- Project Runeberg -  Teknisk Tidskrift / 1934. Allmänna avdelningen /
375

(1871-1962)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Like | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Häft. 39. 29 sept. 1934 - Den nordiska kraftkonferensens transactions - Frithiof Holmgren: Tidskriftsnytt inom mekaniska och elektriska facken. Februari 1934

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has been proofread at least once. (diff) (history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång. (skillnad) (historik)

29 SEPT. 1934 TEKNISK TIDSKRIFT 375

tigeskäl, Generalrapporterna äro därför tryckta på såväl engelska som franska och tyska; sammanfattningarna av de enskilda rapporterna på samma språk som originalen. Dessa senare som också publiceras in extenso, åtföljes av korta resmuéer på de bägge andra språken. De muntliga diskussionsinläggen äro återigen på det språk vederbörande talare begagnat och härjämte efter fritt val sammanfattade på ett av de bägge andra. Självfallet inledes varje volym med en tydligt uppställd innehållsförteckning, vari förutom generalrapporten och enskilda rapporter även de olika diskussionsinläggen med deras ämnesområde äro förtecknade, vilket allt i hög grad underlättar orienteringen.

Inledningen till hela verket, vol. I, har som kongresstryck betraktad blivit ett lyckokast. Man får en klar och koncis bild av hela konferensen ända ifrån öppningsceremonien på Christiansborgs slott i Köpenhamn och fram till det avslutande mötet på universitet i Oslo. Men icke nog härmed. Den fylliga redogörelsen för förberedelserna till konferensen och dennas organisation ger en mindre vanlig inblick i själva kongresstekniken. Konferensledningen har också roat sig med att rannsaka hjärtan och njurar hos konferensdeltagarna, deras åldersfördelning, förtrogenhet med konferensspråken - hur många som kunde ett, två eller tre språk - intresset för de olika tekniska sektionerna osv. De mera uppmärksammade officiella talen återfinnas även i vol. I. Däri ingå också direktör S. Kloumanns vattenkraftbetonade föredrag på universitetet i Oslo om världens framtida kraftförsörjning samt byråingenjören Erik Lindquists gedigna och värdefulla specialrapport om formler för beräkning av fallförluster i kanaler och rörledningar. Slutligen finnes där alla generalrapporterna jämte förutnämnda sammanfattningar av de enskilda rapporterna. Volymen avslutas med författare- och ämnesindex på engelska med fransk och tysk nyckel. Redaktörerna Edy Velander och E. Cyon äro att lyckönska till den fasta ram samt den överskådlighet och lätthanterlighet som det omfattande arbetet erhållit. Den trevliga och belysande redogörelse, som lämnats av konferensens organisation, förlopp och arbetssätt m. m. ger den erforderliga reliefen. Förlaget har nedlagt mycken möda och omsorg att ge det hela ett gott typografiskt utförande. C. K.

TIDSKRIFTSNYTT INOM MEKANISKA OCH ELEKTRISKA FACKEN.

(Copyright.)

Barimars rostfria cylinderfoder är av kromstål och har noggrant utprovats i en 12 hk Austin-vagn. Efter 22 500 km hade ingen ökad oljeåtgång kunnat konstateras. Under följande 6 000 km var oljeåtgången 2 cl/1 000 km. Efter 25 000 km avtogs cylinderhuvudet och maximiförslitningen befanns vara 0,1 mm, motsvarande 0,001 av cylinderdiametern per 8 400 km. (Engineering, h. 3570, s. 673.)

För närvarande finnas ca 500 000 hk fartygsmotorer utrustade med rullager av SKF typ och i storlekar mellan 10 och 140 hk. Det gäller i allmänhet semidieselmotorer, vilka i vårt land nått en fulländning, som knappast annorstädes och som endast stå den rena dieselmotorn efter med ca 20 g vad bränsleekonomien beträffar. (Sfären, h. 4, s. 4.)

För flygrouten Tyskland-Sydamerika har i Atlanten utlagts ett fartyg, Westfalen, såsom replipunkt för överfarten. Flygbåtarna gå ned akter om det stillaliggande fartyget och köra upp på ett "släpsegel" av segelduk utspänt med tvärbalkar. Detta ligger slappt och sträckes upp då fartyget sättes igång, varvid flygbåten lyftes ur vattnet och med lyftkran hissas ombord. Landningen sker väl även i sjögång. Flygbåten lämnar fartyget med katapult sedan erforderlig bunkring och eftersyn skett. (F. Hammer, ZVDI, h. 22, s. 649.)

Fokker har nu börjat byggandet av helmetall-aeroplan, Douglas, men fortsätter med plan av blandat material på grund av de kortare leveranstider, som dessa betinga. Douglas-systemet baseras på användningen av duraluminium och ej på specialstål, som medför komplicerad värmebehandling m. m. Douglas DC2 är ett tvåmotorigt snabbflygplan med intagbart landningsställ för 14 passagerare och 4 mans besättning. Planet har 2 st. 700 hk motorer, som medger en normal reshastighet av 300 km/h. Vid en höjd av 2 100 m är maximalhastigheten 338 km/h, och medelst landningsluckor, typ Douglas, är landningshastigheten blott 98 km/h. Maskinen har blott en fribärande vinge, av speciell konstruktion, typ Northrops. Rotorerna ha en normal hastighet av 2 100 v/m, som nedsättes med kuggväxel till 1 400 v/m på propellern. De äro avskärmade för radion. Fyra bensinbehållare om vardera 680 l samt två reservtankar om vardera 285 l finnas. Vikt 8 200 kg. Aktionsradie l 930 km. (Bulletin Fokker, h. 1-4, s. 10.)

Italienske majoren Donati nådde i april 14 550 m höjd med ett Caproni biplan med uppladdad Bristol Pegasus motor. Den är 9-cylindrig med radiellt placerade cylindrar. En motor av samma slag har efter 400 flygtimmar reviderats utan någon som helst anmärkning. Den användes även för Mount Everest-flygningen förra året. (The Times Trade & Eng. Suppl., h. 824, s. 112.)

På linjen Hamburg-Lubeck går ett ångvagnståg med två vagnar för 133 sittplatser. Hastigheten är 110 km/h och vikten 90 t. Två ångmotorer typ Doble för totalt 300 hk vid hjulringarna användes jämte pannor för 120 at med 19 m2 eldyta och 30 l vatteninnehåll vardera. De bägge tvåcylindriga compound-maskinerna löpa med 1 700 v/m vid 110 km/h. Avloppsångan driver hjälpmaskineriet bestående av dragfläkt och kylturbin för kondensor anbragt i vagnens sidovägg. Uppvärmningen sker med avloppsånga. Elektrisk avståndsmanövrering av motorerna användes. (Mauck, Verkehrstechnik, h. 12, s. 320.)

AEG:s nya ackumulerande elektriska värmeelement för banor avsedda att inkopplas i serie med

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Mon Jul 4 09:12:21 2016 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
http://runeberg.org/tektid/1934a/0385.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free