- Project Runeberg -  Berättelser ur svenska historien / Tredje bandet. Gustaf Wasa och hans söner /
386

(1885-1886) [MARC] Author: Carl Georg Starbäck, Per Olof Bäckström
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Försvaret af Reval

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has been proofread at least once. (diff) (history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång. (skillnad) (historik)


De trenne slotten, som konung Fredrik i Danmark fått i sitt våld, fick han emellertid icke länge behålla. Strax på nyåret 1576 inbröt åter en stor rysk här och tog så väl dessa slott som allt hvad Sverige egde, så att till slut endast Reval var svenskt. De plundrade och framforo med sin vanliga vildhet och visade sig flera gånger framför Reval, dock utan att ännu synas vilja belägra denna stad. Derom blef man först viss frampå hösten. Gamle Henrik Horn och hans son Carl förde nu befälet i Reval, och de gjorde, oaktadt en mängd svårigheter yppade sig, allt hvad man af sådana män kunde vänta till stadens försvar. Men det blef en ovanligt stormig höst det året, så att många kyrkotorn blåste omkull och bålverken i Revals hamn blefvo sönderslagna. Flera fartyg, som skulle från Sverige öfverföra lifs- och krigsförnödenheter, förgingos, och man vågade till slut icke gifva sig ut till sjös. I Finland stodo 2,000 man och i Lybeck 120 hakeskyttar färdiga att öfvergå, men hvarken de ena eller de andra vågade sig ut. De häftiga höststormarne följdes af en sträng vinter, så att Hornarne och Revalsboarne voro helt och hållet öfverlemnade åt sig sjelfva.

Så ingick året 1577, och just som man hvarje dag väntade sig få se fienden komma antågande, lemnade tvänne af borgarena staden och gingo öfver till fienden, berättande det släta tillståndet i staden. Tidigt på morgonen den 23 Januari fick man från slottsmurarne se fienden komma dragande öfver de stora snöfälten. Han var 50,000 man stark och anfördes af Feodor Mustislavski, som hade vid sin sida Ivan Kolzoff, den bäste krigsman i Ryssland, enligt hvad det sades. Han skall också hafva lofvat czaren att denna gång intaga Reval eller ock sätta lifvet till. Ryssarne började genast uppkasta skansar rundtomkring staden, på hvilka de planterade sina ovanligt stora kanoner och fältslangor. Den 27 Januari började skjutningen, som sedan fortsattes genom natt och dag.

Men vill man se, huru det ser ut inom en belägrad stad, hvars försvar ledes af män med tro och heder, så må man här lära känna de båda Hornarne. Allt hvad som hörde till fästningsverken var satt i det bästa skick och munförråd anskaffadt i tillräcklig mängd äfven för de många bönder, hvilka från landet tagit sin tillflykt till staden. Af de nämnda bönderna bildades ock en särskild härafdelning under anförande af en Ivo Skenkenberg, son af en borgare i staden. Som man mest af allt hade att frukta för fiendens försök att med fyrbollar skjuta eld på staden, så befaltes, att alla brännbara ämnen, såsom hö, halm och ved, skulle nedföras i källare eller andra säkra förvaringsrum och i hvarje hus skulle finnas fylda vattenkar och pålitlig vakt, äfvensom ett pris utfästes för hvarje fyrboll, som öfverlemnades till befälhafvaren.

Genom dessa anstalter och ännu mer genom det föredöme af mod och vaksamhet, som båda Hornarne utvecklade, tändes i hvarje barm det lifligaste begär att uppbjuda alla krafter till stadens försvar. Både fader och son voro med öfver allt och höllo den strängaste tillsyn,

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Mon Dec 11 23:43:24 2023 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/sverhist/3/0398.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free