- Project Runeberg -  Runornas talmystik och dess antika förebild /
177

(1927) [MARC] Author: Sigurd Agrell - Tema: Runic inscriptions
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Sidor ...

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has been proofread at least once. (diff) (history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång. (skillnad) (historik)

inkommet efter andra paradigmformer med ljudlagsenligt omljud i stammen). Skrivningen a för ǽ ’alltid’ har man förmodat på en brakteat från Overhornbæk (n:r 30, jfr Jóhannesson, Grammatik der urnordischen Runeninschriften, § 36, anm. 2). I fråga om de båda begynnelseraderna syns det mig tilltalande att med Axel Kock[1] läsa niu ’9’ och i resten av raden i båda fallen se ett sammansatt ord. Härigenom få vi en konstfullt allittererad strof:

niu hᴀborumʀ
niu hagestumʀ
hᴀþuwolᴀfʀ gᴀf (r)
hᴀriwolᴀfʀ e ᴀ(r).

Att ge en fullt övertygande tolkning av de båda orden hᴀborumʀ och hagestumʀ är jag visserligen icke i stånd till. Skall det föregående niu tolkas såsom betydande ’nio’, är tydligtvis det övriga sammansatta substantiv (kanske bildade såsom kenningar för tillfället i fråga), vilka parallellistiskt motsvara varandra i galdern. Dessa ords senare sammansättningsled kunna vi med större eller mindre sannolikhet bestämma: -borumʀ kan man lämpligen med v. Friesen[2] tolka såsom ’åt söner’ och -gestumʀ såsom ’åt gäster’. Första sammansättningsleden hᴀ(ha)- kan emellertid förstås på åtskilliga sätt, och detta gör en rekonstruktion av den ursprungliga meningen ytterst vansklig. Senurnordiskt hā- torde fonetiskt med Axel Kock kunna återföras på ett äldre *hanha- (om dylika kontraktioners kronologi jfr nedan). I detta fall låge det enligt min mening närmast till hands att däri se ett ortnamn (med ursprunglig betydelse ’träd’ eller ’skog’). Jag skulle dock såsom en preliminär konjektur vilja framställa en förmodan om, att hā- i detta fall skulle kunna vara uppkommet av ett äldre urnordiskt *hawa- med betydelse ’hög’ (jfr Hå- i Hå-tuna etc). Från en ej avlägsen senurnordisk språkperiod ha vi belägg på den fullt analoga kontraktionen *nawi- > nā- i nᴀseu (< *nawi-saiwi) på Eggjumstenen (jfr även kontraktionen -spā, i runskriften -sbᴀ, ur äldre *spahō på Björketorpstenen). Då det i detta fall utan tvivel är

[1] Jfr Arkiv f. nord. filol. 27, ny följd 23, s. 2 ff.
[2] Jfr a. a., s. 46; i anslutning till Herzberg, Glossar til Norges gamle Love, har v. Friesen närmast tänkt sig gestr i betydelse av ’hirdman’ (»medlem af det kongelige konstabelkorps»).

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Tue Dec 12 01:55:36 2023 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/talmystik/0187.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free