- Project Runeberg -  Bilder ur Nordens Flora /

(1917-1926) [MARC] Author: C. A. M. Lindman - Tema: Reference, Nature
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   
Bilder ur Nordens Flora: Konig Förra Nästa Index Innehållsförteckning

91. Konig, Origanum vulgare L.

N. Bergmynte. F. Metsä-meirami ("skogsmejram").

Hos labiaterna äro, såsom redan framhållits, de enskilda blomställningarna tvåsidiga knippen, ehuru vanligen m. e. m. sammandragna och huvudlika (nr 88). Hos här föreliggande art äro de dock så glesa och de särskilda blommorna så tydligt skagtade, att den knippevisa förgreningen med lätthet kan följas; se fig. 3, som föreställer 3 blommor i (ensidigt) knippe, alla av olika ålder, den yngsta alstrad i en skärmbladsvinkel från den till åldern mellerstas skaft, och denna i sin tur i en skärmbladsvinkel på den äldstas skaft.

I vissa landskap kallas denna art även vildmejram (ävensom "koning" och "dosta"). Den växer på backar och i snår, företrädesvis i ekens sällskap. Dess flyktiga olja har givit den åtskillig användbarhet som krydda i likhet med trädgårdsmejram , O. majorana L., och fordomdags såsom bröstte. Dessutom kunna de unga blommorna och bladen torkas till te, som bland de talrika tesurrogaten av våra inhemska växter anses komma det kinesiska teet närmast. "Med topparna kan röd eller brun färg sättas på ylle", säger Svensk Botanik.

I Sverige är konig utbredd upp till s. Norrland, i Norge ända upp till Nordland, men i Finland blott i sydligaste delen. Den blommar under högsommaren.

Tavl. 91. Fig. 1 växtens övre del, 2 blomma i bärjan av sin blomning (hanstadium) med ett skärmblad (5/1), 3 en liten del av blomställningen, tre i knippe förenade blommor (3/1).
Förra Nästa Index Innehållsförteckning


Project Runeberg, Fri Jun 27 21:01:01 1997 (aronsson) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/nordflor/91.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free