- Project Runeberg -  Svenskt biografiskt handlexikon /
2. Ahnfelt, Paul Gabriel

(1906) Author: Herman Hofberg, Frithiof Heurlin, Viktor Millqvist, Olof Rubenson - Tema: Reference, Biography and Genealogy
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

2. Ahnfelt, Paul Gabriel,

präst, skriftställare. Född i Gullarp i Skåne d. 26 mars 1803, den föregåendes bror.

Sina elementarstudier hade A. inhämtat vid Lunds universitet, där han 1823 promoverades till fil. magister. Tre år därefter kallades han till docent i praktisk filosofi, men antog redan 1830 prästerlig ordination och utnämndes s. å. till kyrkoherde i Bosarp, hvarifrån han 1849 erhöll transport till Farhult. Det är egentligen i tvenne hänseenden A. gjort sig bekant, nämligen såsom nykterhetsifrare och som lycklig sedeskildrare. I förra fallet har han med lika oförskräckt mod, som outtröttlig ihärdighet kämpat, både med det muntliga ordet och pennan, och på den icke obetydliga listan af hans tryckta skrifter upptages en ansenlig del af hans tal och predikningar i nykterhetsreformen; i det senare fallet har han som författare vunnit en allmän och förtjänt uppmärksamhet. Hans »Studentminnen; anteckningar och tidsbilder från hemmet, skolan, universitetet och församlingen» (2 delar 1857), skildra i ett lätt och lifligt språk lifvet i Skåne, och framför allt det lundensiska akademilifvet under förra hälften af 19:de århundradet.

Äfven i sin tids religiösa frågor deltog han med öfvertygelsens värma och uppträdde utan konsideration mot olika tänkande för de åsikter, som han ansåg för de rätta och sannaste. Död 1863 i Helsingborg.

Gift 1832 med Hedvig Sofia Charlotta Ekstrand.


The above contents can be inspected in scanned images: I:16, I:17

For more information about this person, see Project Runeberg's Nordic Authors.

Project Runeberg, Mon Mar 24 00:35:08 1997 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/sbh/ahnfpaul.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free