- Project Runeberg -  Svensk Läraretidning / 47:e årg. 1928 /
73

(1891-1933)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Sidor ...

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has never been proofread. / Denna sida har aldrig korrekturlästs.

ORGAN FÖR SVERIGES ALLMÄNNA FOLKSKOLLÄRARFÖRENING

5. (2400.)

STOCKHOLM, l FEBRUARI 1928

47:eårg.

Prenumerationspris :
Vi ar 10 kr., 3/4 ar 8 kr., V2 ar kr. 5: 50, V4 ar 3 kr. Lösnummerpris 25 öre.
Prenumeration sker alltid å närmaste postanstalt.
Redaktion:
Barnhusgatan 8, n. b. Telefon: Norr 3700.
Redaktören träffas i regel 12 - 1 e. m.
Bedaktör och ansvarig utgivare : J. FRANZÉN
Expedition:
Barnhusgatan 8, n. b. Tel.: 8000, Norr 6000. Kontorstid: 10-5.
Stockholm 1928. Kungl. Hovboktr. Iduns Tryckeri A. -B.
Annonspris
för 1 millimeter å yttersida 30 öre, å innersida 25 öre ; vid införande även i Småskolan ett tillägg av 10 öre.
Annons skall vara inlämnad lördagen närmast före utgivningsdagen .

Redaktionssekreterare: KARL-ERIK KARLSSON

Utgivningsdag: onsdag.
Förläggare:
Svensk Läraretidnings Förlags A.-B,

Nordahl Rolfsån död.

Den även i vårt land högt skattade norske pedagogen och skriftställaren Nordahl Rolfsen avled den 18 januari i Oslo nara 80-årig. Men ’hans livs stora bragd »Lsesebog for Folkeskolen» kommer helt säkert att många ar framåt göra hans namn älskat och aktat såsom det förvisso länge varit särskilt av Norges barn och ungdom.

I ett 50-tal ar har N. E. tillgodosett barnens behov av for dem lämplig litteratur. Till att börja med bearbetade han och utgav på norska Topelius Läsning för barn, varjämte han redigerade den synnerligen omtyckta »Illustreret Tidende for Börn». I denna tidskrift lade han i -dagen en ovanlig förmåga att kunna leva sig in i barns tanke- och känsloliv, något som också ovannämnda hans lästbok redan i sin första upplaga bär vittne om. Den utkom i 4 band aren 1892-96, rikt illustrerad av Norges främsta konstnärer. I förordet till denna säger han bi. a.:

Mitt största mal har då ivarit att skapa en bok, som de små kunde komma till att hålla av; och det har hela tiden varit min övertygelse, att om detta mål icke kunde nås, borde boken med rätta räknas som död. Det gällde att hämta stoffet från en värld, omkring vilken barnets tankar kretsa eller vilka de omedelbart söka, och att giva detta stoff en form, som var klar i de minsta detaljer. Det gällde att söka det barnsliga utan att det på någon punkt kunde märkas, att det var sökt, det gällde framför allt att finna innehåll och form, där det barnsliga och poetiska möttes.

Av många författare erhöll R. hjälp till -detta sitt arbete. Läsiboken omarbeta-

des första gången ar 1919 bi. a. for att tillämpa den norska rättstavningsreformen av ar 1917.

Ar 1926-27 utkom en ny omarbetad

upplaga av Läsboken. I förordet till denna skriver utgivaren bi. a.

Jag utger en ny upplaga, emedan en läs-bok i modersmålet, som har gjort sin tjänst i mera ’an en mansålder, behöver ett ombyte av stoff förr eller senare. Av hänsyn till lärarna, som kunna ha orsak till att vara trötta av upprepningarna, av hänsyn till litteraturen, som liar förnyats under loppet av

dessa ar, och av hänsyn till utgivaren, vilkens långa erfarenhet har skapat nya ideer på det område, som han har gjort till sin ’livsuppgift. Jag ville gärna, att detta nya litteratur stoff skulle väljas och dessa nya idéer genomföras av min egen hand, medan den ännu mäktade. Men då var det onekligen periculum in mora. Jag fyllde förleden dag 78 ar.
Dessa läsböcker ha säkert utgått i över 4 miljoner exemplar. Det kan ha sitt intresse att erinra om vad Ellen* Key, författarinnan till »Barnets århundrade», skrev 1898 med anledning av Nordahl Rolfsens »Lsesebog for Folkeskolen» :
Bland de lidelser, dem en hävdvunnen moral fördömer hos individen men prisar hos medborgaren, lär ;även avunden. Jag kan således utan blygd bekänna, att den passionen rasar inom mig varje gång jag ser Norges nya Lsesebog iför folkeskolen, en läslbok, vilken övertnäififar allt vad anan av en dylik kan hoppas, medan vår svenska Liäseibok för (folkskolan ö ver tr älf if ar allt vad man av en sådan kan .frukta. Min beundran för den norska 1’äsboken ar vittnesgill åtminstone sa till vida, som den ar motsträvig. Jag hatar nämligen liäsböcker och ar livligt övertygad, att den tid kommer, då böckerna skola utrota läs*böckerna, o. s. v.
Utom läsboken for folkskolan har Rolfsen utgivit »Boken om Norge», avsedd for norrmän i Amerika. Den utkom aren 1913-15 i 5 band, av vilka det sista med titel »Norge i Amerika».
En till innehåll o>ch utstyrsel förtjusande barnbok illustrerad av Erik Werenskiold ar Nordahl Rolfsens ar 1919 utgivna »Morfar fortseller».
Icke sa få av R: s böcker for ungdom äro översatta till svenska språket. Bland

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Tue Dec 12 00:47:56 2023 (aronsson) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/svlartid/1928/0081.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free