- Project Runeberg -  Fredrika Bremer. Sjelfbiografiska anteckningar, bref och efterlemnade skrifter /
Bref till biskop Franzén. VI

(1868) [MARC] [MARC] Author: Fredrika Bremer, Charlotte Bremer
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   
Stockholm d. 3 Februari 1843.
Året (det nya) har redan skridit en månad fram på sin bana; och jag har ännu ej burit fram till dig, min gode, vördade vän och välgörare, hvad som lefver i mitt hjerta för dig och som så naturligt lifvas vid tidskiften, som låta tänka på förflutna och tillkommande dagar! De komma dock lika varma, ehuru, de komma sent, mina innerliga önskningar för ditt väl, mina tacksägelser för din godhet och kärlek, af hvilka du skänkt mig ett nytt prof genom gåfvan af den lilla sköna skriften «Frågor». [1] Det arbete, som föranledt den, har jag icke läst och visserligen läser jag det icke nu, sedan jag läst dina frågor. Af de förvillelser, som de utpeka, känner jag icke de mest gängse och mest farliga inom den s. k. rationalismen. Jag kan icke säga dig, huru djupt jag känner med mig orimligheten af den lära, som tillskrifver Gud uppkomsten af det onda «såsom folie till allt godt». Och jag kan icke begripa, huru de menniskor, som bekänna sig till denna lära, kunna göra sig något klart begrepp om Gud såsom en god och fullkomlig ande, och huru de kunna älska honom, huru de kunna ha frid i honom. Ack! blott om jag i allt godt, allt skönt och heligt, ser strålar af hans lif, blott då (tycker jag) kan jag begripa och älska honom. Och synden! hvilken förunderlig obekantskap med menniskonaturen och med eget inre ligger ej deri, att man icke ser den i sjelfva viljans svaghet eller ondska, hvilka kunna vara förenade med äfven den högsta intellektuella upplysning! Och försonaren -- -- o! vore han ej Gud af evighet, så hade han icke kunnat frälsa, icke pånyttföda och i sig försona det fallna slägtet, i hvars lott han ingick.

«Visa oss Fadren, så hafva vi nog!» sade Philippus, och hur djupt och saniit är ej detta ord! Fadren, vorden i Sonen uppenbarad till sitt hjerta, sin vilja, sitt eviga väsen, är jordens evinnerliga ljus, frid och frälsning.

Också i afseende på bibel-ordet i nya testamentet erkänner jag, huru rätt du har: «Kristi ord behöfva ej förändras, blott förstås»; och der ej tydliga och ofta förekommande varianter förefinnas, som göra nödvändigt antagandet af menskliga brister vid skrifternas författande, böra vi hålla oss till evangeliernas bokstaf såsom till gudomligt ord, äfven då det tyckes motsäga våra begrepp om rätt och förnuft. Om jag någon tid sett saken annorlunda, så vill jag gerna erkänna, att jag deri haft orätt. Jag har så ofta erfarit, huru en djupare blick in i Skriften, ett skarpare och klarare betraktande af ordet, kan låta det skönaste ljus uppgå ur det, man förut sag som idel mörker. Dessutom måste det menskliga godtycket (och hur blindt fär ej detta vilse i sina hugskott!) hafva en gräns uti erkännandet af ett fast ord, besegladt af Guds heliga anda genom dess egen kraft och genom den kyrka, som på ojäfbara grunder erkänt det såsom sådant.

Gud varelofvad för detta fasta ord, för det ljus och det lif och den lära, som är dess «stjerna och kärna»! Det är detta, som låter mig hvar morgon vakna i fröjd, hvar afton somna i frid med de orden på lofsagande läppar:

Jesu, du min fröjd och fromma,
All min glädje och min tröst!

Din innerligt tillgifna
Fredrika B.


[1] Frågor till författaren af Grunddragen till den kristliga sedoläran.


The above contents can be inspected in scanned images:
I:244, I:245, I:246

Project Runeberg, Tue Dec 11 15:23:47 2012 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/fbremer/franzen6.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free