i skolor, där man ar mindre väl tillgodosedd ifråga om undervisningsmateriell. Beskrivningen av försöken åskådliggöres av goda av författaren själv utförda teckningar. Tack vare dessa teckningar bör det bli möjligt att låta eleverna själva arrangera experimenten och då

också själva draga slutsatser och lärdomar.

Även skildringen av växternas liv beledsagas av en rad experiment, som skola göra de invecklade fysiologiska processerna begripliga för barnen.

Arbetet bär vittne om grundliga insikter, god blick för stoffets tillrättaläggande ur pedagogisk synpunkt samt en lycklig förmåga att ge framställningen en för barnen lättillgänglig form.

N. P.

Rättskrivningslära av Nils Krok och Pelle Holm. Med stavning enligt Svenska akademiens ordlista, åttonde upplagan. C. V. K. Gleerups förlag, Lund. Pris 1:25.

Boken omfattar två delar, den förra på 82 sidor upptagande endast övningar och den senare på 29 sidor regler. Övningarna äro ordnade i två kurser, den förra avsedd för folkskolans lägre och den senare för dess högre klasser. I övningarna ingår utom text för avskrivning eller diktamensskrivning även uppgifter, enligt vilka barnen få öva sig i att i satser och uttryck använda de ord, om vilka det ar fråga, eller bilda sammansättningar och avdelningar, i vilka de ingå. Boken innehåller dessutom ett stort antal interpunktionsövningår jämte särskilda övningar i vad man har att iakttaga vid skrivande av egennamn.

Ett i våra skolor med hänsyn till stavningen ofta försummat ordområde ar det, som omfattar främmande ord. En del sådana, t. ex. namnen på våra möbler, kläder, tyger, skodon, våra transportmedel o. s. v., ha emellertid i vår tid sa ingått i det dagliga språkbruket, att varje människa måste känna till deras stavning och uttal. Ett lämpligt antal övningar upptager just sådana ord.

Stilen i övningarna ar av växlande art, och man har sålunda exempel på både skönlitterär lågprosa, normalprosa och högprosa, varförutom även stil i bunden form förekommer. Innehållet ar i regel hämtat från’ de områden, som tillhöra undervisningen i övrigt, och framställningen utgöres omväxlande av sagor, fabler, berättelser, beskrivningar o. s. v. Den konstlade sammanställning av ord, som man ofta finner i r ättskri vnings-läror av äldre typ, ha författarna lyckats undvika, under det likväl resp. övningar i fråga om de avsedda ljuden blivit synnerligen effektiva.

Reglerna äro goda och fullständiga och vederbörligen belysta med talrika exempel.

Boken kan varmt rekommenderas.

S.

Svenska skuggor. Historiska dikter av Fredrik Nycander. Förf:s förlag, Ynglingagatan 17, Stockholm. Pris 2: 50.
Hävd må i helgd hållas fäder frejdas, hugstora minnen manas för folket fram.

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Tue Dec 12 00:46:58 2023 (aronsson) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/svlartid/1924/0992.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free