- Project Runeberg -  Teknisk Tidskrift / 1934. Allmänna avdelningen /
93

(1871-1962)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Like | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Häft. 10. 10 mars 1934 - Notiser

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has been proofread at least once. (diff) (history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång. (skillnad) (historik)

10 MARS 1934 TEKNISK TIDSKRIFT 93

det kunna förutsättas, att vedpannor komme att inmonteras i den mån pannbyte måste företagas. Socialstyrelsen hade ytterligare föreslagit en lånefond om 2,5 mill. kr., vilken skulle möjliggöra utbyte av pannor med årlig koksförbrukning av 33 000 ton och därigenom säkerställa ett framtida årligt användande av 185 000 m3 ved. Statens ränteförlust å en sådan fond utgjorde vid en upplåningsränta av 4 % och 5 års amortering 300 000 kr., vilket belopp, fördelat på brännveden skulle motsvara ett statsbidrag av 32,5 öre/m3 mot 81 öre/m3 vid direkt subvention.

Såväl statskontoret som byggnadsstyrelsen ha ställt sig betänksamma till socialstyrelsens förslag. Statskontoret har ansett, att vedeldningsfrågan ännu ej befinner sig i det skick, att det kan vara tillrådligt att i betydande omfattning binda kapital i fasta anläggningar på föreslaget sätt. Byggnadsstyrelsen ingår bl. a. på frågan om utrymmesbehovet för bränsleförråden vid vedeldningen och anför, att man bör gå fram med försiktighet och ej forcera fram ett pannbyte i stor skala, innan tillräcklig praktisk erfarenhet av vedeldningen vunnits.

Sistnämnda synpunkt understrykes av jordbruksministern, som emellertid äskat 500 000 kr. till pannbyte vid vissa under statens förvaltning stående institutioner samt 2 mill. kr. till nämnda lånefond.

En cementinjektionspump har nyligen införts på den svenska marknaden och bl. a. tagits i bruk vid vattenfallsstyrelsens arbeten i Trollhättan. Pumpen, vars utseende framgår av bilden, är utförd för drift med komprimerad luft av vanligt tryck, ca 6 at, vilket kan regleras med hjälp av en reduceringsventil (4). Enär pumpens sluttryck kan inställas på 10, 20, 30 eller 40 atö med hjälp av tryckreduceringsventilen, arbetar den fullt automatiskt på så sätt, att den fortsätter att pumpa, tills sluttrycket nåtts, då den stannar av sig själv, utan att lufttillförseln måste avstängas.

Från reduceringsventilen ledes den komprimerade luften till slidregleringen (7) för tryckluftskolvens rörelseriktning. För tryckluftscylinderns smörjning finnes en droppkopp (1); oljan medryckes av luftströmmen och inkommer i finfördelat tillstånd i cylindern. Den plunger, som utgör motorkolvens förlängning, når in i pumphuset (18) och är försedd med två packboxar. Pumphuset är avdelat med en gummimembran som ständigt hålles spänd mot plungersidan av en fjäder och alltså följer plungerns fram- och återgående rörelse. Upptill å pumphuset är en tryckventil (19) anbragt, bestående av en kulventil som hindrar cementvällingen att rinna tillbaka. Sugventilen (20), som är anbragt nedtill, är försedd med två kulventiler. Emellan dem finnes anslutning för en rörledning, avsedd för spolning. Då cementvällingen pumpas, passerar den båda ventilerna in i pumphuset. Vid spolning kommer spolvattnet genom den övre ventilen in i pumphuset, medan den undre ventilen hindrar spolvattnet att rinna ned i behållaren för cementvällmgen.

illustration placeholder
Cementinjektionspump.


Rummet mellan plungern och gummimembranen är fyllt med olja. Påfyllning av denna sker genom tratten (10), och en utblåsningskran (12) är anordnad med hänsyn till påfyllningen. Manometern (13) anger pumptrycket i varje ögonblick; det uppgår till högst 7 1/2 ggr lufttrycket, som avläses å manometern (5) å inloppet för tryckluften.

Pumpen utföres i två storlekar; den mindre med en plunger levererar 10-12 l cementvälling pr min. med ett sluttryck av max. 40 at, den större, söm är försedd med dubbel plunger, har en kapacitet av ca 25 l pr min. vid max. 20 at men kan inställas för halva denna kapacitet vid max. 40 at.

Fortbildningskurs för elektriska installatörer och kraftverkspersonal med motsvarande kompetens avhålles å hantverksinstitutet i Stockholm under tiden 7-18 maj i samarbete med bl. a. Sveriges elektriska entreprenörsförening, Svenska elektricitetsverksföreningen och Svenska elektriska installatörföreningen. Kursen, som är en ren påbyggnadskurs för redan utbildade yrkesmän, omfattar ca 75 timmars teoretiska och praktiska anvisningar i modernare installations- och anläggningsteknik med tillhörande planläggnings- och beräkningsarbeten samt vård, skötsel och underhåll av elektriska anläggningar av olika slag, allt med tillämpningar av nu gällande lagstiftning och förordningar.

Undervisningen, som huvudsakligen meddelas i form av föreläsningar, omväxlande med praktiska demonstrationer och mätövningar, handhaves av välkända experter, representerande bl. a. kommerskollegii elektriska sektion och statens elektriska inspektion, vattenfallsstyrelsen och Stockholms elektricitetsverk.

Närmare uppgifter om program, kursavgift och inträdesfordringar samt resebidrag för långväga deltagare meddelas av Hantverksinstitutet, Nytorgsgatan 17, Stockholm.

Gummi som korrosionsskydd å propelleraxlar. Under denna rubrik redogjorde Teknisk tidskrift i häfte 3 för vissa i Japan verkställda försök, varom uppgifterna ursprungligen emanerade från en japansk källa. Av ett meddelande från ingenjör C. G. Dahlby att döma, synes nämnda korrosionsskyddsmedel redan för länge sedan varit prövad. Ingenjör Dahlby har erfarenhet därav

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Mon Jul 4 09:12:21 2016 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
http://runeberg.org/tektid/1934a/0103.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free