- Project Runeberg -  Svensk Läraretidning / 52:a årg. 1933 /
961

(1891-1933)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Nr 41. 11 okt. 1933 - Skolnyheter - Annonser

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has been proofread at least once. (diff) (history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång. (skillnad) (historik)

sjömansvårdsstyrelse, vilken även i viss mån äger att ägna sig åt sjömansvården i svenska hamnar.

Trots de skilda svårigheter, som i dessa dagar möter arbetet, begynner styrelsen sin verksamhet med en varm förhoppning, att arbetets vänner i hemlandet ska bistå oss även i fortsättningen. Styrelsen kommer att energiskt ägna sig åt den yttre omvårdnaden av våra många landsmän, som fjärran från hemlandet och under mångahanda försakelser utför sin samhällsnyttiga gärning.

Styrelsens översta ledning, med ärkebiskopen som självskriven ordförande, är densamma, som förestått missionsstyrelsens sjömansvårdsutskotts verksamhet.

Styrelsen vill icke dölja de betydande svårigheter, som i denna tid drabbar sjömansvårdens verksamhet.

Gåvor till sjömansvården i främmande hamnar torde hädanefter adresseras till: Kassaförvaltaren för Svenska Kyrkans Sjömansvårdsstyrelse, Styrmansgatan 9, Stockholm.

Skolhusbrand. Folkskolan i Malgovik i Vilhelmina nedbrann nyligen till grunden. Elden, som förorsakats av ett exploderande fotogenkök, började vid halv 8-tiden och spred sig med stor fart, så att byggnaden redan var övertänd, då släckningsmanskap anlände. Lärarpersonalen måste hals över huvud fly ur den brinnande byggnaden utan att kunna rädda något av sin lösegendom. Skolans inventarier brann inne med undantag av några skolbänkar.

Skolhuset, som utom skolrum och läkarrum inrymde lärarbostäder, var försäkrat för 16,000 kr.

Den pågående undervisningen i skolan blir nu genom skolhusbranden försvårad, då lämpliga lokaler ej står att uppbringa.

Lärarinna donerar åt framtiden. Enligt meddelande till skolöverstyrelsen har fröken Ida Sohlberg i Kalmar i dagarna testamenterat 34,000 kr., som ska överlämnas till överstyrelsen.

Kapitalet ska fonderas med högsta möjliga ränta, vilken lägges till grundbeloppet, till dess fondens storlek blir l miljon. Då ska av detta kapital, som benämnes »Ida Sohlbergs studiefond», den årliga räntan i poster om 400 kr., eller den summa som kan anses lämplig, tilldelas medellösa studerande ynglingar, som gjort sig kända för begåvning och gott uppförande. Fader- och moderlös äger företräde, likaså de som kan bevisa sig vara släkt med donator. För stipendiater tillsätter skolöverstyrelsen årligen en nämnd, som ska utse de ynglingar, vilka vid läsårets slut ska få stipendium.

Fröken Sohlberg, som nu är över 70 år, har varit småskollärarinna. Testamentet är alldeles nyligen upprättat.

Donation i Falun. Vid Falu folkskolestyrelses sammanträde den 22 sept. överlämnades från framlidne överläraren E. Eriksson i Falun en stipendiefond på 552 kr. att användas på sätt folkskolestyrelsen fann lämpligast. Styrelsen mottog donationen med tacksamhet och beslöt, att densamma skulle utgöra en stipendiefond för utdelande av stipendier till därav förtjänta elever inom folkskolans barnkör.

Donation i Köping. Folkskolestyrelsen i Köping har fått mottaga en donation från avlidna änkefru Emma Andersson, Kastena, vilken i donationsbrev skänkt i det närmaste 1,000 kr., varav räntan årligen ska utdelas som premier till behövande elever i folkskolan. Styrelsen mottog gåvan under uttalande av sitt varma tack till donator.

Feriekurs i Österrike för lärare. För ungefär tre veckor sedan återkom ett större sällskap svenska lärare och studenter till Sverige efter ett tre veckors uppehåll i festspelsstaden Salzburg och ett kortare besök i Wien. Damerna och herrarna deltog i Salzburg och Wien i en feriekurs för att ytterligare utbilda sig i tyska språket och lära känna den österrikiska kulturen och det österrikiska landskapet. Som föreläsningarna hölls av kunniga docenter och till kursstad valts det såväl för sin skönhet som sin höga kultur berömda Salzburg, kunde detta mål lätt uppnås. Under större utflykter i Alperna och Salzkammergut upplevde kursdeltagarna bergvärlden, och genom att besöka de världsbekanta Salzburgerfestspelen fick våra landsmän en njutningsrik inblick i den enastående teater- och musikkonst, som under festspelstiden bjöds i Salzburg. De såg mästaren Richard Strauss på dirigentpulten och kunde beundra Max Reinhardts regissörskonst. Efter en härlig ångbåtsfärd på Donau till Wien och ett grundligt beseende av staden avslutades den lyckade kursen med en glad afton på »Heurigen» i Grinzing.

Sällskapets ledare var en infödd salzburgare, kandidat Siegfried Hummer, Stockholm. Efter vad vi hört, anordnas även nästa år i juli en tysk feriekurs i Salzburg-Wien för svenska läroverkslärare, folkskollärare och studenter.

Antagen, men får inte komma med. Lärarinnan Ingegerd Rydelius i Båstad, som av skolöverstyrelsen i samråd med franske ministern utsetts till deltagare i undervisningen vid franska läroanstalter under detta läsår, klagar hos skolöverstyrelsen över att hon cirka tre veckor innan kurserna börjar fått meddelande om att plats ej kan beredas.

Hon erinrar om att de antagna redan träffat sina dispositioner. En del kanske avstår från redan erhållna platser, andra underlåter att på annat sätt bereda sig anställning för vintern. Även i andra avseenden har de lyckliga utvalda ordnat för sig för resan till Frankrike. Så kommer meddelandet, att plats icke kan beredas. Fröken Rydelius finner det ofattbart, att myndigheter eller personer i officiell ställning i Frankrike kan handla så. Det förefaller henne också märkvärdigt, att plats för i detta fall ytterligare fyra personer ej skulle kunna beredas. Om kurserna icke kan redan från början ordnas på ett för de utsedda betryggande sätt, är det väl bättre, tycker hon, att svenska myndigheter icke alls medverkar till besättande av utlovade platser. Hon anhåller, att skolöverstyrelsen ev. med hänvändelse till ecklesiastikministern eller på annat sätt måtte söka få till stånd en sådan ändring i vad som synes ha beslutats från franskt håll, att franska myndigheter eller ämbetsmän uppfyller sina utfästelser och bereder henne liksom övriga antagna personer plats vid franskt läroverk under fastställd tid.

Lings porträtt till seminariet i Uppsala. Folkskoleseminariet i Uppsala har som gåva från fröken Karin Ling, Stockholm, sondotter till Per Henrik Ling, fått mottaga två porträtt, det ena av den svenska gymnastikens fader och det andra av dennes son, Hjalmar Ling. Porträtten överlämnades med ett kort anförande av gymnastikläraren major Moberg vid en fest som seminariets idrottsförening höll med anledning av sin 20-åriga tillvaro. Gåvan mottogs av rektor Danell, vilken uttalade ett varmt tack till fröken Ling, som själv var närvarande.

Årsberättelse inkommen till Svensk Lärartidning.

Malungs folkshögskola. Redogörelse för 23:e läsåret 1931–1932. Av Gunnar Furuland, skolans föreståndare. Berättelsen innehåller intressanta redogörelser för skolans verksamhet i olika avseenden. Den upptager först skolans styrelse samt dess lärare och lärarinnor, därefter skolans elever och till dem utdelade stipendier och premier, vidare undervisningen i tre årskurser för manliga och kvinnliga avdelningar, däribland manlig och kvinnlig slöjd, skolköks- och husmodersundervisning, maskinskrivning, litteratur- och föreläsningsaftnar, elevförbundet, kamratföreningen, bastun och skolans lokaler. Slutligen redogöres för jordbruksförsök 1932, extra kurser och ekonomi samt skolans publikationer. Folkhögskolornas årsberättelser äro givetvis av intresse även för folkskolans lärarpersonal, i synnerhet som det skulle vara av vikt, att ett närmare samarbete mellan dessa båda slag av skolor kunde etableras.

Kalmar högre folkskolor. Redogörelser för läsåret 1932–1933 av Sten Elg, rektor. Av berättelsen framgår bl. a. följande: Skolorna


Linds
bokföringskurser

        Privatbokföring för allm.
fortsättningsskola. Kolumnsystem. 70 öre.
Ex.-samling för gossar (ny, reviderad uppl.)
10 öre, för flickor 10 öre.
Hushållsbokföring 70 öre. Ex.-saml. 50 öre.
Hantverksbokföring 50 öre. Ex.-saml.
(ny reviderad uppl.) med anv. för
läraren 50 öre. Lantbruksbokföring 50
öre. Ex.-samling med bl. a. utförliga
dekl.-uppgifter för räkenskapsåret 50
öre. Exempelupplaga med alla
räkenskapsbokens siffror införda 50 öre.
Blankettsamling 40 öre. Handl. till
d:o 75 öre. Lärare hög rabatt. Provex.
50 % + porto. Rekvireras från
        Gustav Linds Förlag, Linköping.




Prissänkning.

illustration placeholder

Den lägre dollarkursen har
tillåtit oss sänka priserna
å BALOPTICON, den billiga
men verkligt effektiva
projektorn för diapositiv och
ogenomskinliga föremål.

Begär vår offert.


EDV. NERLIEN, A.-B.
Kungsg. 19, STOCKHOLM.



illustration placeholder

Baby-flygel
135 cm. 7 1/4 okt.

J. P. LÖFBERG

illustration placeholder

Modell 6
121x60 cm. 7 okt.
I olika stilar och träslag

Grundad 1881Hovleverantör

FLYGLAR – PIANINO
– KAMMARPIANO –

1:sta pris.         Diplom och Guldmedaljer
illustration placeholder
Pris fr. kr. 675

PIANOFABRIK:
MALMSKILLNADSGATAN 34 · STHLM

illustration placeholder
Spinett-Typ

från kr. 490:–
Beg. Pianino fr. 450 kr.


Hushållsbokföring


Kol.-system. Pris 70 öre. Ex.-saml. med
alla till räkenskapsåret hörande
uppgifter, bl. a. dekl. Pris 50 öre. Provex.
50 % + porto. Lärare hög rabatt. Rekv.
från
        Gustav Linds Förlag, Linköping.


<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Tue Dec 12 00:51:04 2023 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/svlartid/1933/0973.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free