- Project Runeberg -  Svensk Läraretidning / 48:e årg. 1929 /
405

(1891-1933)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Sidor ...

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has never been proofread. / Denna sida har aldrig korrekturlästs.

Nr 20

SVENSK LÄRARETIDNING.

405

kunna tränga in. De arbeta bast och med största framgång bland dem, som ingenting läst och ingenting veta. Där fira de sina enda verkliga triumfer.

Om den andra företeelsen skriver Karlstadstidningen (1.) :

Det ar då inte heller underligt om våra gymnasister bli gripna av en lösen, som ropar till dem att i fosterlandets namn vara redo, när ordern kommer, och med »det heliga våldets» makt radda det av folkstyret hotade fosterlandet. Också spörjes det att på enstaka håll det fascistiska* uppropet »Vår kamp» - med Sveriges tre kronor och de romerska fascerna (spöknippena) i blått fait på omslaget - vunnit mangrann anslutning. »Liv och blod for Sveriges ära» - hurra! -

Det ar inte en sådan ungdom folken behövde efter världskrigets gräsligheter. Inte en ungdom, som upptändes till hänryckning för barbariets ideal: vald, mord och blodsutgjutelse. En ungdom, som besjälas av dylika böjelser, har ingen räddning att bringa den arma mänskligheten. Den kan endast främja förnyelsen av forntida omänskligheter till samfälld förnedring och samfällt fördärv.

Men att slika tendenser framträda i de ungas led - och, som det säges, vinna enstaka proselyter även bland de unga arbetarna - utgör ett givakt för demokratin. Den bör veta, att den har fiender, som stå efter dess argesta, och den bör akta sig for att genom maktmissbruk och själviskhet arbeta dessa fiender i händer. Runt om i Europa se vi samma fiender ha återinfört despotismen i olika länder. Sådana exempel verka smittosamt. Inget land kan införa karantän mot den smittan. Det enda, som kan hindra dess spridning, ar en politik, som oegennyttigt vill tjäna fosterlandets högsta mål, vilka äro desamma som mänsklighetens.

Kunde det inte vara skäl, att ansvars-kännande människor ur olika partier enades om att hålla både småbarn och skolungdom utanför slika upptåg? I annat fall mognar småningom en skörd, som blir riket till olycka.

Blomster ur katekesagitationens örtagård. Till fullständigande av föreställningen om katekesagitationens metoder göra vi i dag ytterligare några klipp:

Katekesen ar ju ett rätt utdrag av den H. skrift, Guds ord. (Himmel och jord skola förgås, men mina ord skola icke förgås. Matt. 24:35.) Det Herren Jesus och hans apostlar (sändebud) ha talat, det håller att bygga på.

(H-e, Skara Tidning.)

Men den liberala socialistiska regeringen av 1919 ansåg sig antingen äga den maktfullkomlighet, att den ej behövde iakttaga laga former i denna sak,

eller ock att densamma var av sa brådskande natur, att den ej utan allra största risk och fara för - socialismens slutliga seger i vårt land tålde den tidsutdräkt, som »nödiga upplysningars inhämtande från vederbörande ämbetsverk» skulle haft med sig.

En tänkt motsvarighet i denna en ecklesiastikministers diktatorsfasoner att ensam bestämma om förbud och straff för användandet av lillkatekesen i skolorna vore, att en jordbruksminister ensam bestämde om förbud och hårt straff for jordbrukarna att härefter sa t. ex. vete på sina tegar.

(J. T. T., Vestsvenska Dagbladet.)

Lex Rydén torde få anses vara »olag» även i sa måtto att den tillkommit utan konungens (sic!), riksdagens och kyrkomötets hörande. Den ar en anomali och saknar i sin nuvarande form existensberättigande, sa länge statskyrkan äger bestånd.

(B., Alingsås Tidning.)

Vi förmoda, att "Rydén far en applåd av bolsjevikerna. De önska ju ingenting hellre, an att förbud utfärdas mot att i barnasjälarna indrypes det opium, som kristendomen betecknas vara.

(Söderköpingsposten.)

Det stilla, fromma och hederliga kyrkfolket i Bolstad representerar i detta nu »ett frätsår i samhällskroppen». Bra ruttet!

Vad som konstituerar detta frätsår ar hr Värner Rydéns katekesförbud, vilket Bolstadsborna och med dem hundratusentals andra medborgare på goda grunder anse vara olagligt tillkommet och dessutom utmanande mot statens egen erkända religion.

(Vestsvenska Dagbladet.)

Det ar och förblir nog alltfort en skandal, att i ett evangeliskt-lutherskt land den evangeliska-lutherska bekännelsens kortaste och klaraste sammanfattning skall vara förljuden som* lärobok i de skolor, som väl ändå bi. a. äro avsedda att bibringa barnen en sammanfattning av evangelisk-luthersk kristendom, helst som ingen annan lämplig lärobok av samma slag hittills sett dagen. Jag kan icke se detta förbud annat an såsom ett hugg (jag skulle nästan vilja använda ordet »svinhugg», om jag icke vore rädd for överord) mot evangelisk luthersk kristendom.

(Daniel Rudin, Jönk. P.)

Det -lilla Bolstad i Dal står ej ensamt i striden. Det har rätten och sanningen på sin sida. Och Värner Rydén och hans folk draijga löjet över sig, när de söka använda "alla maktmedel mot en församling, som ej gjort annat ont an det att låta sina barn läsa den gamla barnaläran.

(Anders Teodor, Vestsvenska Dagbl.)

Denna lilla bukett ar insamlad under loppet av ett par dagar. För någon vecka sväller samlingen ut till korg-fyllen. Vackra blomster av sanningskärlek och schartauansk kristendom l

Som ett uttryck för en kristendom av annat slag tillåta vi oss återgiva slutorden av vad prästmannen och rektorn J. Lindholm i Arvika i samma fråga skriver. Efter en redogörelse för undervisningsplanens anvisningar i ämnet skriver han:
Nog måste väl alldeles oförbehållsamt medgivas, att religionsundervisningen, bedriven på det sätt, som här blivit sagt och i undervisningsplanen stadgat, direkt grundad på och väsentligt tagen omedelbart ur Bibelns rika, mäktiga och överflödande innehåll, har ett överlägset företräde framför undervisningen efter Luthers Lilla katekes. Själv vore han utan tvivel den förste att erkänna detta, han, som trots påvedömets mörker åt oss framfört Guds levande ord och lärt oss att frimodigt sjunga: »Guds ord och löfte skall bestå.» Och bedömd efter Bibelns mått måste katekesens innehåll till en icke alldeles oväsentlig del anses felaktigt och efter en sund pedagogiks grundsatser dess form bakvänä och motbjudande. Under flera ar såsom präst och under ännu flera som skolman har jag haft tillfälle att i detta stora och betydelsefulla ämne göra iakttagelser och jämförelser, på vilka jag grundat den framställning, jag här gjort.
Som bekant förbereder man i dessa dagar firandet av katekesens 400-års-minne, och visst har en sådan minneshögtid fulla skäl för sig. Men en annan for vårt undervisningsväsen ännu betydelsefullare händelse ar Bibelns upptagande såsom omedelbar grundval for religionsundervisningen i vårt land. Nästa 31 oktober ha 10 ar förflutit, sedan denna betydelsefulla åtgärd i nu gällande undervisningsplan blev lagfästad. Den dagen borde enligt min mening, av allt Sveriges folk under glädje och tacksamhet firas såsom bibelordets stora segerfest.
Det ar skillnad mellan kristendom och »kristendom»!
Millionärerna i fara. Sunt förnuft, organ för Skattebetalarnas förening, har skrivit ännu en artikel om folkskollärarnas lönefråga. I denna heter det bi. a.:
Då riksdagen går att fatta beslut om folkskollärarnas tillfälliga löneförbättring, ar det ännu en viktig sak, som bör noga genomtänkas. Den kungl, propositionen innehåller inga uppgifter om i vad man den löneförbättring riksdagen till äventyrs beslutar också verkligen kommer folkskollärarna till godo. Säkerligen blir detta icke fallet på många hall, där kommunerna redan beviljat kommunala lönetillägg. I sådana fall lära kommunerna själva söka lägga beslag på hela löneförhöjningen eller större idelen därav, i den mån detta later sig göra med hänsyn till de villkor, som

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Tue Dec 12 00:48:52 2023 (aronsson) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/svlartid/1929/0405.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free