- Project Runeberg -  Svensk Läraretidning / 43:e årg. 1924 /
747

(1891-1933)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Sidor ...

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has never been proofread. / Denna sida har aldrig korrekturlästs.

Nr 38

SVENSK LÄRARETIDNING.

747

dessa barn under de 4 veckorna inställde sig i förhållande till varandra och bildade en gemenskap ar av stort intresse.

Slutligen må nämnas de båda böckerna: »Erlebnisse mit Eltern, Ernstes und Heiteres aus meinem Schulmeister-tagebuche», varur ett utdrag nyligen publicerats i denna tidning (»Var sträng!»), samt »Lustige Leutchen». Den sistnämnda kan visserligen ej räknas till pedagogisk litteratur med sitt till förströelseläsning ägnade innehåll, men med sina dråpliga, med glänsande humor berättade historier från författarens seminarie- och lä-rartid ar den väl värd att läsas.

Nästa Miinchbok kommer ut nästa jul under titeln: »Erziehung zu gutem Stil».

Priset på varje bok ar 2 Goldmark. De kunna rekvireras direkt från förlaget: Diirr’sche Buchhandlung, Querstrasse

14, Leipzig.

Ivar Thorén.

John Ekström död.

Den 8 september avled i huvudstaden utan föregående sjukdom den kände teckningsläraren John Ekström. Hr E. hade på e. m. samma dag varit sysselsatt med ordnandet av en teckningsutställning i svenska skolmuseet. Då han efter slutat värv för dagen skulle begiva sig hem, träffades han helt plötsligt av ett slaganfall och segnade ned död.

Med John Ekström bortgick en synnerligen kunnig, skicklig och intresserad lärare och en vänsäll man. Ehuru läroverkslärare var han med hela sitt hjärta fästad vid folkskolan och dennas lärarkår. Sin fackliga duglighet gjorde han fruktbärande icke blott inom de läroanstalter, vid vilka han kom att bli fästad, utan även i vida kretsar därutanför. Sa har han, som bekant, under en lång följd av ar - ända sedan nyåret 1907 och sedermera alltfort - varit anlitad som ledare av de teckningskurser, som genom centralstyrelsen för S. A. F. kommit till stånd i olika

Teckningskursen i Stockholm.

Då S. A. F. icke planerade för någon teckningskurs innevarande sommar, blev artisten John Ekström - ledaren av S. A. F:s många teckningskurser - av norrlänningar ombedd att på egen risk anordna en sådan. Villig, som han alltid ar, att låta sina krafter komma folkskolans sak till godo, åtog han sig detta, om åtminstone 10 deltagare anmälde sig. Detta var det högsta antal man inom sakkunniga kretsar ansåg sig kunna hoppas på till en sa pass dyrbar kurs. Deltagarna i denna hade ju ej blott att som andra bekosta sig själva bostad och vivre i Stockholm under 3 veckor utan därjämte även att bära omkostnaderna för själva kursen, varför deras utgifter bleve avsevärt högre, an vad fallet brukar vara vid lärarnas fortbildningskurser.

Emellertid anmälde sig 15 lärare och lärarinnor till kursen - ett bevis för att teckningskurserna alltfort omfattas med intresse och äro av behovet påkallade och på samma gång en maning till S. A. F. att snarast möjligt återupptaga dem på sitt sommarprogram l

Kursen, som pågått i Engelbrekts folkskola, har letts av herr Ekström som vanligt med intresse och insiktsfullhet. Deltagarna äro belåtna med sin kurs och önska, att det må vara ledaren förunnat att länge ännu få fortsätta den verksamhet, för vilken han ar sa väl skickad, den att sprida skönhetsglädje i former och färger ut till barndomsskolorna runt om i Sveriges bygder!

H. S.

delar av vårt land. Hans stora erfarenhet och hänförelse för sin uppgift ha därigenom kommit att i vidsträckt mån verka befruktande till folkskolans båtnad. Erkännanden i sådan riktning hava ock i rikt mått kommit honom till del, särskilt vid avslutningen av de av honom ledda teckningskurserna. Sin sista kurs av detta slag höll han, som synes å annat ställe i dagens nummer, innevarande sommar. Den önskan, som kursdeltagarna vid kursens avslutande uttalat, kan tyvärr icke nu gå i uppfyllelse.

Med skäl kan man påstå, att det ar en betydelsefull pedagogisk gärning, som E. i förenämnda hänseende utfört, en gärning, som förtjänar att tacksamt minnas av alla, som haft intresse och gagn av densamma.

Även på ett annat område utförde John Ekström en beaktansvärd kulturgärning, vilken emellertid icke torde vara sa allmänt känd. Förutom åt sin egentliga lärarverksamhet men likväl i många fall i anslutning till densamma, ägnade han sig nämligen därjämte åt ett livslångt intresserat forskar- och sam-lararbete, som gjorde honom till ska-

paren av ett bibliotek och ett museum av enastående pedagogiskt och kulturhistoriskt varde, innehållande bi. a. förträffliga unika samlingar rörande den elementära tecknings- och skrivunder-visningen. Farhågor för att denna skapelse i en framtid möjligen skulle komma att spolieras förorsakade honom ofta under senare tiden stora bekymmer. Mer an en gång uttalade han för vänner och intresserade den önskan, att hans samlingar icke måtte komma att splittras och skingras utan hela och fullständiga bevaras åt eftervärlden. Med hänsyn till samlingarnas otvivelaktiga värde må man hoppas, att denna önskan måtte gå i uppfyllelse. Det bleve då på samma gång ett gott medel att hugfästa John Ekströms minne. Sveriges allmänna folkskollärarförening synes hava en viss förpliktelse i berörda avseende.

John ’ Ekström var född i Stockholm ar 1858. Efter att ha. genomgått Katarina folkskola vann han ar 1872 vid fyllda 14 ar inträde i Akademien för de fria konsterna, där han studerade i sex ar. Kursen för teckningslärare genomgick han ar 1878. Åren 1877-1888 var han ritlärare vid Klara folk-

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Tue Dec 12 00:46:58 2023 (aronsson) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/svlartid/1924/0755.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free