- Project Runeberg -  Svensk Läraretidning / 48:e årg. 1929 /
7

(1891-1933)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Sidor ...

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has never been proofread. / Denna sida har aldrig korrekturlästs.

Nr l

SVENSK LÄRARETIDNING.

Frö, en del sättpotatis - den större mängden sättpotatis har jag lämnat ut som lån på våren samt fått igen på hösten - diverse plantor samt en del gödsel har bekostats av barnens gemensamma klasskassa. Den huvudsakliga gödslingen har bestritts av skoldistriktet, som varje ar låtit tillföra trädgården 11/2 stort lass ladugårdsgödsel samt dessutom vid något tillfälle litet konstgödning. Likaledes skedde plöjningen vid den första potatissättningen på skoldistriktets bekostnad.

Trädgården har skötts som gemen-samhetsbruk. Avkastningen har försålts, och behållningen har influtit i den gemensamma klasskassan.

Sommarrensningen, den stora svårigheten att bemästra vid all skolträdgårdsskötsel, ha vi löst på följande sätt:

Vid vårterminernas slut ha vi gemensamt, barnen och jag, gjort upp en förteckning över samtliga barnen i klassen, begynnande med dem, som bo närmast skolan, samt därefter de därnäst närmast boende i tur och ordning.

När en sommarrensning skolat ske, har jag kvällen förut låtit sända bud till de närmast boende barnen, varefter dessa i sin tur underrättat sina närmaste kamrater i enlighet med nämnda förteckning, tills alla fått bud: alltså ett slags budkavlesystem.

Ifall något barn av någon särskild orsak: bortresa, arbete i hemmet, sjukdom o. s. v. icke kunnat utföra sin rensningsplikt i den gemensamma trädgården, här det fått göra sin skyldighet genom att för varje gång betala 25 öre till den gemensamma klasskassan.

Detta system har fungerat oklanderligt. Alla barnen ha känt sin skyldighet mot det gemensamma hela och ganska villigt gjort sin plikt samt icke uteblivit utan giltiga skäl.

När skörden på hösten blivit färdig, ha barnen i sina hem fått fråga, om man där velat köpa av trädgårdens alster, och detta har i de flesta fall varit förhållandet. Vid ett och annat enstaka tillfälle har dock något salts till någon affär. ,

Då alla beställningarna ingått, har skörden vägts i sär, och var och en har forslat hem sin del. Pengarna för skörden ha sedan insatts på klassens bankbok.

Det, som mognat under sommaren, ha ett par barn mot särskild provision fått försälja.

Varje barn i klassen har fört en liten kassabok, och i denna har bi. a. alla inkomster och utgifter, som rört trädgården, införts. Denna bokföring har givetvis utgjort en sida av skolans räkne-undervisning.

I Jag har också försökt beträffande de övriga skolämnena att förbinda trädgårdsskötseln med dessa. Men då dessa försök hittills legat blott på experiment-stjadiet, omnämnas de här endast i för-bigåeijde.

fUnder den 4-årsperiod, som min skol-

trädgårdsskötsel pågått enligt ovan beskrivna plan, ha inkomster och utgifter balanserat på följande satt:

Inkomster:

Potatis ............ 1,098 kg. Kr.

Vitkål ............ 84

Kålrötter ......... 120

Bödbetor......... 48

Morötter......... 27

Vita gurkor ...... 32

Gröna » ...... 7

Ärter............... 88 l

Jordärtskockor ... 24

Jordgubbar ...... 16

Hallon ............ 32

Vinbär ............ 11

Rabarber, dill. sallad, persilja, Palsternackor m. m. ......

105: 56 12:13 16:35 11:86

5:91 22:62

1:05 21:77

2:35 11: - 13:40

1:45

3:68

Kr. 229: 02 Utgifter:

Sättpotatis........................ Kr. 4:54

Plöjning ocb grävning......... 9:50

Gödsel.............................. 5:89

Jordgubbplantor.................. 2: 67

Kålrots- och kålplantor ...... 1:30

Frö................................. 4:60

Försäljningsprovision m. m. 4:80

Behållning »

33:20 196: 82

Kr. 229:02

Till ovanstående räkenskapssammandrag bör fogas ett par upplysningar:

Efter första årets potatisskörd höst-plöjdes trädgårdslandet, och bekostades detta av den, gemensamma klasskassan.

Sedan barnen i våras efter genomgången 6:e klass lämnat skolan, kunde de flesta på grund av arbeten i sina hem icke såsom de närmast föregående* åren verkställa höstgrävningen, utan måste denna betalas ur den gemensamma klasskassan. Barnen i den nytillträ-dande 3: e klassen voro givetvis för små för att kunna utföra grävningen.

Det kanske slutligen bör tilläggas, att de genom skolträdgårdsskötseln förtjänade pengarna tillsamman med på annat sätt av barnen gemensamt hopbring-ade medel användes att finansiera en skolresa till Jämtland efter avgången

från skolan.

*



Fördelen av en skolträdgårdsskötsel anordnad på nu beskrivna sätt vill jag sammanfatta sålunda:

1) Barnen få själva helt och hållet skörda frukten av sitt arbete, vilket aldrig blir fallet, då t. ex. lärarens tjänstträdgård ar platsen för barnens undervisning i praktisk trädgårdskötsel, ett förhållande som ju inte ar alldeles ovanligt.

Barnen ha också med synnerligt stort intresse deltagit i denna undervisning och glatt sig åt det varje ar regelbundet återkommande skörderesultatet.

2) Denna form för skolträdgårdsskötsel ar särskilt lämplig, då det gäller att hos barnen grundlägga och befästa de samhälleliga dygder: flit, ärlighet, redbarhet, ansvar, hjälpsamhet m. fi., som de behöva äga för att i sitt framtida liv bli goda samfundsmedlemmar. De få praktiskt lära sig exempelvis vid sommar-

rensningen, huru det helas väl ar beroende av den enskildes insats ävensom huru flit, omsorg och noggrannhet i skötseln av den gemensamma tillhörigheten givit dem lön för mödan. Skolträdgården ar en mycket god plats för social fostran.

3) Skolträdgårdsskötseln anordnad på nu beskrivna sätt ar en förbindelselänk till gott samförstånd mellan skolan och hemmet.

Hemmen ha under hela tiden med förståelse och intresse följt vart arbete och genom att köpa trädgårdens alster välvilligt understött detsamma.

4) Denna form för skolträdgårdsskötsel visar barnen bättre an den gängse formen med en särskild liten trädgårdssäng för varje barn, dels huru en liten enkel hushållsträdgård vid ett välordnat hem bör skötas, dels att trädgårdsskötseln ekonomiskt sett bär sig; sålunda därjämte vederläggande den mycket vanliga uppfattningen, att om skoldistriktet t. ex. icke bekostar all gödslingen, går det ej att driva någon riktig skolträdgårdsskötseL

Jag erinrar mig i detta sammanhang en lärare i Schweiz, vilken jag under en studieresa för några ar sedan därstädes besökte. Han sade sig absolut vägra att ta emot någon gödsel till sin skolträdgård på skolkassans bekostnad för att riktigt påtagligt kunna bevisa för befolkningen i sin ort, att trädgårdsskötseln i folkskolan ratt bedriven ger valuta för arbetet.

Kanske hade han rätt.

Hjalmar Kihlberg.

Folkskolans behov av lärarkrafter.
Det överskott av utbildade folkskollärare och -lärarinnor, som plötsligt uppstod och under de senaste tre, fyra åren rått, har förorsakat mycket bekymmer. Man har från olika håll yrkat på minskning av produktionen. Skolöverstyrelsen har från ar till ar följt utvecklingen och har efter någon tvekan nu föreslagit nedläggandet av ett enkelseminarium och användning för annat ändamål av ett halvt dubbelseminarium. Beräkningen av tillgång och efterfrågan inom detta fält har varit synnerligen svår; okända faktorer ha kullkastat de gjorda beräkningarna an åt det ena, an åt det andra hållet. Då en viktig omständighet, sa vitt jag vet, synes ha hittills blivit fullständigt förbisedd, må det tillåtas undertecknad att påpeka den.
Behovet alstras av två huvudfaktorer : avgång ur tjänsten och upprättandet av nya tjänster. Med den utveckling vårt samhälle genomgått under den senaste mansåldern har den senare faktorn blivit av övervägande betydelse. Den lavinartade tillväxten av nya skolavdelningar vållade omkring ar 1920 en Lärarbrist på flera tusen. Sena-

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Tue Dec 12 00:48:52 2023 (aronsson) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/svlartid/1929/0007.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free