- Project Runeberg -  Köldens barn /
141

(1918) [MARC] Author: Jack London Translator: Ernst Lundquist
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (JPEG) - On this page / på denna sida - VIII. Ligouns död

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has never been proofread. / Denna sida har aldrig korrekturlästs.

gav Iyigoun mig en vink att stödja honom med min ungdom så att han kunde gå. Och han skrattade ett föraktfullt skratt midt i ansiktet på Opitsah, Kniven. Och han sköt Opitsah åt sidan, som man skjuter ur vägen en lågt nedhängande gren och går vidare.

Och jag visste och förstod, ty det var endast en skam att döda Opitsah inför ett tjog större hövdingar. Jag kom ihåg lyagen och visste att Iyigoun hade i sinnet att döda efter lyagen. Och vem fanns där näst honom i rang om inte Niblack? Och mot Niblack gick han, stödd på min arm. Och vid hans andra arm hakade Opitsah sig fast, för obetydlig för att med sitt blod fläcka en så stor mans händer. Och ehuru Opitsahs kniv gjorde det ena hugget efter det andra i denna arm, låtsade Iyigoun ej om det, förvred icke en min. På det sättet gingo vi tre över rummet, medan Niblack satt där insvept i sin filt och rädd för vårt annalkande.

Och nu lågade gammalt hat upp och glömda oförrätter vaknade till liv. Iyamuk, en kake, hade fått en bror dränkt i Stickeenstammens farliga farvatten, och Stickeens hade ej betalat med filtar för sitt dåliga farvatten, som bruket var. Iyamuk stötte därför sin långa kniv rätt i hjärtat på Klok-Kutz, Stickeen, hövdingen. Och Katchahook påminde sig en Naas-flodfolkets tvist med Tongas norr om Dixon, och han dödade Tongashövdingen med en pistol som gjorde stort buller. Och blodtörst grep alla männen som sutto där i kretsen, och hövding slog hövding eller blev slagen, allt efter som det föll sig. De stucko och sköto också efter Iyigoun, ty vem som dödade honom vann stor ära och hade utfört ett oförgätligt dåd. Och de voro omkring honom som vargar kring en älg, men de

141

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Sun Dec 10 13:05:08 2023 (aronsson) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/koldenbarn/0145.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free