- Project Runeberg -  Svenskt biografiskt handlexikon /
2. De Geer, Louis, d.y.

(1906) Author: Herman Hofberg, Frithiof Heurlin, Viktor Millqvist, Olof Rubenson - Tema: Reference, Biography and Genealogy
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

2. De Geer, Louis, d.y.,

patriot. Född i Amsterdam d. 24 juni 1622; den föregåendes son.

Louis De G. d. y., herre till Rhynhusen, Nyvaal, Finspång, Ringstaholm och Fossala, ingick 1645 i svensk tjänst som öfverste för ett i Holland åt drottning Kristina värfvadt regemente och var den första, som på fullt allvar öfverflyttade till Sverige och här fortplantade ätten. Under Carl XI:s krig med Danmark uppsatte han på egen bekostnad ett kyrassier-regemente af åttahundra man, med hvilket han 1676 infann sig vid mönstringen på Eneby slätt utanför Norrköping. Konungen, betagen vid åsynen af den rikt utrustade truppen, red flera gånger omkring densamma och stannade slutligen framför anföraren, i det han sade till de kringstående: »Här sen I den holländske Ludvig med det svenska hjärtat», hvarpå han halfhögt tillade till De G., som hade tio handhästar, alla blänkande i lysande munderingar: »Den här truppen lärer komma att kosta oss dyrt».

De G. sänkte sin värja vördsamt för konungen och utbad sig den nåden att få göra hans m:t en skänk af det obetydliga regementet.

De Geerska kyrassier-regementet deltog sedan i danska kriget, men De G., hvilken önskat att som öfverste själf få föra det mot fienden, utnämndes i stället till assessor i bergskollegium 1677.

Oaktadt hans frikostighet blefvo en del af hans egendomar vid reduktionen indragna till kronan. Det var till och med ifrågasatt att återtaga Finspång med den af De G. uppförda slottslika åbyggnaden, då Carl XI ändtligen erinrade sig faderns och sonens förtjänster och lät godset förblifva i släktens händer. Död på Finspång d. 22 dec. 1695.

Gift 1654 med Jeanna Parmentier (från Holland).


The above contents can be inspected in scanned images: I:225

For more information about this person, see Project Runeberg's Nordic Authors.

Project Runeberg, Mon Sep 9 08:34:39 2002 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
http://runeberg.org/sbh/degeerl2.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free