Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Häfte 9. Sept. 1933 - Anders Rosborg: Stockholms stads nya brandbåt "S:t Erik"
<< prev. page << föreg. sida << >> nästa sida >> next page >>
Below is the raw OCR text
from the above scanned image.
Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan.
Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!
This page has never been proofread. / Denna sida har aldrig korrekturlästs.
16 SEPT. 1933
SKEPPSBYGGNADSKONST
65
5ECTION /V-B
Fig. 3. "S:t Erik"s huvudmotor, en 330 ahk 4 cyl. 2-takt reversibel Atlas Diesel-motor.
gemensam smörjoljepump, byggd såsom kugghjulspump och driven från huvudaxeln medelst kugg-växlar. Samtidigt som smörjolja frampressas till lagren, tryckes oljan även upp i kolvarna, cirkulerar i dessa i spiralformade kanaler utefter kolvbottnens inre yta och åstadkommer därigenom kylning av kolvtoppen, varefter oljan genom ett i kolven fastsatt teleskoprör avledes till ett fast uppsamlingsrör, varifrån den medelst en andra oljepump återföres till smör j öl j eupp samlings tanken.
Igångsättningen åstadkommes medelst tryckluft, som insläppes i motorcylindrarna genom de med tryckluft styrda igångsättningsventilerna i cylinder-decklarna. Genom en särskild vid manöverplatsen anbragt pådragsventil påsläppes tryckluften dels till alla igångsättningsventilernas luftanslutningar, och dels till en av motorn driven rotationsslid, vilken har till uppgift att fördela tryckluft i tur och ordning till de olika igångsättningsventilernas tryckluftkolvar.
Cylindrarna. Cylinderdecklarna, som även måste vara vattenkylda, äro för undvikande av värmespänningar utförda i två delar, den inre eller själva locket, i vilket bränsle-, igångsättnings- och säkerhetsventilerna äro placerade, och den yttre manteln, som bildar vattenrummet och som dessutom fastklämmer det inre locket. Härigenom erhålles möjlighet för de
båda delarna att utvidga sig fritt och sålunda gå fria från risken av sprickbildningar vid ojämn uppvärmning.
Bränsleinmatningen. På grund av att bränslet endast genom direkt pumptryck, utan luftinblås-ning, inmatas i cylinderns förbränningsrum, erfordras för bränslets effektiva spridning ett mycket högt tryck, 250-300 kg/cm2, vårföre såväl bränslepump som ventiler måste vara utarbetade och även arbeta med stor precision. Pumparna drivas från vevaxeln medelst en kugg-växel, anordnad intill den närmast svänghjulet befintliga cylindern, och äro placerade på en hylla å cylinderstativet. Pumpaxeln roterar med samma varvtal som motoraxeln och för pumparna medelst kamskivor. För varje cylinder en pump. Denna har förutom de traditionella sug- och tryckventilerna ytterligare en ventil, regleringsventilen, som vid slutet av pumpens rörelse inåt så att säga kortsluter pumpen och därigenom begränsar den insprutade bränslemängden för varje slag. Tryckventilen består av två delar, själva ventilen och den i denna rörliga s. k. trycksänkaren, som har till uppgift att vid pumpslagets slut omedelbart sänka trycket i bränsleled-ningen mellan bränslepumpen och insprutningsven-tilen.
Avgasledningen. Motorns avgaser passera genom den vattenkylda avgasledningen och ljuddämparen ut till fria luften genom den åt sidan fällbara skorstenen. Propellern är av stålgjutgods, 3-bladig med 1,42 m diameter och 1,26 m stigning samt med 0,64 m2 utbredd bladarea. Propellern till- resp. frånkopplas den förlängda mellanaxeln medelst en friktionskoppling, system Hill, tillverkad av Eisenwerk Wtilfel, Hannover. Propellertrycket, vid full fart c:a 2400 kg, upptages av ett dubbelsidigt axialtryckslager, system Michell, med en effektiv tryckyta av tillsammans 120 cm2.
Pumparna och växeln. Vid sprutning går motor-
Fig. 4. Sektioner av växel med växelhus.
<< prev. page << föreg. sida << >> nästa sida >> next page >>