- Project Runeberg -  Svenska runristare /
7

(1926) [MARC] Author: Erik Brate
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - INLEDNING

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has been proofread at least once. (diff) (history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång. (skillnad) (historik)

framlägger resultatet av dessa undersökningar, då det vid min ålder synes ovisst nog, om det skall förunnas mig att avhandla dem i det svenska runverket.

Det är inom mälarlandskapen, som de talrikaste uppgifterna om ristare möta på runstenarne, och särskilt lovar Uppland på grund av sin stora rikedom på runstenar och dessas omväxlande ornamentik att giva både resultat och kontroll på deras riktighet. Framställningen må därför börja med de uppländska runristarne, varvid naturligtvis även de ristningar medtagas, som inom Uppland verksamma ristare utfört i angränsande landskap.

Vid en undersökning av detta slag måste ju avgörandet bli rätt subjektivt: än har helhetsintrycket varit bestämmande för att hänföra en anonym ristning till en viss ristare, oftare någon karaktäristisk detaljlikhet i ornament eller uttryckssätt. Då försiktighet ju härvid är i hög grad påkallad, har jag till de särskilda ristarne fört blott sådana anonyma ristningar, vilkas överensstämmelse med de namntecknade synts mig ögonskenlig.

Emellertid kan ju hända, att jag trots all använd försiktighet råkat till samme ristare hänföra ristningar, som icke äro samme mans verk. Skadan av ett dylikt misstag kan emellertid icke vara så stor, då de egendomligheter, varpå sammanställningen grundats, i alla fall måste hänvisa till ett nära sammanhang i tid och uppvisandet av ett sådant måste betraktas som undersökningens huvudvinst.

Mitt förfaringssätt har varit att först genomgå ristarnes namntecknade ristningar och undersöka, vilka egendomligheter för dem äro kännetecknande, och sedan påvisa dessa egendomligheter i anonyma ristningar. Ursprunget av de olika ristarnes ornamentik tilltror jag mig däremot icke att efterforska.

För att vinna klarhet över de olika ristningarnas egendomligheter fordras avbildningar, och det var ock min avsikt meddela åtminstone dem i Bautil i förminskad skala. Kostnaden har emellertid visat sig skola bliva för stor, och jag får därför inskränka mig till att hänvisa läsaren till avbildningarna i den för var inskrift anförda litteraturen, av vilka de flesta finnas i Bautil och i R. Dybecks och O. v. Friesens skrifter.

För inskriftens hänförande till det ena eller det andra tidsskedet lämna åtskilliga runmynders förekomst, form och betydelse goda

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Mon Dec 11 16:41:40 2023 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/runristare/0009.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free