- Project Runeberg -  Svensk Läraretidning / 47:e årg. 1928 /
88

(1891-1933)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Sidor ...

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has never been proofread. / Denna sida har aldrig korrekturlästs.

88

SVENSK LÄRARETIDNING.

Nr 5

skåp och materiell, om annan kroppsvård an den medelst rörelser samt om övningarnas avpaissning for olika åldrar. Förf. har ju här gjort betydande insatser; särskilt har hon rent av skapat en småbarnsgymnastik; for en tjugo ar sedan fanns icke någon dylik. Yttermera följer ingående diskussion av och angivande av normer for uppgörande av övningsprogram och schema for dylika samt likaledes ingående behandling av de krav, som måste ställas på en god gymnastiklektion.

Boken avslutas med ett kapitel »om de allmänbildande kroppsövningarnas praktiska tillämpning». Det ar ett helt kort kapitel, och där meddelas blott några få exempel, egentligen for skolans bruk, på god arbets- och viloteknik. Men jag skulle mycket missta mig, om inte förf. hade åtskilliga fler exempel på lager; och. synnerligen värdefullt skulle det vara, om tid och krafter tillläte henne att vara många, många människor, tillhörande olika arbetskategro-rier, behjälplig med rad och vinkar angående bästa sättet for dem att ordna deras speciella rörelse- och viloteknik. Ty trevnad och arbetsduglighet bero i ofantligt hög grad på i vad man man besitter förmåga att tillämpa en god sådan.

Arbetet ar rikt illustrerat (179 figurer). Med undantag av de 17 figurer, som tillhöra den historiska överblicken och som äro lånade från skilda hall, äro, efter vad jag har mig bekant, samtliga figurer gjorda efter originalfotografier och originalteckningar utvalda ur ett rikt material. De äro ock i hög grad belysande och instruktiva.

Hela den lilla (330 sidor liten- oktav) men sa synnerligen innehållsrika boken vittnar om förf: s stora beläsenhet och forskarsinne, om hennes eminenta observationsförmåga, hennes ihärdighet att lägga iakttagelse till iakttagelse och att tillgodogöra sig egna och andras erfarenheter vid strävandet att söka lösa ett problem. Den vittnar ock om hennes egenskap av god pedagog och om hennes stora kärlek till barn. Jag lyckönskar den lärargeneratioii, som far ta emot denna i sitt slag enastående handledning, och de framtida generationer, som redan från början av sin verksamhet kunna få därur hämta inspiration, vetande och råd.

Karolina Wide r st rom.

ord.

Nytt i bokhandeln.

Bokförlaget Natur och Kultur:

Naturens liv i ord och bild. Strövtåg och upptäckter inom Nordens växt- och djurvärld. Haft. 5. l kr. 50 öre.

Länder och folk i ord och bild. Haft. 11.

Svenska andelsförlaget:

Dike och Eros. Människor och makter i forntidens Aten av Sven Lönborg. - Första delen: Staden. - Statsmannen. - Diktaren. 7 kr. - Andra delen: Den vise. 7 kr.

Hugo Gebers förlag:

Vetenslcapen och livet. Nr 1. Kr. 1:25*

Följande artikel, som inkom till Sv. Ltg i mitten av december, kunde på grund av bristande utrymme icke genast intagas. Då förf. sedan offentliggjorde den i F. T. 1928 nr l, har det ansetts lämpligt, att hr J. Bexell finge tillfälle att besvara den på samma gång den inflyter i Sv. Ltg.

»Anarki inom S. A. F.»

Under ovanstående rubrik har hr Joh:s Bexell i nr 48 av S’v. Ltg besvarat en av de frågor, som undertecknad för någon tid sedan ställde i samma tidning till märket »Nemo» med anledning av denne författares beskyllningar mot Sveriges folkskollärarförbund. Det ar »Nemo®» påstående, att förbundet »förstört kyrkomusikeiisrågan» som hr B. sökt styrka riktigheten av.

De, som last hr Bexells inlägg, ha diäri bi. a. fått veta,

att förbundet i klocka rif r agan arbetat emot en enhällig organistlkårs mening (obs. uttrycket: »vi organister - - ») ;

att ’de, soim arbetat på att landets organister skulle få en betydande lömförhöjning, ifrån Folkskollärarnas Tidnings sida förklarats vara principiella motståndare till förbundet och dess strävanden;

.att förbundet gjort sitt bästa för att förhindra ;en välbehövlig lönfötrbättring för en speciell grupp landsbygdslärare ;

att förbundet lyckats förhindra antagandet av ett förslag, enligt vilket minimilönerna for organister skulle blivit 1,200 kr. och 800 kr., beroende på vederbörandes kompetens o. s. v.

Då hr Bexell iföirutsätter, att alla skola kanna till eller borde känna till dessa förhållanden, sådana de av honom framställas, sa innebär detta utan tvivel en överskattning av verkningarna av den propaganda, som bedrivits mot Sveriges folkskollärarförbund. Men å andra sidan tyda hr B:s uppgifter, vilka tydligen äro framförda i god tro, på att agitationen mot förbundet burit ifrukt på sina håll. Det torde därför behöva klargöras, att hr B : s framställning väsentligt avviker från vad som i frågan verkligen passerat.

Vad först beträffar uppgiften, att »vi organister Ingenting högre önskade an att nämnda lagförslag skulle antagas av kyrkomötet och riksdagen», ger denna en sa skev bild av verkliga förhållandet, som gärna ar möjligt. Som torde vara känt, verkställde förbundet i början av 1921 en omröstning om nämnda lagförslag bland landets samtliga folkskollärare-organister. Resultatet av omröstningen återfinnes i nr 8 av Folkskollärarnas Tidning för 1921. Av detsamma framgår, att 1,087 av dessa befattningshavare, vilka då utgjorde 1,790, deltagit d omröstningen. Av de röstande ansågo 869 eller era 80 procent, »att den på § 27 i ifolkskolstadgan grundade tvångsföreningen av skol- och kyrkotjänst bör avskaffas». "Icke mindre an 83 procent av de röstande ansågo, att de i utsikt ställda lönbe-lo pipen icke voro tillf redsställande, och för framställning till riksdagen i enlighet med denna uppfattning röstade 75 procent.

Som framgår av ovanstående underkände organisterna själva den ’princip, som låg till grund för lagförslaget, nämligen tvångsförening av tjänsterna. Det var också denna princip, som (förbundet vande sig emot.

Då hr B. -framställt saken sa, som om förbundet principiellt stått emot dem, som arbetat ’for högre lon åt organisterna, och påstår, att förbundet gjort sitt bästa för att förhindra en lömförhöjning för desamma, ar denna framställning sa befängd, att det torde vara onödigt att beriktiga densamma.

Slutligen må understrykas, att de belopp, 1,200 kr. och 800 kr., som av hr B. uppgives skolat ha blivit minimilöner, om lagförslaget rörande kantoner hade gått igenom, inga-

lunda blivit de lägsta, som kunnat komma i fråga. Kyrkomötets förslag till tjänstgö-ringsreglemente innehöll bestämmelser, som medgåvo avsevärd nedsättning av dessa summor. I särskilda utskottets formulering av desamma hette det bi. a.: »En sådan nedsättning bör for att bliva av verklig betydelse kunna medgivas åtminstone ned till 400 kr. och, om befattningshavaren icke har att tjänstgöra varje son- och helgdag, kunna ske till an lägre belopp».

Till sist kan jag inte underlåta att citera det uttalande, som Göteborgs skolförening, Sveriges då största S. A. F.-krets med över 900 medlemmar ar 1924 enhälligt antog som svar på centralstyrelsens utsända frågor rörande kloekarf rågan: »Då såväl enligt nu gällande bestämmelser <som enligt lagförslag av ar 1920 tjänster tvångsförenas och någon Tätt for innehavaren av sådan tjänst att avsäga sig endera befattningen icke medgives, samt då det kan vara till folkskolans skada, att en sådan bestämmelse bibehålles, vill Göteborgs skolförening uttala sdg för upphävandet av all tvångsförening av folkskollärar-sarnt organist- eller kantorstjänster.»

Göteborg den 13 dec. 1927.

Viktor Fredriksson.

Med anledning av förestående inlaga av lir Viktor Fredriksson har hr J. Bexell nu anfört följande:
I fyra ätt-satser meddelar hr F. vad läsaren av mitt inlägg ’bi. a. ifatt veta. Den första av dessa satser lyder sa här: »att förbundet i kloökarfrågan arbetat emot en enhällig organistkårs mening (obs. uttrycket: Vi organister - -’).» Vad först beträffar uttrycket »en enhällig organistkårs mening», sa ar detta uttryck hr F: s och ej mitt. Då jag ju i min artikel påpekat, att F. F. ställde till med en omröstning, sa torde det val vara svart att förutsätta, att jag ej skulle kanna till resultatet av denna omröstning. Jag har således i min artikel icke kunnat tala om »en enhällig organistkårs mening», och läsaren av densamma skall också förgäves få leta efter ett dylikt uttryck.
Då jag i min framställning redogjorde for klockarfr agans utveckling, påpekade jag, att lagförslaget av den 6 mars 1920 visserligen hade sina brister, men att fördelarna av att få detta förslag upphöjt till lag voro sa stora, att vi organist er. ingenting högre önskade, an att nämnda lagförslag skulle antagas av kyrkomötet och riksdagen. Hr F. förklarar att dessa uppgifter »giva en sa skev bild av verkliga iförhållandet, som gärna ar möjligt» och anför såsom bevis härför resultatet av förbundets omröstning, men hr F. underlåter att nämna vad resultatet blev, då organisternas egen organisation anställde en omröstning för att utröna kårens ställning till lagtförslaget i fråga.
Centralstyrelsen for Sveriges allmänna organist- och kantorsförening fick först i februari 1921 kännedom om den av Folkskollärar-föribundet bland folkskollärare-organisterna anordnade omröstningen, vilken utgjorde ett led i förbundets kamp mot det omtalade lag-. förslaget.
Nämnda centralstyrelse utsände nu en skrivelse till Sveriges organister och kantorer med uppmaning att avgiva sin rost för eller emot »Kantorslagen». Redan den 26 mars hade röstsedlar inkommit från 1,102 organister. Av dessa hade 903 röstat for lagens antagande och 199 emot. Alltså hade c:a 82 procent a’v de röstande uttalat sig för kantor slagens antagande.
De slutsatser, som hr F. drager på grund av de av honom anförda omröstningssiffrorna, äro således fullkomligt oriktiga.
Det underliga har således inträffat, att Folkskollärarförbundets omröstning resulterat i att 80 procent av de röstande uttalat sig mot lagförslaget av 6 mars 1920, ’under det att Sveriges allmänna organist- och kantorsförenings omröstning gav det resultatet, att 82 procent av de röstande uttalade sig för

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Tue Dec 12 00:47:56 2023 (aronsson) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/svlartid/1928/0096.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free