- Project Runeberg -  Svenskt biografiskt handlexikon /
1. Annerstedt, Daniel

(1906) Author: Herman Hofberg, Frithiof Heurlin, Viktor Millqvist, Olof Rubenson - Tema: Reference, Biography and Genealogy
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

1. Annerstedt, Daniel,

teologie professor. Född 1721 i Femsjö, son af Petrus Annerstadius och dennes första hustru Brita Neostadia.

Efter förberedande studier vid Vexiö gymnasium och Uppsala akademi, blef han 1752 promoverad till filosofie magister med andra hedersrummet, och fästes vid akademien såsom docent i filosofi. 1760 utnämnd till teologie adjunkt och kyrkoherde i Börje, erhöll han tio år därefter teologie professuren efter Gabr. Matthesius, som undfått tjänstledighet för sin återstående lifstid.

A. var på sin tid vida beryktad för sitt glada umgänge och sina kvicka infall. Första gången han egentligen ådrog sig allmänhetens uppmärksamhet var på en maskeradbal i Stockholm 1755. Vid det nämnda tillfället inträdde nämligen en mask, som med ytterlig ordvighet interpellerade de närvarande, i synnerhet de främmande diplomaterna, hvilka han tilltalade på deras eget språk så lätt och ledigt, som om det varit hans eget modersmål. Man uttömde sig i gissningar om hvem den okände kunde vara, och för att ännu mer stegra nyfikenheten, utgaf A. kort därefter ett poem kalladt Den okände masken. Otaliga äro för öfrigt de historier, till hvilka hans infall gifvit upphof. Som politiker visade A. en anpasslighet efter vindriktningarna, som under den senare frihetstiden ej hörde till ovanligheterna.

Död d. 12 maj 1771.

Gift med Ebba Kristina Humble.


The above contents can be inspected in scanned images: I:40

For more information about this person, see Project Runeberg's Nordic Authors.

Project Runeberg, Mon Mar 24 00:35:11 1997 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/sbh/annersda.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free