- Project Runeberg -  Teknisk Tidskrift / 1933. Skeppsbyggnadskonst /
70

(1871-1962)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Häfte 9. Sept. 1933 - Varv och verkstäder - Litteratur

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has never been proofread. / Denna sida har aldrig korrekturlästs.

70
TEKNISK TIDSKRIFT
16 SEPT. 1933
VARV OCH VERKSTÄDER
A.-b. Eriksbergs mek. verkstad, Göteborg, har erhållit kontrakt på byggandet av ett motorfartyg för Ångfartygs a.-b. Tirfing. Det nya skeppet är av samma typ som det föregående år till samma rederi levererade M/S "Vikingland" med vissa modifikationer. Sålunda äro längd och bredd något ökade och lastkapaciteten även större. Fartyget blir av shelterdäckstyp med elliptisk akter, ett större däckshus midskepps, halvback och fallande stäv. Huvuddimensioner:
Längd överallt ............... 363’ - 1%" = 110,82 m
mellan perp............ 345’ - O" .== 105,15 m
Största bredd ................. 48’ - 6" = 14,78 m
Mallat djup till shelterdäck ... 31’ - 6" = 9,60 m
" huvuddäck ... 22’ -6" = 6,857m
På 21’-5" djupgående beräknas fartyget lasta 4 700 ton.
Fartyget, vars arrangemang framgår av den reproducerade ritningen, bygges till högsta klass i Lloyd’s Register och erhåller fem lastrum, som betjänas av tio 5 tons bommar och en 25 tons bom för tyngre lyft på foEURkmasten. En tank för vegetabilolja och melass anordnas under maskinrummet. Eldsläckning i lastrum och mellandäck skall ske med kolsyra, som manövreras från motorrummet. Vinschar, ankarspel och styrmaskin bliva elektriskt drivna.
Det långa däckshuset på shelterdäck innehåller förutom inredning för maskin- och däcksbefäl, en avdelning för 12 passagerare, fördelade i 1-manshytter utom de två förligaste, som äro speciellt luxuöst inredda för två passagerare. I däckshusets förkant anordnas en större matsalong med plats för 20 personer. Från vestibulen akter om matsalongen leder en trappa upp till en rök- och sällskapssalong på båtdäck. Utanför röksalongen finnes ett inbyggt verandacafé. På kommandobryggan finnes förutom styrhytt, navigationshytt och radiohytt, kaptensinredning med skilda dag-och sovrum. Inredningen för manskapet arrangeras längst akter ut på mellandäck med 2-manshytter och tvättrum. Mässarna, styrmaskin, w. c. samt lamp- och färgrum inrymmas i ett däckshus akter ut på shelterdäck.
Propellermaskinen kommer att bestå av en 6-cylin-drig 2-takt dubbelverkande B. & W. dieselmotor med 450 mm cylinderdiam. och l 200 mm slaglängd, ut^eck-
lande 3 000 ahk vid 100 v./min. Farten är beräknad till 14 knop. I maskinrummet uppställas vidare 2-cylindriga 2-takt enkelverkande hjälpdieselmotorer om 100 ehk och 320 v./min., direktkopplade till var sin elektriska generator om 66 kW, avsedda att lämna kraft till hjälpmaskiner, vinschar, spel etc. Motorerna förses med kompressorer för startluft.
LITTERATUR
Svenska Kryssarklubbens årsskrift 1933. Stockholm. 381 sidor liten oktav, halvtannat hundratal figurer och ett par färgplanscher. Pris haft. kr. 10: -;. Bland mera tekniskt betonade artiklar märkas följande:
"Boj-, brygg- och båtprat", av med. dr H. ÖHNELL;
"Stormsegel och värmeledning å 120 kvm "Ebella’", av överingenjör FR. LJUNGSTRÖM;
"Utlottningsbäten 1932", av direktör S. GOLJE;
"Esmaralda", av ingenjör K. RAUTIO, vilken framlägger erfarenheterna om en 10 meters komb. motor- och segelbåt, byggd efter 1. pristagarens i Svenska Kryssarklubbens konstruktionstävling 1930, ingenjör J. LINDBLOMS ritningar;
"Om mätningsregler -för segeljaMer", av marindirektör T. HERLIN, den fullständigaste redogörelse för dylika mätningsregler, som publicerats på svenskt språk;
"Svenska Kryssarklubbens nionde konstruktionstävling", med prisnämndens protokoll och publicering av de prisbelönade förslagen. Tävlingen, som var internationell och lockat deltagare från 8 länder, gällde vid viss vindstyrka snabbaste segeljakt med 6,0 m mätningstal enligt klubbens regel. Första priset tilldelades ingenjör CARL A. ALBERG, U. S. A., andra priset ingenjör CARL THEISTE, Norge, varjämte ingenjörerna HANS BAADER, Argentina, och H. KROGER, Tyskland, erhöllo extrapris för sina konstruktioner.
"Utiottningståtarna 1933", med beskrivning och ritningar till "Stormsvalan", en 3,2 tons moderniserad koster, ritad av ingenjör ÅKE AMÉEN, en 18 kvm s. k. "Långedragsjolle" och en 15 kvm s. k. "tStjärnbåt". En fullständig byggnadsbeskrivning till "Stormsvalan" finnes införd.
Innehållet i övrigt upptager seglingsbeskrivningar av långfärder, leder och ankarplatser i Östergötlands skärgård, medlems- och båtregister m. m. Årsskriftens redigering och utstyrsel äro förtjänstfulla.
»waw^ffeAtottriTrFMiifmw
Arrangemangsritning till 4 700 tdw motorfartyg, beställt vid Eriksbergs mek. verkstad.

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Tue Oct 11 13:27:25 2022 (aronsson) (download) << Previous Next >>
http://runeberg.org/tektid/1933s/0076.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free