- Project Runeberg -  Teknisk Tidskrift / 1934. Allmänna avdelningen /
395

(1871-1962)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Like | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Häft. 41. 13 okt. 1934 - Notiser - Litteratur

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has been proofread at least once. (diff) (history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång. (skillnad) (historik)

13 OKT. 1934 TEKNISK TIDSKRIFT 395

Styrelsen har för avsikt att senare inkomma med framställning om fastighetsköp för ett belopp av 200 000 kr.

Sammanlagt beräknas för kraftstations- och vattenregleringsföretag komma att erfordas anslag om tillhopa 3 880 000 kr.

Motsvarande anslag till distributionsanläggningar ha beräknats till 6,4 mill. kr., fördelade på följande huvudposter. För den allmänna distributionen erfordras 1,85 mill. kr., därav för en ny primärlinje (132 000 V) Trollhättan-Göteborg 0,5 mill. kr. Nyanläggningarna för järnvägselektrifieringen beräknas komma att erfordra 1,55 mill. kr.

Av intresse är det ovannämnda förslaget till ny stamlinje mellan Porjus och Västerås. Det har synts styrelsen naturligt, att kraftöverskottet från Porjus borde göras disponibelt vid Norrfors kraftverk genom att 132 000 V-linjen Porjus-Boden fortsattes för oförändrad spänning till Vännäs. Denna linje skulle lämna kraft även till de omformarstationer (förslagsvis vid Älvsby, Bastuträsk och Vännäs) som erfordras vid en framtida elektrifiering av stambanan upp till Boden. I Vännäs borde anordnas en transformatorstation för nedtransformering av kraften från 132 000 V till dels 6 000 V för järnvägens omformare, dels 44 000 V för en förbindelseledning Vännäs-Norrfors. Kostnaden för nämnda överföring har beräknats till 3,04 mill. kr.

En ny ledning Norrfors-Nyland har länge varit önskvärd men fått anstå, enär det ansetts som självklart, att stamlinjen Porjus-Boden-Vännäs förr eller senare borde fortsättas till Stadsforsen, i vilket fall denna linje kunde fylla de lokala uppgifter, som eljest tillkomma den nya 44 000 V-linjen. Genom att förena Porjus, Norrfors och Stadsforsen (samt Sillre) genom en kraftig stamlinje sammanfogas de norrländska anläggningarna till ett gemensamt norrlandsblock, inom vilket driften kan på lämpligaste sätt fördelas. Stamlinjen Vännäs-Stadsforsen löser även frågan om krafttillförsel till den omformarstation, som en gång framdeles torde erfordras i Mellansel vid en fortsatt järnvägselektrifiering. Mellan Nyland och Stadsforsen finnes, nu en ledning för 44 000 V, vilken med måttlig kostnad kan förstärkas för 132 000 V. Inklusive erforderliga transformatorstationer har stamlinjesystemet Vännäs-Stadsforsen beräknats komma att kosta 2,075 mill. kr.

Stamlinjen Stadsforsen-Västerås bör vara så dimensionerad, att den även kan omhändertaga kraften från en första utbyggnad av Stadsforsen. Kostnaden för denna förbindelse, inkl transformatoranläggning i Västerås, har kostnadsberäknats till 4,66 mill. kr.

Styrelsen räknar vidare med en utvidgning av transformatorstationen i Porjus samt förstärkning av linjen Porjus-Boden för sammanlagt 1,2 mill. kr. Slutligen ingår i den totala kostnadssumman för stamlinjen Porjus-Västerås ett belopp av 800 000 kr. för utbyggnad av Sillrestationen med ett aggregat nr 2, vadan totalkostnaden uppgår till 11,775 mill. kr. Härav skulle för nästa budgetår erfordras 3 mill. kr.

Ilis-flyg var namnet på en utställning, som den 28 september-6 oktober försiggick i Ostermans bilhall i Stockholm. Dess avsikt var att göra den stora allmänheten förtrogen med flygteknikens och luftfartens utveckling under senare år. Utställningen var anordnad av arbetsutskottet inom kommittén för internationella luftfartsutställningen i Stockholm 1936, vars sekreterare, intendenten Torsten Althin, närmast haft ansvaret för utformningen.

Utställningen erinrar om, att vi här i Sverige i tio års tid haft regelbunden luftfart. I tydliga tablåer visades, hur utvecklingen gått mot större hastigheter, tätare turer och större, bekvämare flygplan. Hittills har Aero-transport befordrat 125 000 passagerare, och trafiken har omfattat 15 mill. personkm. Någon passagerare har under denna tid ej blivit skadad.

I samband härmed visades den pågående utvecklingen av luftfartslederna inom landet. F. n. skola på sträckorna Stockholm-Malmö och norska gränsen-Göteborg-Malmö byggas ca 20 flygplatser, beräknade färdigställda år 1936. Från Stockholms under arbete varande flygplats vid Bromma visades dels tävlingsförslag till anordnande, dels en illuminerad modell av fältet med belysningsanordningar av olika slag.

Utställningen lade särskild vikt vid att belysa flygmotorns utveckling alltifrån den lilla motor Cederström använde vid sina första flygningar till det sista underverket, Fiats A. S. 6 motor. Denna har en nominell effekt av 2 800 hkr och väger ej mer än 300 g/hkr. Med denna motor i ett vid Macchiverken konstruerat racer-flygplan har den hittills största färdhastigheten, 692 km/tim, uppnåtts. Ovanför ingången till utställningen hade denna hastighet åskådliggjorts på ett lustigt sätt med en liten flygplansmodell, som kretsade över en Stockholmskarta.

Det andra dragnumret på utställningen utgjordes av autogiron C 30, vilken kan flyga horisontellt med hastigheter från 25 km/tim till 200 km/tim och landa i praktiskt taget vertikal riktning med en rullning efter landningen av endast ett fåtal meter.

Slutligen visades ett av ingenjör Sparmann konstruerat, ytterst elegant segelflygplan. Det hela kompletterades på ett lyckligt sätt med instruktiva bilder, av vilka särskilt de som illustrerade hastighetsutvecklingen och luftmotståndets storlek vid kroppar av olika form torde haft mycket att upplysa om.

Utställningsmaterialets begränsning och den pedagogiska anordningen var ett gott grepp, som borde förtjäna efterföljd.

Kommunerna informeras i lufttrafikfrågor. Ingenjörsvetenskapsakademien och luftfartsmyndigheten hade kallat representanter för kommuner i olika delar av landet till ett luftfartsmöte i Stockholm lördagen den 6 oktober. Mötet, som öppnades i IVA:s stora sal, var, som kommerserådet Enström framhöll i sitt anförande, av informerande karaktär, enär frågan om statens och kommunernas förhållande till lufttrafikspörsmålen f. n. befinner sig under utredning. Vid mötet höllos två föredrag, det ena av direktörsassistenten i Aerotransport, Per Norlin, som talade om lufttrafikens utvecklingstendenser och därvid bl. a. ställde i utsikt möjligheten att färdas från Stockholm till London eller Paris på 5 à 6 timmar, det andra av civilingenjör Tord Ångström, som i fråga om lufttrafikens ekonomiska förutsättningar och flygplatsanläggningar utvecklade ungefärligen enahanda synpunkter som i sitt föredrag i teknologföreningen i april 1933.

I mötets program ingingo tre studiebesök, dels vid Stockholms flyghamn vid Lindarängen och vid flygplatsen i Bromma, dels vid utställningen Ilis-flyg.

LITTERATUR

Bokanmälan.

Köket och ekonomiavdelningen i mindre bostadslägenheter.
Förslag till systematisering. Kommittén för standardisering av byggnadsmaterial. Spektrum förlagsaktiebolag, Stockholm, 1934.

Mycket få delar av våra moderna bostäder torde vara bättre lämpade för standardisering än köket med dess inkrom av fasta och lösa bohagsting. Och mycket få delar torde vara och ha länge varit i större behov av

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Fri May 10 12:29:33 2019 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
http://runeberg.org/tektid/1934a/0405.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free