- Project Runeberg -  Teknisk Tidskrift / 1934. Allmänna avdelningen /
371

(1871-1962)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Like | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Häft. 38. 22 sept. 1934 - Notiser - Litteratur

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has been proofread at least once. (diff) (history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång. (skillnad) (historik)

22 SEPT. 1934 TEKNISK TIDSKRIFT 371

Klorerad kautschuk. Engineering (7 september) ger en kort översikt över de försök som på senare tid gjorts att framställa derivat av kautschuk, ägnade att konkurrera med nitrocellulosalackerna. Med kautschuklackerna har man sökt få fram en mera syra- och alkali-beständig produkt, och det är härvid de genom klorering erhållna derivaterna som visat sig lämpligast. En dylik produkt finnes nu i handeln under namnet "alloprene". Den utgör ett vitt, fibröst material med en klorhalt av 65 à 66 %. Sammansättningen skulle ungefär motsvara formeln C10H13 Cl17, och kloren synes hava dels adderats till, dels substituerats i grundsubstansen. Konsistensen är mjuk och svampig. Materialet är ej hygroskopiskt samt säges ha stor motståndsförmåga mot syror och alkalier även vid rätt höga temperaturer. Så t. e. lär det utan någon större förändring kunna motstå koncentrerad salpetersyra vid 80° à 90 °C, saltsyra av vilken koncentration som helst upp till 100 °C, och 98-%-ig svavelsyra förändrar ej materialets färg. Det motstår även kokning i 40-%-ig natronlut under flera timmar. Dessutom lär det vara beständigt mot oxiderande reagenser, såsom permanganater, hypokloriter och bikromater samt mot syre, klorgas, svaveldioxid m. m. Härtill kommer, att materialet är obrännbart. Det är lösligt i många lösningsmedel, däribland åtskilliga kolväten och deras derivater med klor (av betydelse för brandsäkerheten), vegetabiliska oljor m. m., men är olösligt i vatten och alkohol. Det uppges, att alloprene skall kunna användas även som värmeisoleringsmaterial. Produkten kan gjutas i block eller formstycken.

Svenska betongkalendern har nu utkommit med årgången 1934, redigerad av civilingenjör B. Bäärnhielm. Huvuddelen av volymen upptages av de år 1934 antagna statliga cement- och betongbestämmelserna, Svenska kommunal-tekniska föreningens normalbestämmelser för leverans och provning av betongrör för avloppsledningar jämte anvisningar för provtagning och provning av betongrör, för provtagning av grundvatten i samband med betongarbeten samt för betongrörs hanterande vid transporter. Vidare redogöres för normalbestämmelser för betongrör till vägtrummor och för provning av cementtakpannor. Bland uppsatser och kortare meddelanden märkes för övrigt en av vägmästare O. Sander författad arbetsbeskrivning för inläggning av rörtrummor vid vägarna, en annan om slaggplattor av civilingenjör B. Bäärnhielm samt meddelanden om nya cementsorter och blandningstabeller för olika betongblandningar. Boken avslutas med en fyllig kalenderavdelning.

Rystedtska fonden. Ansökningar om understöd från Rystedtska fonden (Svenska teknologföreningens understödsfond) mottagas intill utgången av september månad. Närmare upplysningar meddelas av Svenska teknologföreningens kansli, Brunkebergstorg 20, Stockholm.

Donationer till Svenska teknologföreningen. Fru AMALJA STYFFE, f. Ekström, änka efter Tekniska högskolans gamle rektor, har i testamente ihågkommit Svenska teknologföreningen med en donation av 20 000: - kronor, utan angivande av särskild användning. Föreningens styrelse har beslutat föreslå föreningen att medlen skola utgöra en särskild fond och uppdragit åt en kommitté att framlägga förslag till bestämmelser för sådan fond. Genom samma testamente har till Tekniska högskolan donerats 150 000:- kronor att tilläggas "Knut och Amalia Styffes stipendiefond" för utgångna elever.

På grund av testamente av framlidne civilingenjör THURE WAWRINSKY och hans likaledes framlidna maka Ida Wawrinsky, f. Rietz, har Svenska teknologföreningen vidare att motse ett donationsbelopp till förmån för kamrathjälpsfonden. Närmare bestämmelser angående denna donation komma att fastställas efter samråd mellan dödsboets utredningsman och föreningens styrelse.

Fmn.

Industriella frågor vid 1934 års riksdag är titeln på en översikt över de för industrien viktigaste riksdagshändelserna, vilken ingår i det nyss utkomna augustinumret av Industriföreningens meddelanden. Översikten är denna gång mera omfångsrik än vanligt, men den berör ju också frågor av mycket stor vikt för industrien, såsom lagstiftningen i fråga om utlänningars rätt att förvärva aktier, bevisning genom sakkunnig, tillägg till patentförordningen, den nya lagen om mått och vikt, arbetslöshetsförsäkringen m. fl. lagstiftningsfrågor. Tilläggen och ändringarna i tulltaxan äro mångahanda. Det komplex, som omfattar skattefrågorna, är ävenledes vidlyftigt. Däri ingår bl. a. nya bestämmelser om tillverkning och avsättning av inhemsk sprit, om margarin-accis och åtgärder för sockerbetodlingens stödjande, översikten avslutas som vanligt med en redogörelse för anslagsbeviljandet till olika industrier berörande ändamål samt för riksdagsbeslut angående diverse utredningar.

LITTERATUR

Bokanmälan.

Die Englischen Patent- und Mustergesetze und Ausführungsvorschriften.
Kommentar zu der neuen Fassung vom Dr. C. H. P. INHULSEN. Carl Heymanns Verlag, Berlin 1934. Pris häftad 14 RM., bunden 15 RM., 152 sidor.

På grund av den engelska marknadens stora betydelse för exploateringen av svenska uppfinningar måste givetvis ett arbete som sysslar med den engelska patent- och mönsterskyddsrätten, uppväcka ett stort intresse bland personer, som syssla med dylika frågor. Ehuru ett, såvitt kan bedömas vid en hastig granskning, omfattande och omsorgsfullt arbete nedlagts av verkets författare, måste man nog tyvärr säga, att förhoppningarna att finna en verkligt värdefull hjälpreda inom ifrågavarande område icke infriats och detta av skäl, som torde framgå av det följande.

Det är ett allmänt känt förhållande att såväl amerikansk som engelsk rättspraxis i många fall väsentligt avviker från t. e. svensk och tysk rätt, varför det ofta är svårt för utlänningar att sätta sig in i de i formellt avseende ofta synnerligen komplicerade och egenartade bestämmelser, som äro typiska för anglosachsisk lagstiftning.

Man väntar sig därför, att t. e. på tyska språket utgivna kommentarer till engelsk lagstiftning skola tolka de olika bestämmelserna på ett för germansk uppfattning lättillgängligt sätt. Ett år 1932 utgivet verk av Michaëlis med titeln "Praktisches Handbuch des amerikanischen Patentrechts" (jfr Tekn. tidskr. 1932, A, sid. 486) synes mig sålunda på ett utmärkt sätt uppfylla alla berättigade anspråk på ett verk inom området för amerikansk patenträtt. I motsats mot de utförliga kommentarer, som förekomma i sistnämnda verk, innehåller Inhulsens bok egentligen endast en ibland ordagrann, ibland fri översättning av de engelska bestämmelserna på hithörande område. Man saknar t. o. m. i arbetet motsvarande engelska text och överhuvudtaget de viktigare uttrycken på detta språk, varför det fordrar en förhandskännedom om engelsk lagstiftning för att veta, att t. e. "Patent- und Mustergesetze 1907-1932" å sid. l på engelska heter "Patents and Designs Acts, 1907-1932" eller att "Garnitur" å sid. 124 motsvaras av det engelska ordet "Set".

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Mon Jul 4 09:12:21 2016 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
http://runeberg.org/tektid/1934a/0381.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free