- Project Runeberg -  Teknisk Tidskrift / 1934. Allmänna avdelningen /
346

(1871-1962)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Like | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Häft. 35. 1 sept. 1934 - Ekonomisk översikt - Notiser

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has been proofread at least once. (diff) (history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång. (skillnad) (historik)

346 TEKNISK TIDSKRIFT 1 SEPT. 1934

striens produktionskvantiteter hållit sig väl uppe även under juli och t. e. för Tysklands del nått de högsta siffror sedan 1929 års högkonjunktur. Även om övriga produktionsområden och branscher icke förete samma vackra bild, så är dock försämringen på de punkter, där den ägt rum, icke av samma markerade art som i U S. A. För vårt lands del faller i ögonen en icke obetydlig försämring i vår utrikeshandel med väsentligt sänkta utförselsiffror för våra viktigaste exportartiklar. Den tyska ekonomiska bankrutten kan givetvis icke undgå att synnerligen oförmånligt påverka ett betydande antal europeiska länders utrikeshandel och alldeles särskilt gäller detta under den tid, som måste förgå, innan svårigheterna med anpassningen efter de förändrade förhållandena övervunnits. Minskad export inom vissa branscher motsvaras ju visserligen av minskad import inom andra, men kapitalförlusterna måste tydligen bli avsevärda även genom en, som man får hoppas, tillfällig omläggning av produktionsapparaten. Ovissheten även ifråga om den ekonomiska utvecklingen i Europa under den närmaste tiden är därför också stor.

NOTISER

Cedergrensmedaljen.
Den medalj i guld för framstående författarskap inom det elektrotekniska området, som vart femte år utdelas av tekniska högskolan på bekostnad av telefondirektör H. T. Cedergrens donationsfond, har i år tilldelats dr-ing. Ludwig Dreyfus, Västerås. Den förste innehavaren av denna förnämliga utmärkelse var chefsingenjören hos General Electric, professor C. P. Steinmetz, som erhöll den 1914. Senare har medaljen tilldelats professor Karl Willy Wagner vid Physikalich-Technische Reichsanstalt, Berlin, mr Oliver Heaviside, England, och professor Henning Pleijel, Stockholm.

Standardiseringen 1933. Sveriges standardiseringskommission har i dagarna publicerat redogörelse för standardiseringsverksamheten i Sverige år 1933, varur följande uppgifter äro hämtade.

På framställning av olika standardiseringsorganisationer fastställde kommissionen under året 77 nya och 30 reviderade svenska standard av olika art och beskaffenhet. Sålunda fastställde kommissionen 74 standard, till vilka förslag framlagts av Sveriges maskinindustriförenings standardkommitté. Maskinindustriföreningens standardtabeller ha även under det gångna året rönt en betydande åtgång, i det ej mindre än ca 15 000 st, försålts. Svenska teknologföreningens standardiseringsarbete på det mekaniska området handhaves som bekant av ett flertal normkommittéer, av vilka ångnormkommittén och förbränningsmotorkommittén under året fortsatt sitt arbete, varjämte arbetet inom pumpkommittén påbörjats.

Elektriska standardiseringskommittén utgav under året i serien "Svenska elektrotekniska normer" tvenne nya volymer, avseende dels hållfasthetsberäkningar av elektriska kraftledningar, dels grafiska symboler för elektrisk teleteknik. Om arbetet i de särskilda utskott inom kommittén, som handhava de olika standardiseringsarbetena, omnämner redogörelsen bl. a. följande: Utskottet för isolatorer har enat sig om en lämplig standardserie dels för isolatorer, dels för isolatorkrok. Utskottet för korsningsskydd har utarbetat fullständiga förslag till ritningar över korsningsskydd, vilka äro föremål för slutlig utformning, närmast i samband med praktiska prov, som vattenfallsstyrelsen igångsatt vid Älvkarleby. Utskottet för banmateriel framlade förslag till normer för banmotorer, som numera fastställts. Utskottet för installationsmateriel har med anledning av den pågående, av k. m:t anbefallda utredningen beträffande det elektriska kontrollväsendet haft orsak att söka uppnå slutliga resultat inom olika områden, vilket arbete underlättats av att det genom Installations Fragen Kommission bedrivna standardisoringsarbetet blivit slutfört i vissa delar. Nämnda arbete avser även isolerade ledningar, för vilka inom elektriska standardiseringskommittén finnes ett särskilt utskott. Under året tillsattes två nya utskott, ett för standardmanöverriktningar och ett för kvicksilverlikriktare. Det av Svenska teknologföreningens avdelning Svenska elektroingenjörsföreningen bedrivna standardiseringsarbetet har under året avsatt resultat dels i form av ovannämnda normer för hållfasthetsberäkningar av kraftledningar, dels i form av normer för transformatoroljor, vilka nyligen fastställts av standardiseringskommissionen. Radiokommittén har i främsta rummet sysslat med förarbeten för föreskrifter för provning av radioapparaters selektivitet, känslighet och ljudkvalitet.

Som tidigare nämnts, framlade den av standardiseringskommissionen och jernkontoret gemensamt tillsatta kommittén under året förslag till järn- och stålnormer, vilket efter remiss är föremål för slutlig överarbetning.

Inom lantbruksmaskinindustriens område har jordbrukstekniska föreningen bl. a. tagit sig an frågan om nomenklaturen för alla viktigare delar till flertalet lantbruksmaskiner och redskap, varom f. n. stor förvirring råder.

En stor del arbeten ha fortfarande bedrivits under kommissionens direkta medverkan. Bland dessa kan nämnas arbeten för åstadkommande av gemensamma profiler för hyvlade trävaror, avsedda för den inhemska marknaden. Vidare har utarbetandet av gemensam nordisk standard för gatsten och kantsten fortskridit så långt, att under fjolåret förslag delgivits Danmarks, Finlands och Norges standardiseringsorganisationer. Kommissionen har även, på tillstyrkan av maskinindustriföreningen, tillsatt en kommitté för åstadkommande av klassificering och provningsbestämmelser för gjutjärn och närliggande material.

Under året har en anmärkningsvärd aktivitet utvecklats i fråga om åtgärder för standardisering inom sjukvårdsväsendet. Sålunda har bildats en "sjukhusens standardiseringskommitté" (SSK), vars arbete uppdelats på ett stort antal utskott och underutskott och som beslutit inrätta sig efter standardiseringskommissionens arbetssätt. Kommittén beräknar, att genom standardisering på detta område besparingar i sjukhusens omkostnader kunna göras på milliontals kronor årligen.

Standardiseringskommissionen stod under året i livlig kontakt även med de sakkunniga, som av k. m:t tillkallats för undersökning av möjligheterna för standardisering och kvalitetsmärkning av jordbrukets produkter. Kommissionen har i yttrande över de sakkunnigas betänkande föreslagit jordbruksstandardiseringens inordnande i Sveriges standardiseringskommission, som för ändamålet skulle uppdelas i en industrisektion och en jordbrukssektion.

Även under fjolåret var Sverige företrätt vid ett antal i utlandet hållna konferenser för dryftande av speciella standardiseringsfrågor.

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Mon Jul 4 09:12:21 2016 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
http://runeberg.org/tektid/1934a/0356.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free