- Project Runeberg - Nordic Authors /
Ester Blenda Nordström

<< Previous | Search for Nordic Authors | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Nordström, Ester Blenda (1891–1948), writer, Sweden.

Links

Ester Blenda Nordström, 1891-1948

Ester startade sin karriär Dagens Nyheter. Hon skrev sportreferat från den kvinnliga sportvärlden, och hon var en mycket omtyckt medarbetare. 1912 bytte hon arbetsplats till Svenska Dagbladet. I maj 1914 fick hon semester. Och efter den semestern förändrades mycket. Hon bestämde sig föra att söka jobb som piga under falskt namn för att få reda på hur det egentligen var för pigorna och drängarna.

Hon arbetade under ett par veckor, och när hon således återvände till sitt arbete blev hon inkallad av redaktionssekreteraren för att, i vanlig ordning, tala om hur hennes semester varit.

Redaktionssekreteraren finner hennes upplevelser väldigt intressanta, och den 23-årige Elsa får, förutom en extra semester månad, sitt livs genombrott genom en artikelserie om de anställdas vardag på bondgården.

I juni publiceras den första artikeln om hur hårt pigor och drängar arbetade mot dålig lön, medan bonden mest låg på soffan och drack kaffe och vodka. Många artiklar blev till slut en bok, som fick fin kritik och som lästes av många. Naturligtvis kunde inte husbonden tolerera detta, utan lät skriva en motbok. Denna motbok togs dock inte emot lika väl.

Många Resor

Så följde många resor, reportage och många ord blev skrivna. Hon hade många tjänster på sidan av Svenska Dagbladet, men hon gjorde det alltid för att delge sina upplevelser till det svenska folket.

Hon reste till Lappland och samerna för att lära sig deras språk, seder och vanor. Om detta äventyr utgav hon en bok, "Kåtornas Folk".

Hon lärde sig finska för att kunna studera folket i Övertorneå (huvudsakligen immigranter, s.k. Finlandssvenskar), och anställdes tom. som lärarinna av domkapitlet i Luleå, för att få mer information till boken.

Hon utgav sig aldrig för att vara någon annan än den hon var igen, och överallt blev hon accepterad. I alla fall av minoriteter, som kvinnor och barn. Männen var ett annat kapitel.

Personen Blenda

Om personen Blenda kan nog sägas att hon var barn hela sitt liv. Men hon var också mycket ensam. Hon gifte sig med en vän, men efter 10 år i en liten by utomlands med denne man återvände hon ensam till Stockholm. Samma år, 1929, fick hon äktenskapet upplöst. Hon levde 7 år i Sörmland och skrev två skönlitterära böcker. Hon glömdes mer eller mindre bort, och när hon återvände till Stockholm 1936 fick hon en hjärnblödning. Hennes bror och dennes familj tog hand om henne. Den 15 okt 1948 dog så Ester Blenda Nordström.

Som så många andra stora personer blev hon ihågkommen, och än idag talar man om en kvinna som Förändrade Världen.

Källor
Tio reportage som förändrade Sverige, Ordfront

Ewelina Edenbrink 00119011
Mediekunskap
Laboration A:A

Find other Nordic Authors named Nordström, others born in 1891 or deceased in 1948.
Look for more information in Bibsys, Det Kgl. Bibliotek, Google (search, book search), Hathi Trust, Internet Archive, Libris, Nasjonalbiblioteket (bøker, tidsskrifter), Project Gutenberg, Yahoo.


Project Runeberg, 2020-01-08 18:20 (aronsson) << Previous Next >>
http://runeberg.org/authors/nordsest.html

Valid HTML 4.0!