- Project Runeberg -  About Project Runeberg /
April 2011 Front Page

Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Like | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Project Runeberg's front page section for April 2011:
Jan Myrdal, porträtt
Jan Myrdal, 2007
foto: GAD (CC-BY-SA)

Jan Myrdals böcker får kopieras fritt

      Följande är inte ett aprilskämt.

Författaren Jan Myrdal (född 1927, se även vår författarpresentation samt Wikipedia) har släppt sina böcker fria. De får nu kopieras av vem som helst.

Normalt inträffar detta när en författare har varit död i 70 år, vilket är förklaringen till att Projekt Runeberg mest innehåller verk av äldre författare, som August Strindberg och Selma Lagerlöf. Men Jan Myrdal är inte död, utan högst levande. Upphovsrättslagen ger författaren rätt att bestämma över sitt eget verk, och Jan Myrdal har bestämt att nu ska alla ha rätten att ta del av hans verk.

På det viset tar han oss med på en resa i tidsmaskin mer än 70 år in i framtiden, till den tid då hans böcker är fria.

Projekt Runeberg har hittills scannat in fem av hans böcker. Nu behöver vi din hjälp med att korrekturläsa den inscannade texten. Men detta är ju bara en början. Fler titlar är på väg. Vilken är din favorit bland Jan Myrdals böcker? Kan du hjälpa oss att digitalisera den? Hör av dig till Projekt Runeberg på adress redaktion@runeberg.org

Vi hade hoppats att även få med någon bok av Jan Myrdals föräldrar Alva och Gunnar i det här frisläppandet. De var ju moderna för sin tid, men kanske inte lika händiga med tidsmaskiner som Meccano-pojken Jan. Det som bromsar dem är den byråkratiska långsamheten i Stockholms stads kulturnämnd, som förvaltar deras upphovsrätt.

Uppdatering 14 april: Den politiska ledningen i Stockholms stad har nu uppmanat kulturnämnden att Creative Commons-licensiera samtliga verk av Alva och Gunnar Myrdal. Den 20 maj ska nämnden sammanträda och besluta vilken CC-licens det blir.

Av nu levande författare finns sedan tidigare bland annat Hans-Eric Hellbergs Kram i Projekt Runebergs samlingar.

Summary in English

Swedish author Jan Myrdal (born 1927, see Wikipedia) has decided to allow the free copying of all of his books. Initially, Project Runeberg has scanned five of them. These are in Swedish.


Project Runeberg, Thu Dec 20 03:34:58 2012 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
http://runeberg.org/admin/201104-front.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free